Ukrainiečiai Lietuvoje: faktai ir tendencijos | Diena.lt

UKRAINIEČIAI LIETUVOJE: FAKTAI IR TENDENCIJOS

Sekmadienį įsigaliojo bevizis režimas tarp Europos Sąjungos ir Ukrainos. BNS pristato svarbiausius faktus apie naująją tvarką ir ukrainiečius Lietuvoje.

Tvarka: verslo, turizmo ir asmeniniais tikslais be vizų į Šengeno erdvę galės atvykti visi Ukrainos piliečiai, turintys biometrinius pasus. Šiuo metu tokių yra apie 3 mln. Bevizis režimas suteikia teisę ukrainiečiams iki 90 dienų keliauti į visas ES šals, išskyrus Airiją ir Britaniją, taip pat į Islandiją, Lichtenšteiną, Norvegiją ir Šveicariją.

Darbas: bevizis režimas nesuteikia teisės ukrainiečiams dirbti ES, čia toliau galios nacionaliniai įstatymai. Bevizio režimo išvakarėse Lietuvoje fiksuojamas darbuotojų iš Ukrainos augimas. 2014 metais Lietuvoje dirbo 3,1 tūkst., 2015 - 5,5 tūkst., pernai - per 11,1 tūkst. ukrainiečių. Ukrainiečiai dažniausiai dirba sunkvežimių vairuotojais, laivų korpusų surinkėjais, suvirintojais, mūrininkais, betonuotojais, apdailininkais, tinkuotojais, dažytojais, inžinieriais.

Saugikliai: ES narė gali atsisakyti įsileisti pilietį, jei neturi reikalingų dokumentų, pakankamai pinigų ar negali pagrįsti savo kelionės tikslo. Suspendavimo mechanizmas numato, kad kilus rimtoms problemoms, bevizis režimo veikimas gali būti laikinai pristabdytas. Valstybinė darbo inspekcija  per praėjusius metus nustatė 58 neteisėtai dirbusius užsieniečius, daugiausia iš jų buvo Ukrainos piliečiai. Per pirmus šių metų keturis mėnesius buvo nustatyti 28 neteisėtai dirbę užsieniečiai, daugiau kaip pusė iš jų taip pat buvo Ukrainos piliečiai.

Turizmas: bevizis režimas gali paskatinti dar spartesnį turizmo iš Ukrainos augimą. Pernai į Lietuvą atvyko 84 tūkst. turistų iš Ukrainos, užpernai - 59,5 tūkst. Pagal atvykstamąjį turizmą Ukraina Lietuvoje užima šeštą vietą po Vokietijos, Baltarusijos, Rusijos, Lenkijos ir Latvijos.

Komentarai: Ukrainos prezidentas Petras Porošenka per susitikimą su Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite: „Tai galutinis Ukrainos išėjimas iš Rusijos imperijos ir grįžimas į Europos šeimą“.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

grybauskaite tempia darbingus uktaineciu mulus i sanatorijas pries3m vienas toks sveikatinosi beveik visa vasara uz musu mokesciu moketoju pinigu kai tuo tarpu musu vaiku ir pensininku gydymui neskiria pinigu o ka jau bekalbeti apie darbingo amziaus zmones kas liecia emigracija tai yra net verciama emigrupto

mikas

todel lietuvoje didziulis darbo vietu stygius,... ir visuotine emigracija -evakuacija daro pajieskai uzsienyje , tai antra kadensija vygdomas grybauskines gaujos intensyvus tautos genocidas ... vien per praeitus metus evakuavosi 50 tukstanciu lietuvos darbinio amziaus pilieciu , siais metais tik per keturis menesius jau pabego is lietuvos nuo debilu grybauskiniu valdziagyviu nusikalteliu valdzios ir nauju darbo kodeksu --per 32 tukstancius lietuviu , nes grybauskaites nusikalteliu valdzia garantavo ju darbo vietas xoxolu banderom.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS