Ieškoma kelių VU tapti Nacionalinio vėžio instituto dalininku | Diena.lt

IEŠKOMA KELIŲ VU TAPTI NACIONALINIO VĖŽIO INSTITUTO DALININKU

Vyriausybė inicijuoja įstatymų pakeitimus, kurie leistų Vilniaus universitetui (VU) tapti Nacionalinio vėžio instituto dalininku.

Vyriausybė sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos siūlymu pritarė, kad institutas galėtų tapti viešąja įstaiga.

„Nacionalinio vėžio instituto teisinė forma būtų viešoji įstaiga, taip sudarant prielaidas ne tik didinti darbo užmokestį ten dirbantiems medikams, bet ir instituto dalininku tapti Vilniaus universitetui,“ – Ministrų kabineto pasitarime sakė A. Veryga.

Reikiamus įstatymų projektus siūloma parengti iki spalio pirmosios.

Pasak A. Verygos, daugiau nei pusmetį veikusi darbo grupė dėl instituto veiklos perspektyvų taip pat nutarė, jog būtina stiprinti VU mokslinio potencialo integravimą į instituto veiklą, stiprinti bendradarbiavimą su kitomis onkologijos srities paslaugas teikiančiomis sveikatos priežiūros įstaigomis.

Institutas veikia nuo 2014-ųjų liepos, kai tuometinė Vyriausybė Vilniaus universiteto Onkologijos institutą pervadino į Nacionalinį vėžio institutą ir pavedė instituto savininko teises bei pareigas įgyvendinti Švietimo ir mokslo ministerijai. Sveikatos apsaugos ministerija siekė perimti institutą nuo 2017-ųjų pabaigos, o planams atsinaujinus šį pavasarį, instituto vadovai pareiškė, jog baiminasi prarasti mokslinį finansavimą ir galimybes tęsti vėžio tyrimus.

Tuomet balandį Vyriausybė nusprendė pavesti instituto valdymą dviem ministerijoms – Švietimo, mokslo ir sporto (ŠMSM) bei Sveikatos apsaugos ministerijai. Iki tol instituto dalininkė buvo tik ŠMSM, tuomet nuspręsta nagrinėti galimybes prie valdymo prisijungti ir VU.

Pagal įstatymą, Nacionalinis vėžio institutas atlieka mokslinius tyrimus, sveikatos priežiūros įstaigoms teikia metodologinę, metodinę ir kitą pagalbą vėžio kontrolės klausimais, koordinuoja vėžio kontrolės veiklą, diegia onkologijos mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros rezultatus į kasdienę praktiką, teikia aukščiausio lygio specializuotas ir individualizuotas onkologijos asmens sveikatos priežiūros paslaugas gyventojams, tvarko Vėžio registrą.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS