Iš Ukrainos atvežamiems augintiniams bus kompensuojami pasiutligės antikūnų tyrimai | Diena.lt

IŠ UKRAINOS ATVEŽAMIEMS AUGINTINIAMS BUS KOMPENSUOJAMI PASIUTLIGĖS ANTIKŪNŲ TYRIMAI

  • 0

Iš Ukrainos atvežamiems augintiniams bus kompensuojamas pasiutligės antikūnų titro tyrimas, ketvirtadienį informavo Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Jos teigimu, taip siekiama apsaugoti vietinius ir atvežamus gyvūnus nuo užsikrėtimo pasiutlige ir suvaldyti galimas grėsmes dėl šios ligos išplitimo.

Tarnyba pabrėžia, kad tyrimas bus kompensuojamas tik nekomerciniais tikslais į Lietuvą įvežamiems ukrainiečių šunims, katėms arba šeškams.

„Puikiai suprantame, kad pasiutligės antikūnų titro tyrimas yra gana brangi procedūra, kuri yra neišvengiama. Ieškojome būdų, kaip galime labiau pagelbėti Ukrainos piliečiams ir jų atsivežamiems augintiniams“, – teigė tarnybos vadovas Mantas Staškevičius.

Puikiai suprantame, kad pasiutligės antikūnų titro tyrimas yra gana brangi procedūra, kuri yra neišvengiama.

Taip pat, su tam tikromis išlygomis pasiutligės antikūnų titro tyrimų išlaidos bus kompensuojamos ir gyvūnų globos organizacijoms, kurios nuo karo pradžios įvežė į Lietuvą augintinius iš Ukrainos ir informavo apie tai tarnybą.

Atsivežiantys gyvūnus iš Ukrainos ir toliau raginami apie tai pranešti tarnybai specialiu el. paštu ukrainepets@vmvt.lt.

Tarnyba taip pat teigia sudariusi galimybes nemokamam ukrainiečių augintinių skiepui nuo pasiutligės ir ženklinimui, taip pat klinikinei gyvūnų apžiūrai.

Tyrimas nustatant pasiutligės antikūnų titrą reikalingas siekiant įsitikinti, ar augintiniui susidarė pakankamas imunitetas nuo pasiutligės.

Šis tyrimas būtinas keliaujant į kitas valstybes, kuriose pasiutligės rizika yra didelė, ir ketinant grįžti į Europos Sąjungą.

Pasiutligės antikūnų kiekio nustatymo tyrimas atliekamas ne anksčiau kaip 30 dienų po skiepų nuo pasiutligės.

Gyvūno kraują tyrimams turi paimti privatus veterinarijos gydytojas, o patys tyrimai atliekami tarnybos Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje.

Tarnybos duomenimis, nuo karo Ukrainoje pradžios į Lietuvą iš Ukrainos buvo įvežti 1173 augintiniai, iš kurių 672 šunys, 499 katės ir du šeškai.

Gairės: pasiutligės antikūnų tyrimas, Pabėgėliai, Gyvūnai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS