Vyriausybė pritarė griežtesnėms baudoms už riaušes, prostituciją, sunkų sužalojimą | Diena.lt

VYRIAUSYBĖ PRITARĖ GRIEŽTESNĖMS BAUDOMS UŽ RIAUŠES, PROSTITUCIJĄ, SUNKŲ SUŽALOJIMĄ

Vyriausybė trečiadienį posėdyje pritarė Baudžiamojo kodekso (BK) pakeitimų paketui, kuriuo siūloma griežtinti baudas už dalį nusikaltimų, įskaitant riaušes, prostituciją, sunkų sveikatos sutrikdymą.

Jame taip pat numatyta ir atsakomybės už tam tikras nusikalstamas veikas švelninimas. Pavyzdžiui, už neteisėtą disponavimą narkotinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti siūloma numatyti ne tik areštą, baudą ar laisvės atėmimą, bet ir viešuosius darbus, laisvės apribojimą.

Kaip nurodo Teisingumo ministerija, įvertinus smurtinių ir seksualinių nusikaltimų pobūdį bei pavojingumą, siekiama šių nusikaltimų kategorijose sistemiškai atsisakyti piniginės baudos bausmės, nes „tokia piniginė sankcija tinkamai neįgyvendina bausmės tikslų ir yra per švelni“.

Už kvalifikuotą sunkų sveikatos sutrikdymą siūloma pakelti apatinę laisvės atėmimo bausmės riba nuo dvejų iki ketverių metų, už fizinio skausmo sukėlimą mažamečiui – viršutinę ribą pakelti iki trejų metų, už riaušes – viršutinė ribą pakelti nuo šešerių iki septynerių metų.

Taip pat Vyriausybė pritarė siūlymui griežtinti bausmes už atlikus nusikaltimus žmogiškumui ir karo nusikaltimus. Pavyzdžiui už genocidą – pakelti apatinę laisvės atėmimo bausmės ribą nuo penkerių iki dešimties metų.

Tokios nuostatos nedera tarpusavyje ir nėra teisingos, tad turime užtikrinti proporcingas bausmes už karo nusikaltimus Lietuvoje.

„Jo sankcija (šiuo metu) numato laisvės atėmimą nuo 5-erių iki 20-ies metų arba laisvės atėmimą iki gyvos galvos. Genocidas pripažįstamas vienu iš pavojingiausių nusikaltimų visame BK, tačiau lyginant jo sankciją su kvalifikuotu nužudymu, už kurio įvykdymą numatytas laisvės atėmimas nuo 8-nerių iki 20-ies metų arba laisvės atėmimas iki gyvos galvos, galima daryti išvadą, kad pastarasis nusikaltimas pripažįstamas pavojingesniu“, – sako teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska.

„Tokios nuostatos nedera tarpusavyje ir nėra teisingos, tad turime užtikrinti proporcingas bausmes už karo nusikaltimus Lietuvoje“, – teigia ji.

Už prekyba žmonėmis siūloma pakelti apatinę laisvės atėmimo bausmės riba nuo dvejų iki trejų metų, už įtraukimą į prostituciją – viršutinę riba nuo trejų iki penkerių metų

Vis tik ministerija už kai kuriuos nusikaltimus siūlo ir švelnesnes bausmes. Pavyzdžiui, už neatsargų gyvybės atėmimą viršutinę laisvės atėmimo ribą siūloma mažinti nuo aštuonerių iki septynerių metų. Už neatsargų sveikatos sutrikdymą prie galimų bausmių siūloma numatyti laisvės apribojimą.

Švelnesnių baudų alternatyvos numatomas ir už dokumentų ir antspaudų klastojimą, netikros el. priemonės gaminimą ar klastojimą.

Kodekso pakeitimus Teisingumo ministerija teigia inicijuojanti remdamasi Baudžiamojo kodekso normų sistemine analize, bausmių vykdymo sistemos statistika bei baudžiamosios teisės mokslininkų įžvalgomis.

Tai – trečias teikiamas BK pakeitimų paketas. 2023-ųjų balandį Seimas pritarė pirmajam pataisų paketui, o rugsėjį ėmėsi svarstyti antrojo pasiūlymų.

Ministerija tvirtina pakeitimais siekianti proporcingo baudžiamosios atsakomybės taikymo.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Lazas

Griežtai didinkit seimunų, prezidentų, ministrų manipuliavima, neišpildytus pažadus. Atimt dalį pencijos, areštuot turta ir toliau neleist jiems nei jų šeimos asmenims dalyvaut tokioi veikloi.

griežtesnėms baudoms už poLytinę prostituciją ?

Ar Vyriausybė pritarė griežtesnėms baudoms už poLytinę prostituciją ?

qq

Kaip suprantu, genocidas tai etniniu, lietuviu tautybes pilieciu zudymas Lietuvos teritorijoje jeigu tai padaro uzsienietis. Pavyzdziui babajus nuzude lietuvi, tai turetu buti kvalifikuojama kaip genocidas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS