VMI akiratyje – garsių pramogų pasaulio atstovų finansai | Diena.lt

VMI AKIRATYJE – GARSIŲ PRAMOGŲ PASAULIO ATSTOVŲ FINANSAI

  • 0

Atkreipusi dėmesį į žiniasklaidoje skelbiamą informaciją apie atlikėjų honorarus ir pajamas, neatitinkančias deklaruojamųjų, Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) aiškinsis kai kurių garsių pramogų pasaulio atstovų pajamų kilmę, trečiadienį pranešė VMI.

„Mokesčių inspekcija ne tik stebi garsių šalies atlikėjų pajamas, bet ir atkreipia dėmesį į informaciniuose portaluose, socialiniuose tinkluose, žurnaluose pasirodančią informaciją apie garsenybių keliones, prabangius pirkinius, viešai deklaruojamą nemažą koncertų ir išparduotų bilietų skaičių. Pavyzdžiui, išanalizavusi plačiai reklamuotų kai kurių atlikėjų renginius, nustatyta, kad neretai atlikėjai dainavo už dyką ar vos kelis šimtus litų, o kai kuriais atvejais atlikėjo uždarbis keliasdešimt kartų nusileido koncerto apšvietėjo ar garso įrangos nuomos paslaugas teikusio asmens pajamoms“, - teigia Vilniaus AVMI Kontrolės departamento III juridinių asmenų patikrinimų skyriaus vedėjo pavaduotoja ir projekto „Šou be šešėlių“ darbo grupės vadovė Laura Viešūnienė.

Pasak jos, tokiais atvejais atlikėjai buvo pakviesti atvykti į VMI pokalbiui.

Inspekcijos duomenimis, daugiau kaip 20 proc. atlikėjų oficialiai deklaruojamos pajamos yra mažesnės nei statistinis šalies vidurkis. Apie 50 proc. šalies atlikėjų, skaičiuojant pagal jų oficialiai deklaruojamas pajamas, per metus savo koncertuose turėtų sulaukti vos iki tūkstančio žiūrovų auditorijos.

Anot mokesčių inspektorių, kai kurie atlikėjai iš savo oficialiai deklaruotų pajamų sunkiai pragyventų, o kasdienėms išlaidoms jiems tektų skirti vos po keletą litų per dieną.

„Mokesčių administratorius pirmiausia remiasi žmogiškuoju faktoriumi, tačiau taip pat pažymi, kad viskam yra ribos. Atlikėjai, viešai deklaruojantys savo užimtumą, deja, neranda savo dienotvarkėje laiko užsukti į VMI, nes koncertų grafikas sudarytas valandų tikslumu. Tokie paaiškinimai neskamba logiškai, matant jų metinėse pajamų deklaracijose pateikiami skaičiai byloja apie galimybę per dieną išgyventi už kelis litus. Tad akivaizdu, kad mokesčių administratorius įžvelgia mokesčių slėpimo riziką,“ - sakė projekto darbo grupės vadovė.

Taip pat pastebima, kad kai kurie garsūs atlikėjai galbūt taiko mokesčių optimizavimo modelius, siekdami išvengti pridėtinės vertės mokesčio (PVM): deklaruoja pajamas, kurios yra arti PVM mokėtojo ribos - 155 tūkst. litų per pastaruosius 12 mėnesių.

Vilniaus AVMI gegužę apskaičiavo, kad viena Lietuvos koncertų organizatorė nuslėpė daugiau nei 5 mln. litų PVM. Trejus metus mokesčius slėpusi įmonė turėjo į valstybės biudžetą pervesti daugiau kaip 9 mln. litų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS