Tyrimas: Lietuvos jaunimas – laimingiausias pasaulyje | Diena.lt

TYRIMAS: LIETUVOS JAUNIMAS – LAIMINGIAUSIAS PASAULYJE

  • 9

Lietuvos gyventojai iki 30-ies – laimingiausi pasaulyje, rodo trečiadienį paskelbtas Jungtinių Tautų remiamas metinis „Pasaulio laimės indeksas“ (World Happiness Report).

Tuo metu vertinant vyresnius nei 60-ies, Lietuva laimės indekse užima 44 vietą.

Kaimyninės Latvijos jaunimas užima 31 vietą, o Estijos – 44, o vyresnieji –atitinkamai 51 ir 35 vietą. Toks pjūvis pagal amžiaus grupes kasmetiniame indekse pateikiamas pirmą kartą.

Bendrame visų amžiaus grupių indekse Lietuva šiemet pakilo viena pozicija į 19 vietą ir išlieka lydere tarp trijų Baltijos šalių. Estija šiame indekse – 34-ta, o Latvija – 46-ta.

Priešingai nei kaimyninės šalys, Lietuva laimės indekse nuo 2017 metų, kai užėmė 52 antrą vietą, stabiliai kopia aukštyn.

Kaip pažymima ataskaitoje, nors pirmasis sąrašo dešimtukas išlieka beveik stabilus nuo priešpandeminių laikų, antrajame labiausiai į viršų kilo rytų Europos šalys, tarp jų – ir Lietuva. Tam įtakos labiausiai turėjo jaunimo laimės pojūtis.

Septintus metus iš eilės laimingiausia šalimi įvardinta Suomija.

Pirmą kartą per daugiau nei dešimt metų, kai skelbiamas šis indeksas, JAV ir Vokietija nepateko į pirmąjį dvidešimtuką – jos atitinkamai yra 23 ir 24 vietose.

Afganistanas, išgyvenantis humanitarinę katastrofą nuo Talibano sugrįžimo į valdžią 2020-aisiais, liko paskutinėje 143 tirtų šalių sąrašo vietoje.

Nuo 2012 metų rengiamas indeksas vertina apie 150 šalių pagal tai, kiek laimingi jaučiasi jų gyventojai.

Jis rengiamas bendradarbiaujant sociologinių tyrimų agentūrai „Gallup“, Britanijoje įsikūrusio Oksfordo universiteto gerovės tyrimų centrui ir JT darnaus vystymosi sprendimų tinklui.

Laimės indekso tyrėjai remiasi gyventojų, kurių prašoma įvertinti pasitenkinimą gyvenimu, apklausų duomenimis, taip pat atsižvelgia į tokius kriterijus kaip šalies bendrasis vidaus produktas, socialinės paramos sistema, tikėtina sveiko gyvenimo trukmė, asmeninės teisės ir laisvės bei korupcijos paplitimas atskirose valstybėse.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Cha

Gal durniausias ? Labiau tikėtina ..

Be abejo

Laimės indeksas pakilo per metus dėl narkodilerių sėkmingos veiklos ir gausaus nepilnamečių prostitučių žydžių iš Ukrainos antplūdžio.

praktiškai

juodas angliskas jumoras.....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS