Vaikų apklausos: kiek psichologų jau pasirengę? | Diena.lt

VAIKŲ APKLAUSOS: KIEK PSICHOLOGŲ JAU PASIRENGĘ?

  • 1

Vyriausybė tikina, kad privalomam psichologų dalyvavimui mažamečių nukentėjusiųjų ar liudytojų apklausose nuo liepos bus pasiruošta.

Šiuo metu baudžiamajame procese apklausose dalyvausiančių psichologų sąraše yra 41 psichologas, dar 93 psichologai užsiregistravo mokymams, skelbia Vyriausybės kanceliarija.

Vyriausybė siekia užtikrinti, kad sąraše būtų apie 140 psichologų, anksčiau buvo orientuotasi į 70 psichologų. 

Nuo liepos tampa privalomas psichologų dalyvavimas mažamečių (iki 14 metų) nukentėjusiųjų ar liudytojų apklausose.

Taip pat psichologas privalės dalyvauti nepilnamečių (iki 18 metų) nukentėjusiųjų ir liudytojų apklausose dėl nusikaltimų žmogaus gyvybei, sveikatai, laisvei, seksualinio apsisprendimo laisvei ir neliečiamumui, vaikui ir šeimai, dėl pelnymosi iš nepilnamečio prostitucijos ar nepilnamečio įtraukimo į prostituciją.

Įstatymas nustato, kad turi būti sudarytas psichologų, dalyvaujančių baudžiamajame procese apklausiant vaikus, sąrašas.

Ikiteisminio tyrimo pareigūnas, prokuroras ar teismas pasirinks psichologą iš šio sąrašo ir susisieks su juo nurodytais kontaktais. Psichologams už darbą sumokės ir patirtas išlaidas kompensuos ikiteisminį tyrimą atliekanti ikiteisminio tyrimo įstaiga arba prokuratūra, teisminio nagrinėjimo metu – teismas.

Už psichologo darbo valandą bus mokama 13 eurų atlyginimas, kiek ir valstybės skirtiems advokatams, o už darbą švenčių, ne darbo dienomis ar ne darbo valandomis bus mokama pusantro karto daugiau. Atlyginimas bus mokamas už faktinį paslaugų teikimo laiką – pasiruošimą ir dalyvavimą apklausoje bei kelionę į apklausos vietą ir atgal.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Pavyko nevykėliams kažkiek valstybinių etatų prasimušt.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS