Viešasis pirkimas dėl kalėjimo – miglotas | Diena.lt

VIEŠASIS PIRKIMAS DĖL KALĖJIMO – MIGLOTAS

Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) padedamas Lukiškių kalėjimo iškeldinimo iš sostinės centro konkursas vis giliau murkdomas į biurokratizmo ir absurdo pinkles. Šiuo metu galima laukti ne kalinių perkėlimo į Pravieniškes, o jų skundų Žmogaus Teisių Teismui dėl nehumaniškų kalinimo sąlygų.

Ištyrė daugiau, nei prašyta

Dar daugiau nuostolių valstybei atneš VPT, perkančiajai organizacijai nurodžiusi derėtis tik su brangiausių pasiūlymų autoriais. Į VPT dar pernai rudenį kreipėsi bendrovė "City Service", kai Kalėjimų departamentas ją pašalino iš konkurso, nes neva įmonė pasiūlyme įrašydama kainą padarė klaidų. Nors verslininkai Lukiškių kalėjimą pasiūlė iškeldinti už 233 mln. litų, Kalėjimų departamentas suskaičiavo, kad pasiūlyme įrašyta kaina turėjo būti 70 mln. litų didesnė.

"City Service" Kalėjimų departamento sprendimą pašalinti įmonę iš konkurso dėl netinkamai paskaičiuotos kainos apskundė teismui ir kreipėsi į VPT, kad ištirtų, ar perkančioji organizacija neviršijo savo įgaliojimų.

VPT, nors ir nebuvo prašyta, ištyrė ir kitus viešojo pirkimo dokumentus bei nustatė, kad "City Service" ir "Realco statyba" konsorciumas iš viso negalėjo dalyvauti konkurse, nes neatitiko minimalių reikalavimų.

Neatitikimas yra tas, kad įmonė neturėjo ISO kokybės valdymo standarto statybų srityje.

"Konkurso sąlygose net nebuvo reikalavimo turėti būtent tokį dokumentą. Mes pateikėme, kad turime ISO kokybės valdymo standartą pastatų administravimo sektoriuje. Dabar, aišku, turime ir tą, kurio neva reikia, bet jo niekas neprašo, o reikalauja pateikti įrodymus, kad tą ISO kokybės valdymo standartą statybos srityje turėjome 2012 metais. Keista, kai reikalaujama to, ko, žinoma, neturime, bet ir neprivalėjome turėti", – stebėjosi "City Service" teisės ir administracijos direktorius Ignas Krasauskas.

Gresia sankcijos

Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo iškeldinimo idėjos autorius, buvęs teisingumo ministras, Seimo narys Remigijus Šimašius tikino, kad atsižvelgiant į tai, kokios stadijos Lukiškių kalėjimo iškeldinimo konkursas buvo prieš pusantrų metų, kai politikas paliko teisingumo ministro postą, jau turėjo būti pasibaigęs.

"Man tikrai neaišku, kodėl procesas nė kiek nepajudėjęs ir nejuda. Gal yra kokių nors finansinių nesusipratimų, gal dar ko nors. Viena aišku, kad biurokratijos turėtų būti kuo mažiau, o darbų kuo daugiau", – savo poziciją išsakė R.Šimašius.

I.Krasauskas apgailestavo, kad būtent dėl biurokratinių trikdžių ir pinklių negalima imtis realių darbų.

"Kažkodėl susidaro įspūdis, kad mus visais įmanomais būdais bandoma išstumti iš konkurso, nors mūsų pasiūlymas yra pigiausias ir geriausias. Tai, manau, įrodysime teismuose ir vis tiek perkelsime Lukiškių kalėjimą į Pravieniškes. Tik gaila, kad tiek laiko švaistoma veltui. Gaila ir dėl to, kad jei Žmogaus Teisių Teismas Lietuvai priteis kaliniams mokėti kompensacijas už netinkamas kalinimo sąlygas, jos bus mokamos ne iš VPT vadovų ar atsakingų specialistų kišenės, o iš visų mokesčių mokėtojų. Biurokratizmo šioje istorijoje daugiau nei logikos ir racionalaus proto. Konkurso tikslas juk yra labai aiškus – nupirkti kalėjimo statybos ir priežiūros paslaugą už geriausią kainą, ją sumokant per 25 metus. Dabar atrodo, kad tikslas yra ieškoti priekabių, kaip mus pašalinti iš konkurso", – reziumavo I.Krasauskas.

Delsimas netoleruotinas

Lukiškių kalėjimo iškeldinimo iš centrinės Vilniaus dalies perkančioji organizacija – Kalėjimų departamentas – jau bemaž metus susirašinėja su VPT. Šių raštų turinys konkursui pasiūlymus pateikusioms bendrovėms yra paslaptis, o kai ji buvo atskleista, pasipylė logiškai sunkiai paaiškinamų sprendimų lavina.

Dienraštis rašė, kad Kalėjimų departamentas Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo iškeldinimo iš Vilniaus centrinės dalies konkursą paskelbė prieš dvejus metus. Jo esmė – viešojo ir privataus sektoriaus partnerystė.
Konkurso laimėtojai už pasiūlytą kainą per trejus metus turėtų rekonstruoti keturis nenaudojamus Pravieniškių kalėjimo pastatus, kuriuose būtų įrengtas kalėjimas su 320 vietų kaliniams, o vėliau 25 metus pastatus prižiūrėtų ir už šią paslaugą gautų pinigų iš Kalėjimo departamento.

