Vaiko teisių gynėjai baigė tyrimą dėl berniuko paėmimo dramos: žada pokyčių | Diena.lt

VAIKO TEISIŲ GYNĖJAI BAIGĖ TYRIMĄ DĖL BERNIUKO PAĖMIMO DRAMOS: ŽADA POKYČIŲ

  • 9

Po visuomenės reakcijų sukėlusio vaiko paėmimo iš mamos Palangoje pernai rugsėjį, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba (VVTAĮT) trečiadienį pranešė baigusi tyrimą, teigia inicijuojanti pokyčius. Situacijoje Palangoje dalyvavusioms darbuotojoms skirti mokymai.

Tarnyba teigia planuojanti tobulinti darbo algoritmus, užtikrinsiančius glaudesnį bendradarbiavimą tarp skyrių bei su policijos pareigūnais. Taip pat identifikuotos sritys, kuriose visiems vaiko teisių gynėjams būtina kelti kvalifikaciją ir mokymai turės būti išklausyti per artimiausius mėnesius.

„Galime patikinti, kad vaiko teisių gynėjos dėjo pastangas neutralizuoti situaciją, tačiau akivaizdu, kad to tikrai nepakako ir galėjome veikti geriau. Mums buvo ypatingai svarbu išsiaiškinti ir suprasti, kokios priežastys lėmė tokį veikimą ir kaip galime to išvengti ateityje“, – pranešime cituojama tarnybos direktorė Ilma Skuodienė.

Tyrimas atliktas aiškinantis situaciją dėl pernai rugsėjį tarnybos specialistų Palangoje vykdyto vaiko paėmimo iš mamos.

Vaiką paimti nuspręsta teismo sprendimu, nes jam su motina buvo nesaugu, tačiau specialistų veiksmai sulaukė kritikos išplitus vaizdo įrašui, kuriame matyti, kaip paimamas vaikas priešinasi ir verkia.

„Tai, ką matėme, yra jautri situacija. Kolegos siekė neutralizuoti tą situaciją maksimaliai, bet akivaizdu, kad to nepakako. Nepakankamai pastangų, kompetencijų veikti tokioje sudėtingoje stresinėje situacijoje“, – trečiadienį BNS komentavo I. Skuodienė.

Jos teigimu, po tyrimo situacijoje veikę specialistai lieka dirbti tarnyboje, jiems paskirti mokymai.

„Mes kalbėjomės su jais, yra pavedimai darbuotojams atkreipti dėmesį, išsakytos pastabos, (paskirti) privalomi mokymai, kaip veikti stresinėje situacijose, kaip išklausyti vaiko nuomonę, aiškiai ir teisingai tėvams perteikti informaciją, (...) kaip maksimaliai užtikrinti vaiko interesus“, – sakė I. Skuodienė.

„Siekiamybė yra padėti įgyti kompetencijas, įgyti įrankius ir, tikiuosi, kad tokios jautrios situacijos bus įgyvendinamos maksimaliai kompetentingai“, – pridūrė ji.

Pasak I. Skuodienės, vykstant tyrimui, darbuotojos liko savo pareigose.

„Buvo teisinis pagrindas vaiką perkelti į saugią aplinką, tą kolegos atliko. Mes turėjome teismo nutartį, kur teismas pasisakė dėl kolegų mūsų veiksmų“, – sakė tarnybos vadovė.

Anot pranešimo, vaiko teisių gynėjai inicijavo tarpinstitucinę darbo grupę ir kartu su policijos pareigūnais pradėjo diskusijas dėl bendrų veikimo algoritmų sudėtingais vaiko perkėlimo į saugią aplinką atvejais.

Pasak tarnybos, šis algoritmas aiškiai numatys, kaip turėtų būti koordinuojami veiksmai, kas yra atsakingas už šį procesą, kada ir kaip pasitelkiama policijos pareigūnų pagalba užtikrinant vaikui saugią aplinką.

„Papildomai peržiūrėsime ir tobulinsime mūsų vidinius procesus, kuriuose bus aiškiau numatytas vaiko teisių gynėjų veikimas perkeliant vaiką iš nesaugios aplinkos, aiškus informacijos perdavimas tarp skyrių, rekomenduojamas proceso laikas, į atvejus reaguojančių darbuotojų skaičius ir papildomi specialistai, kurių pagalbos gali prireikti vaiko perkėlimo metu“, – nurodė tarnyba.

Tarnyba teigia, kad visi tiesiogiai su vaikais dirbantys darbuotojai bus įpareigoti dalyvauti mokymuose apie vaiko nuomonės išklausymą, vaikui suteikiamos informacijos pateikimą jam suprantama kalba.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė sausio viduryje konstatavo, kad vaiko paėmimas vykdytas netinkamai, dėl to jis patyrė neigiamus išgyvenimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Gražina

Sprendimas netiškas .Jos negali dirbti.Gal jos neturi vaikų.Taip elgtis kaip jos elgėsi jos turėtų šluoti gatves kartu su tuo policijos pareigūnus.Reikėtų piketo prie jų namų..Motinos turėtų vienytis.Jos mokysis išaugintos savo vaikus ir toliau dirbs.Bėk ir rėk .

aš,

tėvų vietoj kelčiau baudžiaką už žmogaus pagrobimą. Paprasta.

Oho ho

Skuodiene jau NAUJOSE PAREIGOSE SUKASI SITA BLONDINE. .O ka konservai ir TOLIAU savo blesenkese nieko NEMATO nieko negirdi!!! Taip ir ieinam I geroves VALSTYBE !!! VISOKIOs ciucelos VAIKU teisiu apsaugoj SKIRSTOSI POSTUS NORS KA NORET VALDZIOJE ISSIGIMELIAI PREZIDENTAS NETURI PINIGU I TEATRA NUEITI TIESIOG GEDA KAUSYTI .I BUVE KOMUNEGOS NIEKAIP IS POSTU NESUSALINA LAUKIA RUSKIO STAI KOKIA LIETUVA
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS