Tyrimas dėl dingusių beveik milijono eurų vertės apsaugos priemonių: net įtariamųjų kol kas nėra | Diena.lt

TYRIMAS DĖL DINGUSIŲ BEVEIK MILIJONO EURŲ VERTĖS APSAUGOS PRIEMONIŲ: NET ĮTARIAMŲJŲ KOL KAS NĖRA

  • 20

Tyrimas dėl dingusių apsaugos priemonių vis dar vyksta, tačiau įtarimai iki šiol niekam nepateikti. Prokuratūrai skundęsis Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sakė neturintis jokios informacijos. Prokuratūra liudytojų sąrašo neatskleidžia, praneša LNK.

Įtarimai nepareikšti niekam

„Kalbama apie maždaug 20 traukinio vagonų – tiek asmeninių apsaugos priemonių nepasiekė mūsų medikų“, – taip sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys kalbėjo dar balandį.

Praėjo daugiau nei keturi mėnesiai, o naujienos tokios: „Aš kol kas jokios informacijos neturiu“, – sakė A. Dulkys.

Su pirmosiomis siuntomis iš Kinijos priemonės į Lietuvą atgabentos dar pernai kovą. Viso sandorio vertė – daugiau nei 24 mln. eurų. Apsižiūrėta, kad trūksta pirkinių, kurių vertė siekė kone milijoną eurų. Tarp dingusių priemonių – apsauginiai akiniai, medicininės kepurės, kaukės, vienkartiniai chalatai ir pirštinės. Ikiteisminis tyrimas pradėtas dar balandžio pabaigoje, straipsnis – didelės vertės svetimo turto vagystė. Vagys kol kas neišaiškinti, net įtarimai dar niekam nepateikti.

„Ikiteisminis tyrimas tebevyksta, šiuo metu atliekami suplanuoti procesiniai veiksmai, kurie viešai nėra komentuojami. Įtarimai šiame tyrime nėra pareikšti“, – komentavo generalinė prokuratūra.

Skelbta, kad medicinines priemones užsakė ir atsivežė dar buvusioji valdžia. Visgi prokuratūra net liudytojų sąrašo neatskleidžia.

„Procesinis sprendimas šiame tyrime bus priimtas tik atlikus visus veiksmus ir išanalizavus tyrimo metu gautus dokumentus ir duomenis. Atkreiptinas dėmesys, kad šiame tyrime yra labai didelis kiekis gaunamų dokumentų“, – teigė generalinė prokuratūra.

Nugvelbė kažkas Lietuvoje?

Teisėsauga jau bendravo su viena iš įmonių, konkrečiau – su „Hoptrans“ dirbančia teisininke Agne Margevičiūte. Anot pašnekovės, įmonė dalyvavo vienoje iš grandžių gabenant krovinius oru arba vilkikais. Atsakingi buvo tik už dalį siuntos.

Prielaida tokia – jeigu kone milijono eurų vertės apsaugos priemonės iš tiesų nugvelbtos, tai įvyko Lietuvoje.

„Kai buvo atsakinga „Hoptrans“ ir jos atsakingi darbuotojai, gabenant šitą svarbų krovinį, visi skaičiavimai buvo atliekami tiek pakraunant krovinį į vilkikus, tiek juos iškraunant. Mes visus šituos faktiškai suskaičiuotus duomenis esame užfiksavę gabenimo dokumentuose, jie yra patvirtinti. Primenu, kad visus be išimties gabenimus stebėjo ir lydėjo „Aro“ pareigūnai, kariuomenės pareigūnai. Tiek, kiek mes esame atsakingi, tikrai krovinys pasimesti negalėjo“, – teigė A. Margevičiūtė.

Anot pašnekovės, įmonė ikiteisminiame tyrime jokio statuso neturi. Dar balandį skelbta, kad Lietuvą pasiekė visos Kinijoje užsakytos priemonės, tad prielaida tokia – jeigu kone milijono eurų vertės apsaugos priemonės iš tiesų nugvelbtos, tai įvyko Lietuvoje.

Didžioji dalis iš Kinijos atgabentų priemonių buvo pristatytos į Lietuvos pašto logistikos centrą. Iš  ten jos paskirstytos į ligonines, testavimo punktus ir kitur, kur jų reikėjo. Lietuvos paštas atsakymą pateikė tik raštu.

„Ekstremalių sveikatai situacijų centras atstovai visuomet buvo informuoti, kiek priemonių dėžių atvežta į Lietuvos pašto logistikos centrą ir kiek išvežta gavėjams. Neišskirstytos dėžės su priemonėmis, pasibaigus sutarčiai, paslaugų perdavimo aktu buvo perduotos užsakovo nurodytam gavėjui“, – aiškino Lietuvos paštas.

Procesuose dalyvavo ir Susiekimo ministerija. Pervežimams vadovybė samdė ir privačias bendroves.

„20 vagonų yra milžiniškas kiekis. Kodėl ta frazė yra linksniuojama, negaliu pakomentuoti, nes pagal tai, koks užklausime nurodytas galimai dingusių prekių kiekis, tai tikrai neatitinka 20 vagonų. Ikiteisminio tyrimo medžiagoje vagonai taip pat neminimi, minimi konteineriai, konkrečiai – 32 vienetai“, – kalbėjo A. Margevičiūtė.

Anot prokuratūros, tyrimą pavesta atlikti Vilniaus apskrities kriminalinės policijos Nusikaltimų nuosavybei tyrimų skyriui.

Rašyti komentarą
Komentarai (20)

Sūduvis

Kaip bus įtariamųjų jei jau atkatai užlipdė ausis ir akis tiems kam privalu tirti. Juk čia Lietuva čia už pinigą ir velnias kazoką šoka.

Vovere

Kai nera nusikaltimo,nera ir kaltu. Dulkiuj turbut smegenelese isdulkejo tie vagonai. Galima paklaust,kiek isdulkino per savo trumpa kadencija dabartinis ministras vagonu?

Kaip 20 vagonu

Taip ir visus miliardus iš ES jau išplove ir pasidalino i
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS