V. Ušackas patvirtino: D. Jauniškis įspėjo dėl dviejų Rusijos piliečių | Diena.lt

V. UŠACKAS PATVIRTINO: D. JAUNIŠKIS ĮSPĖJO DĖL DVIEJŲ RUSIJOS PILIEČIŲ

Buvęs diplomatas Vygaudas Ušackas sako, kad Valstybės saugumo departamento direktorius Darius Jauniškis 2016 metais jį įspėjo apie du Rusijos piliečius, jog jie gali nederamai naudotis jo vardu.

Tuo metu V. Ušackas buvo Europos Sąjungos (ES) ambasadorius Rusijoje. Pasak V. Ušacko, prezidento rinkimų kampanijos metu tokia tema pokalbių nebebuvo.

„2016 metais abiejų šalių iniciatyva įvyko susitikimas su D. Jauniškiu pasidalyti vertinimais dėl situacijos Rusijoje, Rusijos ir Vakarų santykių, ir to pokalbio pabaigoje jis užsiminė apie du Rusijos Federacijos piliečius, kurie lankosi Lietuvoje ir aktyviai reiškiasi socialinėje erdvėje“, – BNS ketvirtadienį sakė V. Ušackas.

„Jis įspėjo, kad jie gali norėti pasinaudoti mano vardu ar pažintimis tam tikrais savo tikslais. Aš padėkojau, tuo mūsų pokalbis ir baigėsi“, – teigė jis.

V. Ušackas teigė ir vėliau bendravęs su D. Jauniškiu, tačiau tuose pokalbiuose apie rinkimus kalbos nebuvo.

Jis įspėjo, kad jie gali norėti pasinaudoti mano vardu ar pažintimis tam tikrais savo tikslais. Aš padėkojau, tuo mūsų pokalbis ir baigėsi.

V. Ušackas ketvirtadienį BNS kalbėjo netrukus po to, kai D. Jauniškis paskelbė, kad jis buvo asmeniškai įspėjęs V. Ušacką dėl jo aplinkos ryšių su Rusija.

D. Jauniškio teigimu, jis su V. Ušacku susitiko, kai buvo užfiksuoti „rimtą susirūpinimą keliantys faktai“.

„Pats ėmiausi iniciatyvos ir buvau susitikęs su V. Ušacku, ir įspėjau jį dėl kelių jo aplinkoje esančių asmenų ryšių su Rusijos Federacijos tarnybomis. Kitų susitikimų su V. Ušacku ir jo aplinka VSD kaip institucija neinicijavo“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė D. Jauniškis.

V. Ušackas 2018 metų rugsėjį paskelbė apie planus dalyvauti prezidento rinkimuose, tačiau lapkritį jis pasitraukė iš kovos, kai pralaimėjo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirminius rinkimus Ingridai Šimonytei.

Aukšto rango žvalgybos pareigūnas pernai tuometiniam Seimo komiteto pirmininkui Vytautui Bakui pateikė informaciją, kad VSD vadovybės nurodymu 2018–2019 metais žvalgyba rinko informaciją apie V. Ušacką ir tuometinio kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinkos žmones.

Pranešėjo statusą turintis pareigūnas teigė manantis, kad šiais veiksmais žvalgybos vadovai galėjo pažeisti teisėtumo ir politinio neutralumo principus.

Rašte teigiama, kad VSD direktoriaus pavaduotojas Remigijus Bridikis nurodė, jog „reikia paremti“ V. Ušacko politinį oponentą, Seimo narį Žygimantą Pavilionį „informacija, kuri įrodytų, kad V. Ušackas yra prorusiškas“.

Pareiškėjas teigia pasakęs, kad tokios informacijos departamentas neturi, o tada, pasak jo, R. Bridikis nurodė atlikti viešą paiešką kitam pareigūnui. Rašte teigiama, kad viešai rasta informacija buvo perduota VSD direktoriui.

Pagal raštą, šis pokalbis įvyko 2018 metų rugsėjį, tą pačią dieną, kai Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Priežiūros komitetas rinkosi svarstyti Ž. Pavilionio pasisakymus apie V. Ušacką. Tuo metu Ž. Pavilionis jau buvo paskelbęs, kad atsisako dalyvauti pirminiuose partijos rinkimuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Itarus

Galimai ten juos Maskvoje uzhipnotizuoja?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS