Vyriausybė blokuoja kinišką įrangą: ką darys Lietuvos oro uostai? | Diena.lt

VYRIAUSYBĖ BLOKUOJA KINIŠKĄ ĮRANGĄ: KĄ DARYS LIETUVOS ORO UOSTAI?

Vyriausybei uždraudus diegti Kinijos įmonės „Nuctech“ bagažo rentgeno patikros įrangą, Lietuvos oro uostai sako, kad svarstys galimas alternatyvas.

Lietuvos oro uostų atstovas žiniasklaidai Tadas Vasiliauskas BNS sakė, kad po Ministrų kabineto sprendimo sutartis su geriausią pasiūlymą pateikusia kinų įmone nebus pasirašyta.

„Jie pateikė geriausią pasiūlymą ir buvo pirmoje vietoje. Šios dienos Vyriausybės sprendimas aiškus, sutartis nebus pasirašyta. Artimiausiu metu analizuosime alternatyvas dėl šios įrangos įsigijimų“, – teigė oro uostų atstovas.

Vyriausybė trečiadienį nusprendė, kad sandoris su „Nuctech“ neatitinka nacionalinio saugumo interesų, BNS informavo premjerės atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė.

Ministrų kabinetas specialiai sušauktame posėdyje svarstė sausį paskelbtą vyriausybinės komisijos išvadą, kuri yra neviešinama.

Į vyriausybinę komisiją dėl kinų investicijų kreipėsi patys oro uostai ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Artimiausiu metu analizuosime alternatyvas dėl šios įrangos įsigijimų.

Jis tuomet perspėjo, kad „Nuctech“ rentgeno patikros įranga oro uostuose gali kaupti duomenis apie keleivius ir bagažą, kurie pagal Kinijos įstatymus būtų prieinami Kinijos žvalgybos ir saugumo tarnyboms.

„Nuctech“ priekaištus atmeta. Ji teigia, kad Lietuvai siūloma įranga gaminama gamykloje netoli Varšuvos Lenkijoje „laikantis griežčiausių taikomų ES ir nacionalinių veiklos ir saugos standartų“.

JAV laikraštis „Wall Street Journal“ pernai birželį pranešė, kad Jungtinių Valstijų agentūros ėmėsi aktyvios kampanijos prieš „Nuctech“ įrangos diegimą Europos jūrų ir oro uostuose bei pasienio kontrolės punktuose.

Kritikai sako, kad „Nuctech“ mažų kainų strategija leidžia kelti prielaidas, jog įmonė veikia ne komerciniais pagrindais, o siekia užsitikrinti strateginės infrastruktūros kontrolę.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS