Už gėlės teks pakloti daugiau: vienas chrizantemos žiedas – 5 eurai | Diena.lt

UŽ GĖLĖS TEKS PAKLOTI DAUGIAU: VIENAS CHRIZANTEMOS ŽIEDAS – 5 EURAI

  • 14

Radviliškietė dar prieš Vėlines tvarko artimųjų kapus. Sako, kad visada svarbu papuošti gėlėmis. Moteris labiausiai mėgsta chrizantemas, tad dabar jas ir sodina. Kokios šiemet populiariausios ir kodėl šoktelėjo kainos, pasakojama LNK reportaže.

„Man patinka visokios smulkiažiedės chrizantemos. Jos nenušąla ir man gražiai atrodo. Užtenka vienos gėlytės ant vieno kapelio“, – sakė pašnekovė.

Prekybininkai sako, kad būtent tokios gėlės populiariausios. Žmonės prašo spalvų, mat balta šiemet ne tokia paklausi.

„Manęs teiraujasi dažniausiai ir perka kažką neįprasto. Mažiausiai pardaviau tradicinių baltų ir geltonų chrizantemų. Greičiausiai išpirko trijų, keturių spalvų miksuotas puokštės. Paklausą turi karališkosios tamsiai raudonos spalvos chrizantemos su baltais žiedų galiukais“, – kalbėjo gėlėmis prekiaujanti moteris.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Augintojų šiltnamiai šiemet taip pat spalvingi. Virš 100 tūkstančio chrizantemų užauginę gėlininkai sako, kad spalvų gamą išplėtė.

„Šiemet žmonės labiau kapuose sodina raudonas chrizantemas, – sakė A. Žemaičio gėlininkystės ūkio vadovas Eimantas Žemaitis. – Palyginti su pernai metais, šiais dominuoja trispalvės chrizantemos, taip pat – balta, raudona, rožinė spalvos.

Ir patys žmonės paaiškina, kodėl rečiau renkasi klasikines baltas, nes spalvotos esą ilgiau laikosi.

„Baltos nuruduoja, pagelsta greičiausiai, o tos kitos chrizantemos neblogai laikosi“, – sakė žurnalistės kalbinta moteris.

„Sako, raudonos chrizantemos šalnų nebijo. Tai tokias šiemet ir nešam, o vasarą – baltas“, – dalijosi mintimis kita pašnekovė.

„Aš renkuosi vienspalves. Jei geltona, tai geltona, arba vien baltas“, – porino kita pakalbinta moteris.

„Man ypač tos karališkos, didelės gražios. Jos puošnios – japonų tradicinė gėlė“, – sakė kapuose sutikta dar viena praeivė.

Vis dėlto, įtakos šioms gėlėms turėjo ir klimatas. Chrizantemos sužydėjo savaite vėliau nei įprastai.

„Kai šilta, chrizantemas labiau puola ligos. Mes susiduriame su tuo. O rugsėjis joms buvo šiek tiek per šaltas, todėl žydėjimas vėlavo gal dešimčia dienų“, – kalbėjo Eimantas Žemaitis.

Užtenka vienos gėlytės ant vieno kapelio.

O kad chrizantemos greitai nenuvystų ir ilgiau laikytųsi, augintojai turi patarimų. Šios gėlės mėgsta vandenį.

„Kad ilgiau žydėtų, galima pirkti neįsižydėjusią ir gausiau palaistyti“, – patarimų negailėjo gėlių augintojas.

Kaip ir visko, taip ir gėlių kainos šiemet keitėsi.

„Chrizantemų kaina šiemet pakilo maždaug 10–20 proc. Tai lėmė išaugę gamybos kaštai. Tad šiais metais didesniuose vazonėliuose išaugintas chrizantemas parduodame savo ūkyje po 5 eurus, trispalves mažesniuose vazonėliuose – po 3 eurus“, – sakė E. Žemaitis.

Prekybininkai sakė, kad per pačias Vėlines gėlės dar labiau brangs. Vienas karališkosios chrizantemos žiedas gali kainuoti ir 5 eurus.

„Dabar, jei pakils savikaina, pakils ir pardavimo kaina, – atviravo gėlių pardavėja. – Greičiausiai taip ir bus.“

Gėlininkai pastebi, kad pastaruosius penkerius metus populiarėja viržiai. Jų neretai parduodama daugiau nei chrizantemų. Šios gėlės ir pigesnės. Kainos ūkiuose svyruoja nuo 1 iki 3 eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Antanas.

Tai ne daiktai brangsta, o Eu nuvertėja. Pinigų spausdinimo mašina sukasi pilnu tempu. Lt spausdinimo mašina tokio pajėgumo neturėjo, todėl prie Eu ne perėjus - šiandienai šios dvi valiutos, pagal savo perkamąją galią būtų jau susilyginę.O tai būtu buvę baisi gėda Lietuvai: Turėti valiutą stipresnę nei EU! "Позор на всю Европу !!!" Ar ne?

Sukruto rinkos žvalgai

Jau gal net skaičiuoja kiek dar per metus brangs chrizantemos. Ir kadangi mirčių tik daugės, chrizantemų reikės daug. O jei už žiedą po 12 euriukų? Nenustebkite. Paskaičiavę dar per žiemą dorieji žemvaldžiai nuspręs atsisakyti bet kurių kitų kultūrų ir Lietuva virs vienu ištisu chrizantemų lauku. Ir visi bus patenkinti. Nebebus sakurų, nebeteks švaistyti pinigų reklamuojant kitos šalies paprotį nieko neveikti ir tik stoviniuoti po medžiu ir žiopsoti gal kokia kepta antis į burną įkris. O kaip žinia, taip nenutinka niekada, todėl biznis su svetimo krašto medeliais neišdegė. Bet chrizantemos visai kas kita . Tai garantuota investicija. Todėl jokio nė mažiausio žemės lopinėlio laisvo kaip ir neliko. Ukrai, von iš Lietuvos. Nėra kur jūsų priiimti. Von. Čia jums ne koks siemkų žiaumojimo fabrikas. Žiaumokit savo siemkas ir šiukšlinkit kitur.

Nu naaaa

Jau tikra Šveicarija darosi toje Lietuvėlėje. 5 eur už supstos chrizantemos žiedą. Tik algos tokios rumuniškos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS