Viktoro Bergo premija bus įteikta žymiai gamtosaugininkei R. Baškytei | Diena.lt

VIKTORO BERGO PREMIJA BUS ĮTEIKTA ŽYMIAI GAMTOSAUGININKEI R. BAŠKYTEI

Aplinkos ministerijos šiemetinę Viktoro Bergo premiją pelnė Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) direktoriaus pavaduotoja Rūta Baškytė. Premija bus įteikta Prezidentūroje šį šeštadienį, Pasaulinę aplinkos dieną.

Plačiosios visuomenės laikoma šalies saugomų teritorijų puoselėtoja ir ryžtinga kovotoja už jų apsaugą R. Baškytė itin svariai prisidėjo kuriant šių teritorijų sistemą ir jų apsaugos teisinius pagrindus, formuojant „Natura 2000“ teritorijų tinklą, sakoma Aplinkos ministerijos pranešime.

Jos iniciatyva ir pastangomis sutvarkyta ir pritaikyta lankyti daugybė vertingų gamtinių teritorijų ir objektų, įkurtas ir įrengtas traukos centru tapęs Saugomų teritorijų Nacionalinis lankytojų centras. Išskirtinis R. Baškytės nuopelnas – Medžių lajų takas Anykščių regioniniame parke, kuris dabar yra vienas lankomiausių šalyje objektų.

Beveik visą savo gyvenimą ji skyrė gamtosaugai. Į Vilniaus universitetą įstojusi studijuoti gamtos mokslų, studijas baigė su pagyrimu. Dirbdama Lietuvos statybos ir architektūros mokslinio tyrimo institute, įgijo svarbios gamtosaugai planavimo patirties. Ta patirtis labai pravertė vėliau kuriant šalies nacionalinių parkų planavimo schemas.

Į Nepriklausomybės pradžioje įsteigtą Aplinkos apsaugos departamentą R. Baškytė atėjo dirbti 1992-aisiais. „Nuo tada ir sukuosi kraštovaizdžio apsaugos, saugomų teritorijų steigimo, teisinio reguliavimo, planavimo, tarptautinio bendradarbiavimo verpetuose“, – sako Rūta. Nuo 1994 m. ji dirbo Aplinkos ministerijoje – vadovavo Kraštotvarkos ir biologinės įvairovės departamentui, buvo ministro patarėja. Nuo 2002-ųjų dvylika metų – VSTT direktorė, o pastaruosius septynerius metus – direktoriaus pavaduotoja.

Dešimtys bylų dėl gamtos niokojimo teismuose, įniršę neteisėtų statybų iniciatoriai, politikų bandymai revizuoti gražiausias gamtos vietas ginančius įstatymus nesugebėjo palaužti šios iš pažiūros trapios moters, mūru stojančios už gamtos išsaugojimą, principų, pažymima ministerijos pranešime.

R. Baškytė – šešioliktoji Viktoro Bergo premijos laureatė. Šią kas dveji metai skiriamą premiją Aplinkos ministerija savo sistemos darbuotojams įsteigė 1995-aisiais. Po dvejų metų ji buvo pavadinta Viktoro Bergo, vieno svarbiausių aplinkos apsaugos sistemos Lietuvoje kūrėjų, vardu.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Genovaitė V

Nustėrau pamačiusi šią informaciją, kad apdovanota R. Baškytė ir ne kur kitur, o Prezidentūroje. Gal kas nors norėtų pasidomėti apie Paulauskų giminės sunaikinimą!!! Suluošino gyvenimą

Skaiytojas

Gamtosaugos srityje ši moteris tikrai daug dirbo. Bet labai keista, kad premija, įsteigta Nepriklausomoje Lietuvoje, pavadinta ,,Bergo" vardu. Buvo gamtosaugininkų ir ne taip uoliai gynusių tarybų valdžią...

Klpd.

Girdėjau apie šios aplinkosaugos specialistės veiklą..Tikrai premijos verta moteris.Stiprios sveikatos ir sėkmės jai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS