Vyriausybė galutinai teikia I. Jarukaičio, R. Norkaus kadidatūras į ES Teisingumo Teismą | Diena.lt

VYRIAUSYBĖ GALUTINAI TEIKIA I. JARUKAIČIO, R. NORKAUS KADIDATŪRAS Į ES TEISINGUMO TEISMĄ

  • 1

Pritarus Seimui ir Prezidentūrai, Vyriausybė trečiadienį galutinai teikia teisininkų Irmanto Jarukaičio ir Rimvydo Norkaus kandidatūras į pareigas Europos Sąjungos Teisingumo Teisme (ESTT).

I. Jarukaitis siūlomas dar vienai kadencijai į šio teismo teisėjus, o ES Bendrojo Teismo teisėjas Rimvydas Norkus  – į ESTT generalinius advokatus.

ESTT teisėju I. Jarukaitis dirba pastaruosius penkerius su puse metų. Jis atrankoje vienintelis įveikė nustatytų reikalavimų barjerą.

Kandidatą į ESTT generalinio advokato pareigas Lietuva teikia pirmą kartą.

Generalinis advokatas, pagal sutartį dėl Europos Sąjungos veikimo, yra Teisingumo Teismo narys, jis viešame teismo posėdyje nešališkai ir nepriklausomai teikia išvadą dėl bylų, kuriose pagal Teisingumo Teismo statutą jis turi dalyvauti.

R. Norkus pastaruoju metu ėjo ESTT teisėjo pareigas, 2014–2019 metais jis buvo Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas, 2016–2019 metais vadovavo Teisėjų tarybai, taip pat yra dirbęs Apeliaciniame teisme, dirbo Mykolo Romerio universitete.

Teisingumo Teismą sudaro po vieną teisėją iš kiekvienos ES šalies ir 11 generalinių advokatų. Jie skiriami šešerių metų kadencijai su teise paskirti juos kitai kadencijai.

Teisėjai ir generaliniai advokatai parenkami iš asmenų, kurių nepriklausomumas nekelia abejonių ir kurie tenkina atitinkamos jų šalies reikalavimus, keliamus aukščiausioms teisėjo pareigoms, arba yra pripažintos kompetencijos teisės specialistai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

a lia konservatdegeneratu liberastine vyriausybe

nori uzsitikrint sau teisiny uznugary ES teismuose , kad netektu atsakyt uz savo nusikaltimus pries tauta ir valstybe --todel iskarto siuncia ten savus teisininkus, kurie juos ir apgins nuo tautos teismo.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS