Kaip Lietuva minės valstybės atkūrimo šimtmetį? | Diena.lt

KAIP LIETUVA MINĖS VALSTYBĖS ATKŪRIMO ŠIMTMETĮ?

  • 1

Vyriausybė trečiadienį patvirtino Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo programą ir jos įgyvendinimo 2015-2020 metų veiksmų planą.

Bendrame plane nėra numatyta, kaip konkrečiai bus finansuojama kiekviena iš maždaug 70 numatytų priemonių - renginių, renovacijų, paminklų pastatymų, tačiau prie plano pridėtas Kultūros ministerijos parengtas sąrašas, į kurį įtraukta 14 projektų, reikalausiančių konkrečių papildomų asignavimų.

„Paprašiau, kad tai būtų pridėta prie protokolinio nutarimo, kad kitiems ir dar kitiems metams yra būtinas finansavimas tam tikriems objektams - Signatarų namams sutvarkyti, Valdovų rūmams ir kitoms priemonėms, numatytoms plane. Vyriausybė į tai pažadėjo atsižvelgti, finansų ministras taip pat, tai aš manau, kad problemų kaip ir nėra“, - po posėdžio žurnalistams sakė kultūros ministras Šarūnas Birutis.

Šiame 14 projektų sąraše yra Valdovų rūmų užbaigimas, Signatarų namų renovacija, buvusių Prezidento rūmų Kaune remontas, Vilniaus Lukiškių aikštės sutvarkymas, paminklo Jonui Basanavičiui pastatymas, Dainų šventės surengimas, filmų kūryba.

Tarp „išrinktųjų“ nėra paminklo prezidentui Antanui Smetonai.

„Dėl A.Smetonos paminklo, aišku, aistrų kyla daugiau, ir čia yra daugiau įvairių nuomonių. Į šimtmečio programą tas paminklas yra įrašytas, bet , kaip sakiau, diskusijų ir dėl vietos, ir dėl formos galbūt yra daugiau. Ir dėl finansavimo“, - sakė Š.Birutis.

Ministras taip pat aiškino, kad jo iniciatyva programoje liko punktas dėl filmų, skirtų Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui, sukūrimo, tačiau atsisakyta nuorodos į konkrečią juostą „Tarp pilkų debesų“.

„Į mūsų pakeitimus konkrečius - kaip jau minėjau, dėl filmo neįvardinimo, dėl kitų dalykų - buvo atsižvelgta ir tai buvo pakeista“, - sakė Š.Birutis.

Premjeras savo ruožtu atkreipė dėmesį, kad kol kas finansavimas planuojamas tik 2016 metams.

„Šiandien buvo, aš manau, irgi išmintingas pasiūlymas pateiktas, kad šitas teisės aktas gali būti ir vėliau papildytas, nes mes planuojame asignavimus biudžetuose metams, ir šiuo metu asignavimai yra numatyti 2016 metų priemonėms. Taip pat priemonių vykdytojams yra pasiūlyta, kad pakviestų ir kitas Lietuvoje esančias institucijas prisidėti gal ir finansiškai prie kai kurių priemonių įgyvendinimo, nes tai yra mūsų visos valstybės šimtmečio paminėjimas ir aš manau, kad tokių norinčių irgi atsiras“, - sakė A.Butkevičius.

Š.Birutis pažymėjo, kad mecenatų paieška yra skatintina, tačiau sunku tikėtis, kad „Valdovų rūmus pabaigs kažkas už mus arba Signatarų namus, kurie yra dabar tikrai apverktinoje būklėje, kažkas kitas padarys“.

Valstybės šimtmetį Lietuva minės 2018 metais. 1918 metų vasario 16 dieną Lietuvos Taryba Vilniuje pasirašė dokumentą, kad „skelbia atstatanti nepriklausomą demokratiniais pamatais sutvarkytą Lietuvos valstybę su sostine Vilniuje ir tą valstybę atskirianti nuo visų valstybinių ryšių, kurie yra buvę su kitomis tautomis“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

reikia

ot pinigeliu pro sali praeis idomu kiek kainuos saliutai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS