Vyriausybė pritarė: ginklų savininkai turėtų išklausyti pilietinio pasipriešinimo kursą | Diena.lt

VYRIAUSYBĖ PRITARĖ: GINKLŲ SAVININKAI TURĖTŲ IŠKLAUSYTI PILIETINIO PASIPRIEŠINIMO KURSĄ

Vyriausybė pritarė Seime svarstomoms pataisoms, kad medžioklei, sportui ar savigynai A ir B kategorijų ginklus įsigyjantys asmenys turėtų išklausyti pilietinio pasipriešinimo kursą.

Ministrų kabinetas šią savaitę patvirtino išvadą, kad pritaria tikslui „stiprinti visuomenės atsparumą ir pilietinę valią, jog kiekvienas ginklą turintis ir juo naudotis mokantis pilietis įgytų pilietinio pasipriešinimo žinių ir praktinių įgūdžių, žinotų savo vietą ir vaidmenį šalies gynybos sistemoje“.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Laurynas Kasčiūnas siūlo įtvirtinti, kad norint įsigyti medžioklei, sportui, savigynai, mokymui skirtus A ir B kategorijos ginklus, jų šaudmenis, reikėtų išklausyti pilietinio pasipriešinimo kursą.

Taip pat siūloma įpareigoti kursą išklausyti ir siekiant prasitęsti turimo leidimo nešiotis ar laikyti ginklą galiojimo terminą. Dabar tai daryti reikia kas penkerius metus.

Vyriausybė išvadoje nurodo, kad ginklų savininkų rengimas pilietiniam pasipriešinimui per metus kainuotų apie 20 tūkst. eurų, o kursą išklausytų lygiai tiek pat ginklų savininkų.

Vidaus reikalų ministerija pateikia informaciją, kad leidimus laikyti ginklą turi 56 tūkst. 948 asmenys, pernai tokie leidimai išduoti 8061 asmeniui, apie tris kartus daugiau negu ankstesniais metais. Kasmet apie 12 tūkst. piliečių turi pratęsti turimą leidimą ginklui.

„Įskaitant asmenis, gaunančius leidimą pirmą kartą, jeigu jų skaičius išliktų kaip 2022 metais, kursų poreikis kasmet galėtų siekti apie 20 tūkst. asmenų“, – išvadoje rašo ministerija.

Vyriausybė taip pat siūlo tam tikras korekcijas, tai yra numatyti išlygą, kad pilietinio pasipriešinimo kurso nereikėtų išklausyti atsargos kariams, nes jie perkeliami į parengtąjį kariuomenės personalo rezervą ir šaukiami į mokymus, pratybas, tad reikalavimas būtų perteklinis.

Pernai mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo kursą išklausė 3000 žmonių.

L. Kasčiūnas siūlo, kad pataisos dėl prievolės išklausyti pilietinio pasipriešinimo kursą ginklų savininkams įsigaliotų nuo 2024 metų sausio.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

>reality

jo dabar kainuoja.Prie sowietu aš jau mokykloj /6toj klasėj/kap visi praėjau DOSAV karini parengimą. Paskui irgi kankino ragindami tobulint igudžius toliau siekt didesnių sajunginių rezultatu. Visi turėjo išlaikyt normatyvus. Mėtyt granatas išardyt ir vėl surinkt ,,kalašą"žinot kaip elgtis ir kaip padėt kitiems atominio sprogimo metu Kas norėjo Klaipėdoj po mokyklos ir toliau ėjo į ,,taiklųji šaudymą"/net sajunginėse varžybose prizus skynė/ daugiakovėse ar baseinuose treniravosi ar net šokinėjo su parašiutu. Bet buvo sudėtinga dėl darbo ir šeimos/visi turėjo darbus ir labai gera bendra miestiečiu laisvalaiki ba kompu nebuvo:D) /

Anonimas

Jei ir priešinsiuosi, tai tik saviems konservams, kad jie visi išdvėstų...

klounai

loja ir loja apie visuomenės pilietišką pasipriešinimą ( jeigu - ką) o patys dreba žmonėm net mažiausius ginklus leist įsigyt? Asilų asilai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS