VGT spalį spręs dėl Lietuvos karių dalyvavimo misijoje Malyje | Diena.lt

VGT SPALĮ SPRĘS DĖL LIETUVOS KARIŲ DALYVAVIMO MISIJOJE MALYJE

Valstybės gynimo taryba (VGT) spalio viduryje spręs dėl Lietuvos karių dalyvavimo karinėje misijoje Malyje Prancūzijos kvietimu, sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

„Yra įvertinta, sprendimas bus priimtas ir svarstomas Valstybės gynimo taryboje spalio viduryje, po to visa tai eis į Seimo rankas, nes Seimas būtent tuos tarptautinių operacijų mandatus tvirtina. Bet situacija Malyje dėl to nepasidarė paprastesnė“, – Žinių radijui ketvirtadienį tvirtino ministras.

Jis taip pat užsiminė, kad tiek Vokietija, kurios vadovaujamoje operacijoje Malyje Lietuva jau yra skyrusi karių, tiek Prancūzija atkreipė dėmesį, jog Malio Vyriausybė „pradėjo bendrauti su Rusija“ ir šios šalys gali apsispręsti pačios nebetęsti misijų, tad Lietuva taip pat nebesiųstų savo karių.

„Vokietija (...) ir Prancūzija, su kuria planavome jungtis į operaciją tam tikrais pajėgumais, jie atkreipė dėmesį į aplinkybę, kad Malio Vyriausybė pradėjo bendrauti su Rusija, pasklido kalbos apie privačios karinės kompanijos „Vagner“ samdinių atvykimą į Malį. Tai tomis sąlygomis mano minėtos valstybės pasakė, kad tarptautinės operacijos netęs ir pakeis savo požiūrį. Taip kad dar visko gali būti. Bet bet kokiu atveju tas nusiteikimas patvirtinti tam tikrą mandatą yra“, – sakė ministras.

Malio Vyriausybė pradėjo bendrauti su Rusija, pasklido kalbos apie privačios karinės kompanijos „Vagner“ samdinių atvykimą į Malį.

„Jeigu taip atsitiks – tai tikrai taip“, – pridūrė jis, paklaustas, ar Vokietijos ir Prancūzijos tolesni veiksmai gali lemti, jog Lietuva apsispręstų ir nesiųsti karių.

Prancūzija stengiasi užsitikrinti Lietuvos politikų palaikymą prašymui atsiųsti į Malį specialiųjų operacijų karių. Jie dalyvautų europinėje pajėgų grupėje „Takuba“, padedančiai vietos ginkluotosioms pajėgoms kovoti su džihadistais.

Prašymą prisidėti prie misijos liepą laiške prezidentui Gitanui Nausėdai išsakė Prancūzijos vadovas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas).

Be Prancūzijos, misijoje taip pat dalyvauja Belgija, Estija, Italija, Nyderlandai, Čekija, Portugalija ir Švedija. Danija yra pažadėjusi skirti karių į šią misiją nuo kitų metų.

Maliui sunkiai sekasi slopinti islamistų sukilimą, įsiplieskusį 2012 metais ir nuo tada pareikalavusį tūkstančių karių ir civilių gyvybių.

Nors Malyje dislokuota tūkstančiai Prancūzijos ir JT karių, konfliktas išplito į šalies centrinę dalį, taip pat į kaimynines valstybes Burkina Fasą bei Nigerį.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Deja

Bet šitos komandiruotes nebus. Ten jau pasirode "muzikantai".

SUSIJUSIOS NAUJIENOS