Ukmergės teismo darbuotojams už apnuodijimą gyvsidabriu – per 350 tūkst. eurų | Diena.lt

UKMERGĖS TEISMO DARBUOTOJAMS UŽ APNUODIJIMĄ GYVSIDABRIU – PER 350 TŪKST. EURŲ

  • 7

Buvusiems Ukmergės teismo darbuotojams už apnuodijimą gyvsidabriu Vyriausybė ketina atlyginti iš rezervo fondo.

Planuojama Teisingumo ministerijai pervesti 353 tūkst. 774 eurus, kad būtų įvykdytas Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) sprendimas atlyginti padarytą žalą ir padengti bylinėjimosi išlaidas.

Sprendimą dėl lėšų skyrimo dar turi priimti Vyriausybė.

Birželio pradžioje gyvsidabriu užterštame Ukmergės teisme dirbusiems teisėjams, advokatams, prokurorams, kitiems tarnautojams LAT priteisė 344,5 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimą.

Ieškinius valstybei iš viso buvo pateikęs 31 asmuo.

Keturiolikai iš jų priteista po 16 tūkst. eurų, trylikai – po 8 tūkst. eurų, trims – po 5 tūkst. eurų, vienam – 1,5 tūkst. eurų.

2012 metų gruodį ir 2013 metų pradžioje tuometiniame Ukmergės teismo pastate ugniagesiai gelbėtojai surinko apie tris kilogramus gyvsidabrio. Kaip skelbta, į sienas įsigėrusių nuodingų gyvsidabrio garų koncentracija leistiną normą viršijo tūkstančius kartų.

Nukentėjusiųjų nuomone, valstybė ir atsakingi pareigūnai laiku ir tinkamai neatliko savo pareigų, nesiėmė būtinų veiksmų – teismas nebuvo laiku uždarytas, užterštose patalpose leista toliau dirbti.

„Nors tarša gyvsidabriu nesukėlė aiškiai apibrėžtos žalos ieškovų sveikatai, ji galėjo padaryti juos pažeidžiamesnius įvairioms ligoms, sukėlė jiems nerimo, netikrumo ir nesaugumo jausmą“, – konstatavo LAT.

Teismas taip pat pareiškė, kad valstybė nei per savo institucijas, nei kaip pastato savininkė nesielgė pakankamai rūpestingai, nesiėmė pakankamų priemonių, siekdama apsaugoti užterštame objekte dirbančius asmenis nuo pavojaus.

Gyvsidabris yra nuodingas žmogaus sveikatai. Patekęs į organizmą, jis kaupiasi inkstuose, kepenyse, smegenyse, kauluose ir trikdo organų funkcijas.

Netrukus po įvykio atlikus laboratorinius sveikatos tyrimus 40 Ukmergėje dirbusių teisininkų nustatytas lengvo laipsnio lėtinis apsinuodijimas gyvsidabriu.

Valstybė yra išmokėjusi vienkartines pašalpas prokurorams, advokatams, teisėjams ir teismo darbuotojams.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

...

Tai kad visi tie teisėjai it arsenu apsinuodiję... :/

Italas

"Godumas" pinigai, pinigai, pinigai

Gyvsidabris

Prieš 35 metus 10 metų kontaktavau su gyvsidabriu. Man dabar 68 m. Jokių sveikatos sutrikimų, kaip ir mano buvę tame darbe kolegos, nejaučiame. Kur įrodymai, kad šių darbuotojų sveikatai pakenkė gyvsidabris? Teismo sprendimas neteisėtas! Tegul paspringsta mūsų, mokesčių mokėtojų, pinigais.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS