Ugdymo įstaigose vis dar trūksta mokytojų: ateityje problemų bus dar daugiau | Diena.lt

UGDYMO ĮSTAIGOSE VIS DAR TRŪKSTA MOKYTOJŲ: ATEITYJE PROBLEMŲ BUS DAR DAUGIAU

  • 2

Mokyklų klasės užpildytos, mokiniai gilina žinias, o pedagogai dirba išsijuosę. Atrodytų, įprasta rugsėjo pradžia. Deja, ne visiems ji tokia. Naujus mokslo metus Šiaulių „Sandoros“ progimnazija pasitiko su pedagogų trūkumu, pranešė LNK.

Nors kūno kultūros mokytoją rugsėjo pirmosiomis dienomis pavyko rasti, neužpildytų darbo vietų dar yra. Pedagogų ieškoma ir didesniu atlyginimu, ir taip.

„Labai trūksta lietuvių kalbos mokytojo. Jeigu esate lietuvių kalbos mokytojas, nesvarbu, prieš kiek metų baigęs, turite noro ir fantazijos, kreipkitės. Net galime šiek tiek didesnį atlyginimą mokėti, kad prisiviliotume“, – ragino Šiaulių „Sandoros“ progimnazijos direktorius Kęstutis Šaltis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Direktorius svarstė įdarbinti pensinio amžiaus mokytoją, tačiau iššūkiu gali tapti nuotolinis mokymas. Mat pedagogo reikia nuotolinėms pamokos. Dabar jas veda kiti tos pačios įstaigos mokytojai. Anot vadovo, tai laikinas sprendimas.

„Kol kas trūkumą kompensuojame su mokytojais, kurie dieną moko ir į mokyklą ateina. Tie mokytojai kaip ir pavaduoja, bet krūvis maksimalus ir mielu noru jį sumažintų“, – teigė K.Šaltis.

Užimtumo tarnybos (UŽT) duomenimis, Šiauliuose trūksta devynių pedagogų.

„Lietuvių kalba yra bazinis dalykas. Dėl kitų mokomųjų dalykų, manau, vadovai dar gali šią savaitę išsisukti iš šios situacijos“, – svarstė Šiaulių Švietimo skyriaus vedėja Edita Minkuvienė.

Didelių iššūkių vasarą turėjo daugelis mokyklų. Pedagogų gretas užpildyti pavyko likus vos kelioms dienoms iki mokslo metų pradžios. Kai kuriuos mokytojus pavyko įkalbėti pasilikti dirbti suėjus pensiniam amžiui, keli persikvalifikavo. Dalį mokytojų pavyko prisikviesti iš kitų ugdymo įstaigų.

„Vasara tikrai buvo aktyvi. Mums trūko septynių pedagogų. Šiandien juos visu turime. Įkalbėti nereikėjo, kvietėme pokalbio ir atitiko biolaukai“, – sakė Šiaulių Vinco Kudirkos progimnazijos direktorė Vida Šarauskienė.

„Radome tik atostogų pabaigoje. Buvome paskelbę konkursą ir atėjo tik po vieną kandidatą. Ir jie atėjo iš kitų mokyklų, vadinasi, kažką nuskriaudėme. Dabar ieško pedagogų tos mokyklos“, – nuogąstavo Šiaulių Jovaro progimnazijos direktorius Arvydas Kukanauza.

Mokyklų vadovai sakė, kad ateityje problemų bus dar daugiau. Jei pedagogų ir toliau trūks, po kelerių metų išsisukti bus dar sunkiau. Visose mokyklose yra vyresnių mokytojų, kuriems iki pensijos liko keleri metai.

Jei bus tokia situacija, trūks dar daugiau pedagogų.

„Jei bus tokia situacija, trūks dar daugiau pedagogų. Negaliu pasakyti kokių, kas išeitų iš darbo, bet ant pensinio slenksčio kasmet po du žmones“, – situaciją komentavo A.Kukanauza.

Paradoksas, bet ieškomų pedagogų mieste yra, bent UŽT užsiregistravusių mokytojų netrūksta.

„Daugiausia šiuo metu registruotų pradinio ugdymo, lietuvių, anglų kalbos mokytojų, matematikos. Šiaulių mieste ir rajone visiškai neturime registruotų chemijos, IT, fizikos mokytojų“, – sakė UŽT atstovė Ineta Naktinienė.

Rugsėjo 6 d. UŽT duomenimis, Lietuvoje vis dar registruotos 185 laisvos darbo vietos pedagogams. Daugiausia ugdymo įstaigos ieško lietuvių ir anglų kalbos, matematikos mokytojų, lopšelio-darželio auklėtojų, ikimokyklinio ugdymo pedagogų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Koks mokytojas ištvers tokį machinatorių ir manipuliatorių direktorių, o dar palaikanti šaika švietime. GĖDA!!!!

...

Mokytoju atlyginimai siaip sau,vaikai issidirbineja,tevai irgi.O dar popierizmas!Nesibaigiancios reformos!Neturetu rupet,nes as jau pensijoj..Bet turiu anuku,todel rupi...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS