Pradedantis veikti Privačių interesų registras užtikrins lengvesnį deklaravimą | Diena.lt

PRADEDANTIS VEIKTI PRIVAČIŲ INTERESŲ REGISTRAS UŽTIKRINS LENGVESNĮ DEKLARAVIMĄ

Naujas Privačių interesų registras (PINREG) leis lengviau deklaruoti interesus ir taip užtikrins didesnį skaidrumą, sako Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) atstovai.

„Registro tikslingumas yra ėjimas į funkcionalumą, į paprastumą. Registro filosofija yra tai, kad deklarantas – valstybės politikas, tarnautojas, pareigūnas, gauna sugeneruotą preliminarią deklaraciją, panašiai kaip pajamų deklaracija“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė VTEK pirmininkas Edmundas Sakalauskas.

Pasak jo, tokią sistemą siekiama sukurti jau dešimtmetį, jos kūrimas vyko nuo 2017 metų. Ši sistema integruota su kitais valstybės registrais, todėl automatiškai pateiks į PINREG tokius duomenis kaip naujos asmens ir sutuoktinio darbovietės, turto įgijimas, ir teiks priminimus elektroniniu paštu, kad deklaruojantysis turėtų peržiūrėti atsinaujinusius duomenis.

Šie duomenys PINREG turėtų atsidurti maždaug per savaitę, kai atnaujinti deklaraciją reikia per mėnesį.

VTEK pirmininko pavaduotoja ir PINREG projekto vadovė Evelina Matulaitienė sako, jog registras padės išspręsti problemą, kai dalis pateiktų duomenų būdavo netikslūs, deklaruojantieji pamiršdavo tam tikrus įvykius, be to, ankstesnė tvarka ne visada būdavo aiški, deklaruojantiesiems kildavo daug klausimų dėl pildymo.

Registro filosofija yra tai, kad deklarantas – valstybės politikas, tarnautojas, pareigūnas, gauna sugeneruotą preliminarią deklaraciją, panašiai kaip pajamų deklaracija.

„Iki šiol mes turėjome gana didelę bėdą, kadangi duomenys neretai būdavo netikslūs, dalies duomenų deklaruojantieji nedeklaruodavo ne dėl to, kad norėtų kažką nuslėpti, bet dėl to, kad pamiršdavo nurodyti tam tikrą darbovietę, ryšį“, – sakė E. Matulaitienė.

Vis dėlto ji atkreipė dėmesį, kad ne visi duomenys, kurie turi būti nurodyti deklaracijoje, patenka į valstybinius registrus, todėl deklaruojantiesiems išliks pareiga nurodyti visus duomenis, net ir tuos, kurie nebus pateikiami preliminariai.

Įsigalioja kryžminė lobizmo deklaracija

Įsigaliojus atnaujintam Lobistinės veiklos įstatymui, atsirado prievolė lobistinę veiklą deklaruoti ne tik lobistui, bet ir lobistinę veiklą patyrusiam viešajam asmeniui. Tai jie nuo šiol taip pat turės atlikti naujoje sistemoje – Skaidrių teisėkūros procesų informacinėje sistemoje (SKAIDRIS).

„Komisija siekė, kad nebūtų administracinė našta tiek lobistams, tiek lobiuojamiesiems asmenims“, – akcentavo E. Sakalauskas.

Pasak VTEK Lobistinės veiklos priežiūros skyriaus vedėjos Editos Kavoliūnienės, lobistinę įtaką patyręs asmuo turės nurodyti lobisto vardą ir pavardę, informaciją apie tai, kokia tema bendravo su lobistu, kitus duomenis. Lobistams taip pat išliks pareiga deklaruoti veiklą.

Pasak VTEK atstovės, lobistui pateikus informaciją apie susitikimą su politiku ar kitu asmeniu, kuriam daryta lobistinė veikla, šis asmuo gaus priminimą, kad galbūt turėtų irgi pateikti informaciją.

Pasak E. Sakalausko, šios sistemos leis VTEK daugiau dėmesio skirti prevencijai.

„Kalbant į perspektyvą, (...) tai ypatingą dėmesį turėtume skirti būtent prevencinei, proaktyviai veikai. Tikrai yra daug galimybių modeliuojant, skiriant dėmesį interesantų informavimui, konsultavimui ir ypatingai mokymams“, – sakė jis.

Abu registruos tvarkys ir duomenis valdys pati komisija.

Įstatymas numato, kad prezidentas, Seimo, Vyriausybės nariai, viceministrai, Vyriausybės, ministerijų kancleriai, parlamentinių politinių partijų vadovai, merai, savivaldybių tarybų nariai, savivaldybių administracijų direktoriai ir jų pavaduotojai privalo VTEK deklaruoti jų atžvilgiu vykdytą lobistinę veiklą dėl kiekvieno teisės akto projekto ne vėliau kaip per septynias dienas nuo lobistinės veiklos pradžios, nepaisant, ar ši veikla buvo žodinė, ar raštu pateikta.

Kiti valstybės pareigūnai ir tarnautojai tai padaryti privalo savo vadovams.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

J0

Kuo daugiau veiksmu nukelta i elektronines erdves tuo daugiau nesusipratimu manau kas yra juodu ant balto parasyta tai yra aisku ir suprantama

SUSIJUSIOS NAUJIENOS