Vėl teikia pasiūlymus dėl dvasininkų: taip siekia apsaugoti vaikus nuo seksualinių nusikaltimų | Diena.lt

VĖL TEIKIA PASIŪLYMUS DĖL DVASININKŲ: TAIP SIEKIA APSAUGOTI VAIKUS NUO SEKSUALINIŲ NUSIKALTIMŲ

Siekiant išvengti seksualinių nusikaltimų prieš nepilnamečius, siūloma apriboti galimybę su jais dirbti dvasininkams, pripažintiems kaltiems dėl seksualinių nusikaltimų prieš vaikus.

Seimo nariai „laisviečiai“ Tomas Vytautas Raskevičius ir Morgana Danielė, praėjusį antradienį nesulaukę parlamentarų pritarimo, vėl įregistravo tokį atnaujintą pasiūlymą Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisoms.

Jeigu Seimas pritartų Žmogaus teisių komiteto pirmininko T. V. Raskevičiaus pasiūlymui, darbo, praktikos, stažuotės, savanoriškos veiklos ir paslaugų teikimo apribojimai būtų taikomi ir religinių bendruomenių, bendrijų, centrų dvasininkams, religinių apeigų patarnautojams ir aptarnaujančiam personalui.

Kaip pastebi T. V. Raskevičius, dvasininkai ir kiti asmenys (pvz., patarnautojai, ūkvedžiai, chorvedžiai), ne visais atvejais gali būti pakviesti atlikti tam tikras funkcijas darbo santykių, savanoriškos ar individualios veiklos pagrindais. Jo nuomone, lieka tikimybė, kad asmuo, pripažintas kaltu dėl seksualinių nusikaltimų prieš nepilnamečius, bus priimtas atlikti dvasines praktikas, mokymus ar kitokią su vaikais susijusią religinę veiklą, turėti kontaktus su vaikais nedalyvaujant jų tėvams ar globėjams.

„Tikėtina, kad tėvai pasitikės dvasininkais ir nesikreips prašydami neteisėto darbo su vaikais prevencijos kodo. Seksualinių išnaudotojų taikiniais dažniau tampa socialinių problemų turinčių šeimų vaikai, kuriais tėvai ne visada pakankamai pajėgūs pasirūpinti. Todėl įstatyme siūloma aiškiai nustatyti, kad suvaržymai ir prievolės galioja ir visoms religinėms bendruomenėms, bendrijoms ir centrams, jų dvasininkams ir kitiems asmenims (pvz., chorvedžiams, ūkvedžiams ir pan.)“, – sako T. V. Raskevičius.

Seimo Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkė M. Danielė siūlo užtikrinti, kad asmenys, teisti už seksualinius nusikaltimus prieš nepilnamečius, netektų teisės dirbti, užsiimti savanoriška veikla, atlikti praktiką arba stažuotis religines paslaugas vaikams teikiančiose įstaigose ir organizacijose.

Pasak jos, šiuo metu įstatymo projekte nėra išskirtos religinės organizacijos ir bendrijos, teikiančios religinio, sielovadinio pobūdžio paslaugas.

„Lietuvoje yra įvykusių rezonansinių istorijų ir žurnalistinių tyrimų, atskleidusių teisinės sistemos spragas kai dvasininkai, nuteisti už seksualinius nusikaltimus prieš nepilnamečius, toliau nevaržomai dirba su jaunimu. Yra konkrečių atvejų, kai Lietuvos Katalikų Bažnyčia naudojasi šia teisine spraga, pvz., Papilio klebono Vidmanto Karecko atvejis, kai už vaikų tvirkinimą teistas dvasininkas nebuvo nušalintas nuo pareigų ir toliau parapijoje bei Panevėžio vyskupijoje tiesiogiai dirba su jaunimu“, – savo pasiūlymą argumentuoja M. Danielė.

Parlamentarė tikisi, kad jam pritarus, bus išvengta nebaudžiamumo ir užkirstas kelias seksualiniams nusikaltimams prieš vaikus.

Kaip ELTA jau skelbė, birželio 25 d. Seimas po svarstymo pritarė Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisų projektui, kuriame numatyti apribojimai dirbti su vaikais asmenims, įsiteisėjusiu apkaltinamuoju teismo nuosprendžiu pripažintiems kaltais dėl seksualinių nusikaltimų prieš nepilnamečius.

Siūloma tokiems asmenims neleisti dirbti, užsiimti savanoriška veikla, atlikti praktiką ar stažuotis vaiko teisių apsaugos, socialines, kultūros, švietimo, sporto ir sveikatos priežiūros paslaugas vaikams teikiančiose įstaigose.

Parlamentarai nepritarė M. Danielės ir T.  V.  Raskevičiaus siūlymui į įstatymo pakeitimus įtraukti ir religines bendruomenes.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Egle lydekaite

Nu ne... šita manipuliante šokinėja nuo vienos temos ant kitos,o realiai liežuviu mala ir makaronai rinkėjams

Tai

Dvasininkus ok, o kiti ka gales?

tegu visu pirma

išmoksta valdyt savo pybius ir tik paskui lenda su pasiūlymais ,,Mokytojai" - gelbėtojai bl
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS