Iki Valstybės gynybos fondo įsteigimo – vos vienas žingsnis: kokios prekės brangs? | Diena.lt

IKI VALSTYBĖS GYNYBOS FONDO ĮSTEIGIMO – VOS VIENAS ŽINGSNIS: KOKIOS PREKĖS BRANGS?

Po daugybės siūlymų, diskusijų, pritarimų ir nepritarimų Seime liko tik vienas žingsnis iki Valstybės gynybos fondo įsteigimo. Politikai vis dar nesutaria, iš kur gauti reikalingus šimtus milijonų. Tačiau akivaizdu, kad kitąmet labiau nei turėtų brangs alkoholis, tabakas, degalai.

Šūviai, ypač tankų, kainuoja daug, todėl lėšų gynybai reikia vis daugiau ir daugiau. Sutariama, kad gynybai reikia skirti bent 3 proc. bendrojo vidaus produkto, pavertus į eurus – maždaug 400 mln. eurų. Vyriausybė siūlo vienu procentiniu punktu, iki 16 proc., padidinti pelno mokestį.

„Didžiausią pajamų rūšį generuotų 1 proc. didinamas pelno mokestis, keliami akcizai daugiau nei numatyta trimečiame projekte su saugumo dedamąja. Taip pat yra šiek tiek GPM pakeitimų, verslo liudijimo reguliavimų, savivaldybių augimo“, – teigė Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė. 

Imti lėšas iš savivaldybėms tenkančio gyventojų pajamų mokesčio siūlo „laisviečiai“. 

„Iš nepanaudojamų savivaldybių lėšų, daugiau būtų nukreipiama gynybai tam, kad galėtume mažiau apmokestinti žmones“, – siūlė Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Tačiau opozicija griežtai prieš. 

„Dėl savivaldybių, tai tikrai reikia ieškoti sprendimo, nes šiandien mažinti lėšas, kurias gauna savivaldybės, tiesiog nekonstruktyvu“, – teigė Seimo narė Dovilė Šakalienė. 

„Palaikysime pelno ir akcizų mokestį tabakui, alkoholiui bei bankų solidarumo mokestį. Daugiau kitiems nepritarsime“, – tikino Seimo narys Saulius Skvernelis. 

„Valstiečiai“ palaiko tik mokesčio pratęsimą bankams.  

Tikrai pelno mokestis galėtų būti didesnis ir mes absoliučiai sutinkame, kad visa visuomenė turi prisidėti solidariai, proporcingai ir pagal visus pajėgumus.

„Dėl visų kitų dalykų mes susilaikome, nes ateina naujas kariuomenės vadas, turėtų formuotis nauja Vyriausybė. Šiuo metu ten jovalas, tikra ta žodžio prasme, nes jie nori vienu metu daryti ir brigadą, ir diviziją, ir oro gynybą, ir visuotinį privalomą šaukimą, o pinigų nėra“, – sakė Seimo narys Dainius Gaižauskas.

Tačiau siūlymui, duoti gynybai atėmus iš savivaldybių, nepritaria ir dalis valdančiųjų. 

„Mes niekada nepritarsime papildomų lėšų paėmimui iš savivaldybių. Deja, pirmadienį būtent taip atsitiko biudžeto finansų komitete“, – nusivylimo neslėpė Seimo narys Eugenijus Gentvilas. 

Liberalai ir „laisviečiai“ dar labiau norėtų apmokestinti degalus žemdirbiams. 

„Kas liūdina, kad degalai, naudojami žemės ūkio veikloje, ir toliau mažiau apmokestinami ir dar yra išdėstomas jų mažesnis kilimas“, – kalbėjo A. Armonaitė.

„Socdemai“ pelno mokestį norėtų didinti ne vienu, o trimis procentiniais punktais. 

„Tikrai pelno mokestis galėtų būti didesnis ir mes absoliučiai sutinkame, kad visa visuomenė turi prisidėti solidariai, proporcingai ir pagal visus pajėgumus“, – teigė D. Šakalienė. 

Krašto apsaugos ministras sako, kad papildomos lėšos – skirtos įsigyti vieną vidutinio nuotolio ir vieną artimojo nuotolio oro gynybos baterijas. Taip pat užbaigti „Boxerių“ etapą. 

„Viskas yra svarbu, bet noriu pabrėžti, kad už tuos papildomus pinigus galime apsaugoti daugiau civilių, objektų, miestų“, – priminė Laurynas Kasčiūnas. 

Svarstymo stadijoje gynybos fondui pritarta, tačiau nepatenkintų yra ir po šio balsavimo.  

„Liberalų sąjūdis balsavo su išlyga šitoje stadijoje, kadangi mums pasakius, kad būsime prieš pinigų iš savivaldos paėmimą, tai, deja, įvyko be galimybės balsuoti“, – sakė E. Gentvilas. 

Paskutinis balsavimas dėl gynybos paketo numatytas jau ketvirtadienį.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

nekenciu isgamu

Fasistinis Labusynas, JevroPiderSojuzas ir pe.di.ku Amerika BUS SUNAIKINTI. Jie - piktybinis vezys musu planetoje.

tai

Nebėra ką vogti?

0

Kas gali paneigti, kad tas Valstybės gynybos fondas ne bus eilinis biudžeto pinigų grobstymas stambiu mastu. Taigi matome, su kokiais banditais dirbo ministrė Navickienė.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS