VSAT: dėl humanitarinių priežasčių į Lietuvą jau atvyko beveik 350 baltarusių | Diena.lt

VSAT: DĖL HUMANITARINIŲ PRIEŽASČIŲ Į LIETUVĄ JAU ATVYKO BEVEIK 350 BALTARUSIŲ

Dėl humanitarinių priežasčių į Lietuvą jau atvyko beveik 350 baltarusių, informavo Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas.

„Per visą laikotarpį nuo rugpjūčio iki gruodžio 20 dienos į Lietuvos Respublikos teritoriją dėl ypatingų humanitarinių priežasčių su vidaus reikalų ministro leidimu atvyko 347 Baltarusijos piliečiai, 74 Baltarusijos respublikos piliečiai pasiprašė prieglobsčio“, – spaudos konferencijoje pirmadienį teigė VSAT vadas.

Remiantis tarnybos ir Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, per savaitę dėl humanitarinių priežasčių atvykusiųjų į Lietuvą baltarusių padaugėjo 40-čia, prieglobsčio per savaitę pasiprašė du asmenys.

Anot R. Liubajevo, Lenkijoje atvykusių ir prieglobsčio prašiusių baltarusių yra beveik dukart daugiau, nei Lietuvoje, t. y. į Lenkiją atvyko 606 Baltarusijos piliečiai, o prieglobsčio pasiprašė 127.

Nuo pirmadienio Baltarusija taip pat taiko draudimą išvykti iš šalies savo piliečiams motyvuodama pastangomis pažaboti koronaviruso plitimą.

R. Liubajevo teigimu, situacija po šio draudimo įsigaliojimo perėjimo punktuose „iš esmės nepasikeitė“: VSAT nuo lapkričio stebi išaugus bandymų kirsti sieną nelegaliai, taip pat toliau sulaukiama prašymų suteikti prieglobstį.

„Šiuo metu kol kas sudėtinga vertinti, ar Baltarusijos piliečiams bus leidžiama išvykti iš savo šalies teritorijos siekiant prašyti prieglobsčio arba dėl humanitarinių priežasčių, tačiau laikotarpiu nuo lapkričio 1 iki gruodžio 20 dienos, padaugėjo atvejų, kai Baltarusijos piliečiai atvyksta į Lietuvos respublikos teritoriją per valstybės sieną bijodami patikrinimo procedūrų kontrolės punkte ir prašydami prieglobsčio. Galima prognozuoti, kad tokių atvejų tikrai daugės“, – tvirtino VSAT vadovas.

Pasak jo, VSAT, sekdama šias tendencijas, jau ėmėsi papildomų priemonių: šiuo metu vykdoma sustiprinta valstybės sienos kontrolė, stebėjimas, esant reikalui, žadama skirti daugiau pareigūnų.

Kaip BNS sakė VSAT atstovas spaudai Giedrius Mišutis, pirmadienio vidurnaktį įsigaliojus draudimui, į Lietuvą iš Baltarusijos judriausiame Medininkų-Kamenyj Log punkte per valandą įvažiuoja po maždaug tris lengvuosius automobilius, jais vyksta turintieji teisę gyventi Lietuvoje piliečiai arba keliautojai tranzitu.

Stebimas išaugęs keleivių į Baltarusiją srautas – per Medininkų punktą kas valandą išvyksta po 15-20 automobilių.

Baltarusiją jau penktą mėnesį krečia masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. A. Lukašenkos režimas protestus malšina jėga.

Opozicija draudimą išvykti iš šalies Baltarusijos piliečiams ir užsieniečiams, turintiems nuolatinį ar laikiną leidimą gyventi šalyje, laiko dar viena priemone kitokiai nuomonei slopinti. Virtinė baltarusių opozicionierių kilus protestų bangai pasitraukė į Lietuvą, Latviją, Lenkiją.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

Ir dar. Ką reiškia dėl humanitarinių priežasčių? Tai reiškia jog su politiką ir taip vadinamų režimu persekiojimų jie nieko bendro neturi, o yra tiesiog pašaliniai ir ekonominiai imigrantai.

Anonimas

Man patinka kitkas, pas mus žmonėms į gatvę draudžiamą išeitį, o ten protestai, virusas nei kitais. O visi tie kuriems leidžiamą atvykti būtent iš tų protestuotojų gretų, tai dabar ar visas tas viruso baubas tiesiog nupaišytas nes Baltarusijoje virusas neegzistuoja, ar būtent dėl tų baltarusių taip virusas pilstė pradėjo paskutiniu metu, juk kol Baltarusijoje protestuotojų nepradėjo o vėliau jų turtais isileidinėtį nepradėjo sąlyginai rami situacija Lietuvoje su virusu buvo.

rusai, ukrainiečiai , baltirusai

greit Lietuvoje lietuviškai niekas taves nesupras. Eikit mokytis ruskai kalbėti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS