Tūkstančiai keturkojų neturi namų | Diena.lt

TŪKSTANČIAI KETURKOJŲ NETURI NAMŲ

  • 12

18,5 tūkst. augintinių Lietuvoje neturi namų – toks rodiklis atskleidžiamas tarptautinės korporacijos „Mars“ atliktame tyrime „Beglobių gyvūnų augintinių situacija pasaulyje“ („State of Pet Homelessness Project“), į kurį „Mars Lietuvos“ iniciatyva buvo įtraukti ir Lietuvos duomenys.

Pasaulinis beglobių gyvūnų augintinių situacijos tyrimas ir tai, kaip jame atrodo Lietuva, buvo pristatytas renginyje Vilniuje, kuriame dalyvavo VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“, Aplinkos ministerijos, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, Vilniaus bendrovės „Grinda“, atsakingos už sostinės beglobių gyvūnų priežiūrą, atstovai, taip pat europarlamentaras Petras Auštrevičius ir Seimo narė Ieva Pakarklytė.

„Palyginti su 20-čia pasaulio šalių, kuriose analizuojama beglobių keturkojų padėtis, Lietuvos skaičiai nėra dramatiški – visose šiose šalyse namų ir reikalingos priežiūros neturintys keturkojai vidutiniškai sudaro 35 proc. visos jų populiacijos, Lietuvoje – 5 proc. Tačiau, mūsų įsitikinimu, siekiamybė šioje srityje yra 0 proc., todėl ir norime suburti suinteresuotas grupes, kad visi kartu siektume geresnių sąlygų gyvūnams augintiniams, įskaitant šiltus namus“, – sakė Mindaugas Rupšys, „Mars Lietuva“ Korporacinių reikalų vadovas.

Šeimininko trūksta ne tik patiems gyvūnams, tačiau ir nuosekliam šios problemos sprendimui.

Benamių gyvūnų problemai suvaldyti reikėtų didesnio valdžios įstaigų įsitraukimo, nepaliekant to spręsti vien tik savivaldybėms, kurios yra atsakingos už bešeimininkius gyvūnus pagal Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymą, teigė nevyriausybinės organizacijos (NVO) „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ atstovė Loreta Stakauskaitė.

„Visuotinė gyvūnų sterilizacija, ženklinimas ir edukacija, ypač kaimiškose vietovėse – pagrindiniai šios problemos priešnuodžiai. O siekiamybė – spręsti benamių gyvūnų problemą ne tik tvarkantis su padarinais, bet ir užkertant kelią jų atsiradimui. Kol tai bus tik NVO ir geros valios žmonių prioritetas, benamių keturkojų nesumažės“, – pažymėjo L. Stakauskaitė.

„Šeimininko trūksta ne tik patiems gyvūnams, tačiau ir nuosekliam šios problemos sprendimui. Turime daug įvairių institucijų, kurios šį bei tą daro, tačiau nėra vieno konkretaus lyderio, kuris būtų atsakingas už rezultatą. Neturime dengtis kolektyvine atsakomybe, priešingai, privalome sutarti, kas neša vėliavą siekiant, kad beglobių gyvūnų Lietuvoje nebeliktų. Atėjo metas politikams, institucijoms ir NVO galiausiai sutarti dėl prioritetų ir inicijuoti gyvūnų gerovės nacionalinį susitarimą“, – pabrėžė parlamentarė I. Pakarklytė.

Blogiausia padėtis, pagal „Mars“ tarptautinį tyrimą – Indonezijoje (76 proc. benamių kačių ir šunų). Geriausi tyrimo rezultatai Australijoje – tik 3 proc. benamių kačių ir šunų.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Iš kur tie gyvūnų sergėtojai

traukia tuos tūkstančius beglobių???Nepamenu,kada kur Lietuvoj mačiau benamį šunį.

Liutas

Tukstanciai lietuuuuuviu neturi namu, o sunis atiduoti i zoo soda ,kilniam tikslui!

to kodel

ar bomzas gime bomzyne? manau gime grazioj seimoj o toki bomziska gyvenima pasirinko pats, pas mus cia gyvenamam kvartale tokiu yra, tevai padorus zmones o suneliai ar dukrytes nuo mokyklos tingejo dirbt, pradejo gert , gyvent nerupestinga gyvenima, pasekmes nusigere,pradejo viska tempt is namu del pusbonkes, tevai ismete is namu. va tau ir bomzai. tai klausimas kodel mes turim rupintis del tokiu, kurie patys sau susisiko gyvenimus?? o gyvunai nekalti jei juos ismeta i gatves arba nesterilizuoti dauginasi. visaada remiau ir remsiu gyvunu prieglaudas o ne.b.......us
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS