Vaikus iš Ukrainos mokantiems mokytojams – seminarai ir konsultacijos | Diena.lt

VAIKUS IŠ UKRAINOS MOKANTIEMS MOKYTOJAMS – SEMINARAI IR KONSULTACIJOS

  • 0

Šią savaitę Vilniaus lietuvių namai pradeda seminarus mokytojams, kurie mokys iš Ukrainos atvykusius vaikus, pranešė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM).

Seminarai nuotoliniu būdu bus organizuojami kovo 21–24 ir balandžio 4–7 dienomis. Pasak ministerijos pranešimo, kadangi renginiai sulaukė didelio susidomėjimo, seminarų galės būti organizuojama ir daugiau, kad visi norintys mokytojai galėtų dalyvauti.

Be to, Vilniaus lietuvių mokytojai, turintys didelės patirties, kaip mokyti užsieniečius, nuo praėjusios savaitės kiekvieną darbo dieną 14.30–16.30 val. nuotoliniu būdu konsultuoja Lietuvos mokytojus, mokančius ar mokysiančius ukrainiečius vaikus.

Statistikos departamento sekmadienio duomenimis, iš maždaug 24 tūkst. karo pabėgėlių iš Ukrainos daugiau nei 10 tūkst. yra nepilnamečiai, apie pusantro tūkstančio jų registravosi mokytis Lietuvos mokyklose lietuvių ar kitomis kalbomis.

Pasak ŠMSM, atvykusiems iš užsienio asmenims mokyti Lietuvos savivaldybėse yra suburtas geriau pasirengusių priimti į Lietuvą atvykstančius ar grįžtančius vaikus mokyklų tinklas. Šiuo metu mokyklų tinklą sudaro daugiau kaip 60 mokyklų, turinčių gerąją patirtį mokant iš užsienio atvykusius mokinius.

Visi iš Ukrainos atvykę vaikai priimami mokytis dažniausiai į bendras klases, kiekvienam atvykusiam mokiniui numatomas adaptacijos laikotarpis, kurio trukmė individuali. Šis laikas skiriamas ir mokinio gilesniam pažinimui, supažindinimui su mokymosi aplinka, mokytojais. Adaptacijos laikotarpiu išsiaiškinami mokinio ar jo tėvų, globėjų tolesnio mokymosi lūkesčiai, mokinys įtraukiamas  į neformaliojo švietimo veiklas.

Į ugdymo procesą mokinys įtraukiamas pamažu, jam parengiamas individualus ugdymo planas. Mokyklos laisvos spręsti, kaip organizuoti vaikų ugdymą. Mokytojai kartu su švietimo pagalbos specialistais gali įvertinti, koks ugdymo kelias bus geriausias atvykusiam vaikui: ar jam geriau mokytis vienoje klasėse su bendraamžiais, ar atskirai tik lietuvių kalbos, ir kiek turėtų trukti adaptacijos laikotarpis.

Gairės: karas Ukrainoje, mokytojai, karo pabėgėliai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS