Vyriausybė pritarė viešosios įstaigos „Mokausi Lietuvoje“ steigimui | Diena.lt

VYRIAUSYBĖ PRITARĖ VIEŠOSIOS ĮSTAIGOS „MOKAUSI LIETUVOJE“ STEIGIMUI

  • 0

Vyriausybė trečiadienį pritarė, kad pradedant centralizuotą priėmimą į darželius, mokyklas bei neformalųjį švietimą būtų įsteigta viešoji įstaiga „Mokausi Lietuvoje“.

Anot Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM), ši sistema visu pajėgumu galėtų pradėti veikti ne anksčiau kaip nuo 2025-2026 metų.

Kaip BNS yra sakiusi ministerija, steigiamos viešosios įstaigos „Mokausi Lietuvoje“ veiklos tikslas būtų centralizuotai administruoti mokinių priėmimą mokytis pagal ikimokyklinio, priešmokyklinio, bendrojo ugdymo, neformaliojo švietimo programas.

Priėmimas į mokyklas vyktų automatizuotai elektroniniu būdu per vieningą šios įstaigos administruojamą sistemą, mokiniai, vaikų tėvai prašymus priimti mokytis galėtų teikti per vieną platformą internetu.

Ministerija nurodo, kad centralizuota ir automatizuota priėmimo sistema aprėptų visas – ikimokyklinio, priešmokyklinio, pradinio, pagrindinio, vidurinio ugdymo, neformaliojo vaikų švietimo ir formalųjį švietimą papildančio ugdymo – programas. Į šią sistemą planuojama integruoti ir bendrojo priėmimo į aukštąsias mokyklas bei profesinio mokymo įstaigas informacinės sistemos (BPIS) koordinavimą.

ŠMSM teikime nurodoma, kad dabar priėmimas į ikimokyklinio, priešmokyklinio, pradinio, pagrindinio, vidurinio ugdymo ir neformaliojo vaikų švietimo yra vykdomas decentralizuotai, ribotai naudojant informacines technologijas.

Anot ministerijos, mokinys ar jo tėvai turi fiziškai pateikti prašymą bei reikalingus dokumentus pasirinktai įstaigai popierine forma, taip didinamos paslaugų administracinės sąnaudos, gaištamas laikas laukiant eilėse, sudaromos sąlygos korupcijos apraiškoms.

Numatyta, kad „Mokausi Lietuvoje“ veiklai kitąmet reikėtų 1,39 mln. eurų, 2025 metams – 2,5 mln. eurų, 46 tūkst., 2026 metams – 3 mln. eurų, 2027 metams – 3,2 mln. eurų.

Centralizuotas priėmimas į mokyklas Lietuvoje diegiamas nuo 2024 metų sausio Seimo sprendimu, priėmus atitinkamas Švietimo įstatymo pataisas.

Šiuo metu centralizuotas priėmimas į švietimo įstaigas, kai prašymai registruojami savivaldybėse internetu, nėra privalomas, jį vykdo apie pusė šalies savivaldybių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS