Valstybės kontrolė ir Konkurencijos taryba baiminasi Vyriausybės įtakos | Diena.lt

VALSTYBĖS KONTROLĖ IR KONKURENCIJOS TARYBA BAIMINASI VYRIAUSYBĖS ĮTAKOS

Valstybės kontrolė ir Konkurencijos taryba teigia, kad Vyriausybės siūloma nauja strateginio valdymo tvarka kelia grėsmę jų nepriklausomumui.

Abi įstaigos tokias pastabas pateikė, vertindamos šį mėnesį Vyriausybės kanceliarijos įregistruotą Strateginio valdymo įstatymo projektą.

Valstybės kontrolierius ir Konkurencijos tarybos pirmininkas kritikuoja įstatymo nuostatas, kurios finansavimą susietų su Vyriausybės tvirtinamomis nacionalinės plėtros programomis.

Valstybės kontrolierius Arūnas Dulkys teigia, kad pagal įstatymą audito institucija į savo strateginius veiklos planus turėtų perkelti Vyriausybės numatytas priemones.

„Vyriausybės kanceliarijos siūlomas naujasis teisinis reguliavimas akivaizdžiai pažeidžia Valstybės kontrolės savarankiškumą ir nepriklausomumą“, – rašoma A. Dulkio išvadoje.

Projekte nurodytas reguliavimas gali sudaryti sąlygas kilti interesų konfliktams ir Konkurencijos tarybos veiklos politizavimui.

Pasak jo, per planavimo procesą Vyriausybė ar jos įgaliota institucija įgytų teisę daryti įtaką audito nešališkumui ir objektyvumui.

Konkurencijos taryba teigia, kad įstatymas gali sukurti sąlygas jos veiklos politizavimui.

Anot tarybos pirmininko Šarūno Keserausko, priėmus įstatymą Konkurencijos tarybai gali tekti vykdyti Vyriausybės nustatytus tikslus.

„Projekte nurodytas reguliavimas gali sudaryti sąlygas kilti interesų konfliktams ir Konkurencijos tarybos veiklos politizavimui“, – rašo Š. Keserauskas.

Tai jau ne pirmas įstatymo projektas, kuriame priežiūros tarnybos įžvelgė grėsmę jų nepriklausomumui. Anksčiau jų kritikos sulaukė Vyriausybės siūlymas, jog ministrams būtų pavedama koordinuoti atskiras viešosios politikos sritis, o įstaigų vadovai turėtų su ministrais turėtų bendradarbiauti nustatant strateginius tikslus ir jų rodiklius.

Vyriausybė teigia, kad strateginio planavimo ir biudžeto formavimo sistemos pertvarka siekiama didinti orientaciją į rezultatus.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Pilietis

Jeigu valstybės kontrolė,jeigu kotroliuojančios tarnybos negalės dirbti pagal įstatymus į jos veiklą kišis seimas ar kiti valstybės valdymo žmonės,nebus tikros,griežtos kontrolės,nebus suvaldoma korupcija ir visi svarbūs nusisikaltėliai Lietuvoje.

o

tai neblogai nes tai nekontroliuojama istaiga kurios /darbo/ pasekme tukstanciai emigrantu tai mafija mafijoje....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS