Vaikų žaidimų aikštelės tapo tiksinčiomis bombomis: kai kurias gali tekti nugriauti | Diena.lt

VAIKŲ ŽAIDIMŲ AIKŠTELĖS TAPO TIKSINČIOMIS BOMBOMIS: KAI KURIAS GALI TEKTI NUGRIAUTI

  • 2

Gyventojai stebisi, kaip ne vieną dešimtmetį niekam nekliuvusios, staiga netinkamomis naudoti ir net pavojingomis tapo parkuose ar daugiabučių kiemuose esančios vaikų žaidimų aikštelės. Plačiau – LNK reportaže.

Septynmetė Evita laiką po pamokų leidžia su mama viename iš Šakių parkų. Mergaitė sako, kad labai mėgsta įvairias sūpynes ir kitas pramogas.

„Mėgstu čiuožti, suptis, sportuoti, laipioti“, – kalbėjo mergaitė.

Mergaitės mama antrina, kad akyviems vaikams viešos žaidimų aikštelės yra tikras išsigelbėjimas.

„Reikia žiūrėti, kad tie vaikai būtų užimti, kad sportuotų, išsidūktų dėl emocinės būklės“, – sakė Evitos mama.

Tačiau dabar situacija tokia, kad Evitai ir kitiems vaikams Šakiuose beliko galimybė laiką leisti labiau suaugusiems nei vaikams pritaikytose aikštelėse, kur įrengti treniruokliai. Vos pernai pastatyta vaikų žaidimų aikštelė – aptverta „STOP“ juosta.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Čia kabėjo dvejos sūpynės, dabar jos nukabintos, nes nesaugi danga“, – kalbėjo Sintautų bendruomenės centro pirmininkė Ingrida Jakaitienė.

Visuomenės sveikatos specialistai visoje Lietuvoje tikrina vaikų žaidimų aikštelių saugumą. Daugiausiai problemų rasta Šakiuose, kur iš keturiolikos aikštelių net dešimt jų turėjo pažeidimų.

„Nenurodytas savininko telefono numeris, bendrosios pagalbos numeris, kokiai amžiaus grupei skirta žaidimo aikštelė. Buvo rasta nuodingų augalų. Danga neatitinka reikalavimų“, – sakė NVSC Šakių skyriaus vedėja Brigita Mikalauskienė.

Atradus pažeidimus, draudžiama naudotis aikštelėmis. Vietos bendruomenė šokiruota tokiomis žiniomis.

„Buvo prašoma didžiąją dalį aikštelių aptverti. Buvo pasakyta, kad jei aikštelės neatitiks visų reikalavimų, reikės aikšteles nugriauti“, – sakė Šakių bendruomenių asociacijos tarybos narys Mindaugas Kantautas.

„Tai yra vienintelė vieta, kur vaikai gali pažaisti. Susitinka ir mamos pabendrauti“, – kalbėjo I. Jakaitienė.

Esą, netinka ne tik seniau pačių bendruomenių statytos aikštelės, bet ir visiškai naujos. Dalis aikštelių buvo pastatytos iš Europos Sąjungos pinigų. Bendruomenės sako, kad jei reikėtų gražinti pinigus, bankrutuotų.

Pasak bendruomenės atstovo, klausimų kelia ir dar vienas reikalavimas – kasmet privaloma atlikti aikštelių patikrą, kuri mokama.

„Už aikštelių patikrą kasmet reikia mokėti pinigus. Tų tikrinančių įmonių tikrai nėra daug. Bendruomenės net neturi tų lėšų“, – kalbėjo M. Kantautas.

„Patikrą atlieka akredituotos įstaigos, kurios turi tam tikrus sertifikatus“, – sakė B. Mikalauskienė.

Savivaldybės atstovai sako, kad miestas patirs didžiulių nuostolių, jei reikės aikšteles nugriauti.

„Galiu pasakyti, kad šitos aikštelės pritaikymas, kad ji atitiktų visus reikalavimus, kainuos ne mažiau kaip 20 tūkst. eurų“, – teigė Šakių savivaldybės vicemeras Darius Jakavičius.

Tačiau visuomenės sveikatos specialistai laikosi savo. Svarbiausia – saugumas.

„Vaikų sveikata ir sauga turėtų būti pirmoje vietoje“, – kalbėjo B. Mikalauskienė.

Bendruomenė turi sutvarkyti vaikų žaidimų aikšteles per kelis mėnesius.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Asta

Kiekvienas, vaikų pramogoms skirtas įrenginys, privalo turėti žmogų, kuris kiekvieną rytą patikrintų, jeigu reiktų- suremontuotų . Negalima leisti vaikų ant netvarkingų įrenginių žaisti.

Na taip

Turbūt daugelis prisimena metalinius: gaublius, supynes, laipykles. Visa tai būdavo įrengta ant asfaltuoto paviršiaus. Taip pat betonine tvorele aptvertas smėlio dėžes. Ir niekam tai netrukdė.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS