URM pristatytas generalinio konsulato Niujorke archyvas | Diena.lt

URM PRISTATYTAS GENERALINIO KONSULATO NIUJORKE ARCHYVAS

  • 0

Ketvirtadienį Užsienio reikalų ministerijoje (URM) pristatyti į Lietuvą grąžinti generalinio konsulato Niujorke 1924 - 1974 metų svarbiausi archyviniai dokumentai.

„Esame stipresni, kai žinome savąją istoriją, o Lietuvos diplomatijos istorija yra labai svarbi mūsų valstybės istorijos dalis“, – pranešime teigė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Pasak jo, rengiantis Lietuvos atkūrimo šimtmečio minėjimui, didelis dėmesys skiriamas supažindinimui su diplomatijos istorija: „Siekiame, kad vis daugiau archyvinių dokumentų taptų prieinami plačiajai visuomenei“.

L.Linkevičiaus teigimu, Lietuvos generalinio konsulato Niujorke dokumentai nėra tik sausa biurokratinė medžiaga - tai liudijimai apie tremtinius, disidentus, pabėgėlius, Jungtinių Valstijų politiką, padėtį Sovietų sąjungoje, egzilinę Lietuvos diplomatinę tarnybą.

Lietuvos generalinio konsulato Niujorke dokumentai daugelį metų saugoti Amerikos lietuvių kultūros archyve Putname, JAV.

Pirma generalinio konsulato dokumentų dalis atgabenta į Lietuvą 1996 metais. Po dvidešimtmečio, šių metų vasario 25 dieną, bendradarbiaujant Lietuvos generaliniam konsulatui Niujorke, Užsienio reikalų ministerijai ir Lietuvos centriniam valstybės archyvui, į Lietuvą grąžinta didžioji archyvo dalis.

Anot URM, archyvinę medžiagą sudaro konsulato tarnautojų pranešimai, palikimo ir pasų bylos, straipsniai lietuvių išeivijos ir užsienio šalių spaudoje, raštai Lietuvos ir užsienio institucijoms ir kiti dokumentai, atskleidžiantys Lietuvos generalinio konsulato Niujorke veiklą tarpukario ir Lietuvos okupacijos metais.

Lietuvos konsulatas Niujorke įsteigtas 1923 metų liepos 16 dieną. Nuo 1926 metų jis tapo Lietuvos generaliniu konsulatu. Atstovybė teikė pagalbą Lietuvos piliečiams JAV ir Kanadoje, gynė jų interesus, išduodavo ir pratęsdavo užsienio pasus, vizas, legalizavo dokumentus, tvarkė pilietybės, palikimų reikalus, užsiėmė asmenų paieška, rūpinosi tremtiniais ir pabėgėliais. Konsulatas taip pat skleidė informaciją apie Lietuvą, skatino prekybinius, kultūrinius ryšius tarp šalių, bendradarbiavo su lietuvių išeivija, kitų šalių diplomatais ir organizacijomis.

GALERIJA

  • URM pristatytas generalinio konsulato Niujorke archyvas
  • URM pristatytas generalinio konsulato Niujorke archyvas
  • URM pristatytas generalinio konsulato Niujorke archyvas
  • URM pristatytas generalinio konsulato Niujorke archyvas
URM nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS