Vėl protestuojantys ūkininkai: išsilies srutos, kas tada atsitiks? | Diena.lt

VĖL PROTESTUOJANTYS ŪKININKAI: IŠSILIES SRUTOS, KAS TADA ATSITIKS?

  • 1

Antradienio popietę Telšių rajono ūkininkai susirinko prie Aplinkos ministerijos. Čia protestavo, nes vis dar negali tręšti laukų. Leidimą jau pasirašė žemės ūkio ministras. Dabar laukiama Aplinkos ministro reakcijos.

„Susirinkom, kad Aplinkos ministerija pagaliau išpildytų savo pažadą, nes žadėjo mėšlu ir srutomis leisti tręšti nuo kovo pirmos dienos, tačiau šiandien jau kovo dvylikta. Vis dar nepadeda parašo ant įstatymo“, – kalbėjo ūkininkas Dainius.

„Mums neleidžia vežti ant laukų skysto mėšlo, kraikinio mėšlo, o miesto valymo įrenginių dumblą jau galim pilt nuo kovo pirmosios. Kas didesnis blogis? Ar miesto dumblas iš visų gyventojų, ar ekologinis karvių mėšlas?“ – šnekėjo ūkininkas Tomas.

Ūkininkai piktinosi, mat dėl rudenį pliaupusio lietaus negalėjo įvažiuoti į laukus. Tad tręšimą teko nukelti, rezervuarai prisipildė. 

„Mes nesutalpinam tų srutų. Dėl to važiuojam į Vilnių prašyti paankstinti terminą, kad galėtume išsivežti nors dalį srutų ar mėšlo į laukus, kad pasidarytume vietos talpyklose dar kokiam mėnesiui išsilaikyti“, – teigė ūkininkas Tadas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Ūkininkai baiminasi, kad svarstymui užsitęsus jiems gresia baudos.

„Rezervuarai gali išsilieti, išsilies srutos, kas tada atsitiks? Gali prisistatyt Aplinkos ministerija ir skirti baudas. Baudos gali būti ir 400 eurų, ir 1 tūkst. ar net keli tūkstančiai“, – sakė ūkininkas Tadas.

Žemės ūkio ministerija pasiūlė tręšimo laikotarpį paankstinti, kad į laukus būtų galima išvažiuoti ne kovo pabaigoje, o pradžioje. Visgi, šis įsakymas galioja tik pasirašius ir žemės ūkio, ir aplinkos ministrams. Pastarojo parašo dar laukiama.

„Man labai keista. Derinamas šitas mėšlo aprašo įsakymas baigėsi vasario 22 dieną, šiandien kovo dvylikta. Bet aplinkos ministras parašo niekaip neuždeda“, – kalbėjo Telšių rajono ūkininkų sąjungos pirmininkė Zita Dergienė. 

Pasibaigus protestui ūkininkams visgi pavyko susitikti su Aplinkos ir Žemės ūkio ministerijų atstovais. Čia keliamos sąlygos buvo kiek pakeistos. Tręšti dirvas mėšlu ir srutomis ūkininkams ir toliau bus draudžiama nuo lapkričio penkioliktos iki gruodžio pirmos dienos. Tačiau pavasarinis terminas bus paankstintas. Tręšti leidžiama bus nuo kovo pirmosios, bet reikės laikytis tam tikrų draudimų.

„Per visą draudžiamąjį laikotarpį galioja ta bendrinė nuostata, kad įmirkusios, įšalusios ir apsnigtos žemės negalima tręšti mėšlu ir srutomis“, – sakė Aplinkos ministerijos viceministrė Raminta Radavičienė.

Abiejų ministrų pasirašyto dokumento tikimasi sulaukti kovo tryliktąją. Jeigu ūkininkai parašų nesulauks, žada  į Vilnių sugrįžti ketvirtadienį, tik šį kartą ne tik su mėšlu, bet ir kratytuvais bei traktoriais.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

nevykusį aplinkos " ministrą`" Gentvilą

reikėtų pakvepinti natūraliomis mėšlo srutomis - kad į s i t i k i n t ų , jog gamtai nėra kenksmingos

SUSIJUSIOS NAUJIENOS