"Nors projektas ir yra sudėtingas, vis tiek nepateisinama, kad pagal grafiką atsiliekama visomis prasmėmis. Dabar jau turėjo būti matyti Lukiškių kalėjimo iškeldinimo į Pravieniškes finišas. Kaliniai, vaizdžiai tariant, jau turėjo krautis daiktus ir būti perkraustyti. Viskas, kaip suprantu, yra įstrigę ir net nesuvokiu, kodėl tai vyksta. Nedrįsčiau nieko kaltinti, bet situacija yra netoleruotina", – teigė R.Šimašius.

Pretenziją atmetė

Konkurse dalyvavo trys dalyviai, jų kvalifikaciniai duomenys atitiko pirkimo dokumentuose nustatytus reikalavimus: "MG valdos" antrinė įmonė "Pilies projektai"; "Hanner", "Dailistos" ir "Corpus A" konsorciumas; "City Service" ir "Realco statybos" konsorciumas. Dalyvių pateikti pasiūlymai atitinkamai siekė 289 mln., 273 mln. ir 233 mln. litų.

Galiausiai konkurse liko tik du dalyviai, nes iš jo pašalintas mažiausią kainą pasiūlęs "City Service" ir "Realco statybos" konsorciumas. Šis tokį sprendimą yra apskundęs teismui.

Galiausiai pernai rudenį viešojo pirkimo procedūros buvo baigtos, nes vienas dalyvis pašalintas, o kiti du pasiūlymai buvo atmesti dėl per didelės kainos. Vyriausybė Lukiškių kalėjimo iškeldinimui buvo numačiusi tik 100 mln. litų.

Tačiau šiemet balandį netikėtai paaiškėjo, kad viešojo pirkimo procedūra atnaujinta, o ne paskelbtas naujas konkursas.

Iš jo pašalinta bendrovė "City Service" perkančiajai organizacijai pateikė pretenziją dėl konkurso atnaujinimo, prašė jį stabdyti, kol bus išnagrinėtas ginčas teisme, arba skelbti naują pirkimą, bet pretenzija buvo atmesta.

Maža to, aiškėja, kad perkančioji organizacija – Kalėjimų departamentas – pageidavo su visais trimis konkurso dalyviais pereiti į kitą viešojo pirkimo procedūrą – neskelbiamas derybas. Taip su dalyviais galbūt būtų pavykę suderėti visas šalis tenkinančią kainą ir būtų prasidėję realūs Lukiškių kalėjimo iškeldinimo darbai.

Derybose riboja konkurenciją

VPT Kalėjimų departamentui taip elgtis neleido. VPT rašte Kalėjimų departamentui nurodo, kad šis "City Service" ir "Realco statyba" konsorciumo kvalifikaciją įvertino netinkamai, nes nesilaikė nustatytų reikalavimų. Tad esą šis konsorciumas negali dalyvauti neskelbiamose derybose.

"Šį raštą VPT Kalėjimų departamentui parašė vasarį, o mes apie jį netikėtai sužinojome praėjusią savaitę. Esame viešojo pirkimo dalyviai, todėl mums turi būti teikiama visa su mumis susijusi informacija, bet jos negavome. Jei tą raštą būtume gavę anksčiau, jau vasarį būtume apskundę teismui, nes jis pažeidžia mūsų teises – draudžia dalyvauti neskelbiamose derybose", – pabrėžė I.Krasauskas.

Jis stebėjosi, kad VPT mažina neskelbiamose derybose galinčių dalyvauti dalyvių skaičių, nes tai esą ekonomiškai nelogiška. "VPT veiksmai, mūsų manymu, prieštarauja viešojo pirkimo principams. Nupirkti geriausią paslaugą už patraukliausią kainą ir galima tuomet, kai neskelbiamose derybose yra kuo daugiau dalyvių. Tai, kaip elgiasi VPT šiuo metu, nulems didesnę galutinę kainą", – elementarius dėsnius vardijo pašnekovas.

Pašalino jau pašalintus

Dar viena staigmena – neseniai "City Service" sužinojo, kad naujoji Lukiškių kalėjimo iškeldinimo konkurso viešojo pirkimo komisija panaikino visus anksčiau veikusios, bet išformuotos komisijos sprendimus.

"Tai reiškia, kad ji panaikino sprendimą, kuriuo buvome pašalinti iš konkurso dėl neva netinkamai pasiūlytos kainos, ir nusprendė, kad mus reikia pašalinti kaip neatitinkančius reikalavimų, nes 2012 metais neturėjome to vieno dokumento. Nuostabą kelia tai, ar naujoji komisija turi teisę panaikinti visus ankstesnės komisijos sprendimus? Dabar išeina, kad ir sprendimai, kuriais kitų dviejų dalyvių pasiūlymai buvo atmesti dėl per didelės kainos, yra panaikinti ir jie lyg niekur nieko gali būti kviečiami į neskelbiamas derybas. Mūsų žiniomis, iš jų neprašoma jokių kvalifikaciją įrodančių naujų dokumentų, o juk situacija keičiasi, verslo įmonės yra dinamiškos. Gal tie kiti dalyviai jau nebeturi kokio nors ISO kokybės valdymo standarto", – dėstė I.Krasauskas.

Prieš kelias dienas "City Service" teismui pateikė dar vieną ieškinį. Bendrovė prašo perkančiąją organizaciją – Kalėjimų departamentą – įpareigoti į neskelbiamas derybas kviesti visus tris dalyvius, patikrinti visų trijų dalyvių dabar turimą kvalifikaciją, o ne tą, kuri buvo 2012 m., pateikti visą informaciją apie viešąjį pirkimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS