Vyriausybė pritarė siūlymui atsisakyti perteklinių duomenų apie būsimus vaiko globėjus | Diena.lt

VYRIAUSYBĖ PRITARĖ SIŪLYMUI ATSISAKYTI PERTEKLINIŲ DUOMENŲ APIE BŪSIMUS VAIKO GLOBĖJUS

Vyriausybė trečiadienį pritarė siūlymui atsisakyti perteklinių duomenų rinkimo apie vaiko globėjais norinčius tapti asmenis.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) siūlymu, pertekliniai duomenys, kurių siūloma atsisakyti – informacijos apie konkrečią asmens darbovietę bei jo einamas pareigas, nes tai nėra reikalinga asmens gebėjimui globoti vaiką įvertinimui.

Pakeitimas taip pat numatoma, jog į vaiko globos organizavo procesą įtraukiamas naujas subjektas – nuolatinis globotojas.

Nuolatinio globotojo institutas Socialinių paslaugų įstatymo pakeitimuose įtvirtinamas nuo šių metų liepos 1 dienos.

Kaip anksčiau yra teigusi ministerija, toks institutas sudarys sąlygas be tėvų globos likusiems vaikams augti šeimoje pas nuolatinį globotoją, taip mažinant globotojų kaitą, išvengiant patekimo į globos namus.

Vyriausybės nutarimu taip pat patikslinta, kad globos centras rengia išvadą dėl pasirengimo globai tik dėl pačio asmens, norinčio tapti vaiko globėju, šeimynos steigėju, dalyviu.

Tokiu būdu atsisakoma išvados dėl sutuoktinio rengimo, paliekant reikalavimą išklausyti mokymus abiem.

„(Siūloma – BNS) įtvirtinti Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai pareigą informuoti globos centrą apie veiksmus, kuriuos ji atliko (ar neatliko) vykdydama galimo globėjo vaikui paiešką, taip pat ne vėliau kaip kitą dieną pranešti apie nustatytą būtinybės vertinti pagalbos ar vaiko apsaugos poreikį, kad globos centras turėtų galimybę kuo greičiau įvertinti poreikį intensyviai pagalbai“, – rašoma Vyriausybės nutarimo projektą paaiškinančioje pažymoje.

Anot dokumento, taip pat siekiama patikslinti globos centro sudaromos globėjo parinkimo komisijos formavimo tvarką ir nustatyti, jog komisiją sudaro ne mažiau kaip trys ir ne daugiau kaip devyni nariai.

Pakeitimas siūloma patikslinti, kad globos (rūpybos) priežiūra atliekama visais atvejais, kai atsiranda pagrindai keisti vaiko globos formą, rūšį ar vaiko globėją.

Iki šiol globos priežiūra buvo atliekama tik tada, kai laikiną globėją buvo siūloma paskirti nuolatiniu globėju, atsiradus nuolatinės globos pagrindams.

Anot dokumento, dėl nuolatinio globotojo instituto įteisinimo iš savivaldybių biudžetų 2024 metais gali prireikti apie 1,44 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS