Ukrainai remti pasitelkiamos Lietuvos vadovaujamos ES kibernetinės pajėgos | Diena.lt

UKRAINAI REMTI PASITELKIAMOS LIETUVOS VADOVAUJAMOS ES KIBERNETINĖS PAJĖGOS

Ukrainai remti pasitelkiamos Lietuvos vadovaujamos Europos Sąjungos (ES) Kibernetinės greitojo reagavimo pajėgos, informavo krašto apsaugos viceministras Margiris Abukevičius.

„Reaguojant į Ukrainos prašymą, Lietuva, Nyderlandai, Lenkija, Estija, Rumunija ir Kroatija aktyvuoja Kibernetines greitojo reagavimo pajėgas, kurios padės šalies institucijoms su kibernetinio saugumo iššūkiais“, – antradienį „Twitter“ įraše teigė jis.

Ukraina pastaruoju metu susiduria su išaugusiu kibernetinių atakų skaičiumi. Jos nukreiptos į vyriausybines svetaines.

Be kita ko, pirmadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pripažino Maskvos remiamų separatistų valdomų Donecko ir Luhansko regionų nepriklausomybę, taip atverdamas kelią prie Ukrainos sienų šiuo metu laikomų pajėgų dislokavimui šiose „respublikose“.

Reaguojant į Ukrainos prašymą, Lietuva, Nyderlandai, Lenkija, Estija, Rumunija ir Kroatija aktyvuoja Kibernetines greitojo reagavimo pajėgas.

Kibernetinės greitojo reagavimo pajėgos veikia nuo 2019 metų, joms vadovauja Lietuva.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas antradienį teigė, kad dalies pajėgoms priklausančių šalių ekspertai dirbs nuotoliniu būdu iš savo valstybių, kita dalis vyks į Ukrainą.

Jis tvirtino kol kas negalintis pateikti daugiau detalių apie pajėgų vaidmenį ir ekspertų kiekį, nes sprendimas dėl jų pasitelkimo dar yra naujas.

Ministras taip pat įspėjo, jog Rusijos dėmesys Ukrainai šiuo metu „nereiškia, kad, pavyzdžiui, Lietuva dėl savo kibernetinio saugumo gali būti rami“.

„Tam (kibernetiniam saugumui užtikrinti – BNS) reikalingi resursai, tam reikalingos ne tik Krašto apsaugos ministerijos ar Nacionalinio kibernetinio saugumo centro, bet ir visų institucijų, kurios valdo duomenų bazes, resursus, pastangos“, – kalbėjo A. Anušauskas.

Anot jo, situacija Ukrainoje yra pavyzdys, kad „šis sektorius gali būti atakuojamas ir labai intensyviai“.

Krašto apsaugos ministerijos teigimu, nuolat budinti aukštos parengties ES kibernetinė greitojo reagavimo komanda, be kitų užduočių, gali būti panaudota didelės kibernetinės krizės metu ar, esant poreikiui, sustiprinti ES institucijų gynybą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

fsafds

tikrai pades turi daug patirties delfio komentaru rasyme

SUSIJUSIOS NAUJIENOS