Vyriausybė Seimui teikia Vidaus tarnybos statuto pakeitimus | Diena.lt

VYRIAUSYBĖ SEIMUI TEIKIA VIDAUS TARNYBOS STATUTO PAKEITIMUS

  • 1

Vyriausybė Seimui teikia Vidaus tarnybos statuto pakeitimus: ministerijai pabrėžiant, kad juo gerinamos sąlygos pareigūnams ir sprendžiamos problemos, pareigūnai tvirtina, kad jų padėtis pablogės.

„Noriu pažymėti, kad tai yra paketas, susijęs ir iš finansinės dalies, kuri sprendžia žemiausios ir vidutinės grandies pareigūnų darbo užmokesčio augimą, tai yra, numatytas didėjimas finansavimo, ir kiti dalykai, kurie taip pat svarbūs mūsų valstybėje“, – žurnalistams prieš posėdį sakė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Vis dėlto Ministrų kabinetui trečiadienį svarstant klausimą, keliolika pareigūnų prie Vyriausybės surengė protestą.

„Suprantu, kad šiandien susirinko pareigūnai, prie Vidaus reikalų ministerijos – taip pat. Mes pakvietėme juos į ministeriją, žinoma, aš pristačiau visą situaciją, kas susiję su mūsų biudžetu“, – prieš posėdį sakė ministrė.

Premjerė Ingrida Šimonytė posėdyje sakė esanti „šiek tiek nustebusi“ pareigūnų reakcija.

„Man šiek tiek ir apmaudu, kad supratimas apie socialinį dialogą yra dažniausiai toksai, kad dažniausiai nediskutuojame su tais žmonėmis, kurie yra darbdaviai, o jau tą patį galutinį darbdavį reikia kaltinti dėl problemų, kurios gana dažnai yra lokalios“, – sakė premjerė.

Ji pabrėžė, kad dalis pakeitimų įgyvendinama, nes reikia statute numatytus dydžius suderinti su Valstybės tarnybos įstatymu.

„Teisingumo ministerijos srities įstaigose mes kalbame apie 20 turbūt proc. darbo užmokesčio fondo padidėjimą kitais metais tam, kad būtų įgyvendintos šio statuto nuostatos. Man sunku įsivaizduoti, kodėl tai yra blogai, nes toks yra atotrūkis nuo vidaus reikalų sistemos ir tam atotrūkiui išlyginti reikia gana didelio žingsnio“, – kalbėjo premjerė.

Pritarus Vyriausybei, šios pataisos keliaus į Seimą.

Pasak ministrės, statutas yra orientuotas į „žemiausios ir vidutinės grandies pareigūnų užmokesčio didinimą“.

Pasak Vidaus reikalų ministerijos, statutiniams pareigūnams – policininkams, pasieniečiams, ugniagesiams, Viešojo saugumo tarnybos ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnams – kitų metų biudžete įgyvendinant statutą numatyta 11,8 mln. eurų. Tuo metu Kalėjimų ir Probacijos tarnyboms numatyta 9,4 mln. eurų, o muitininkams – 2,7 mln. eurų.

Pasak ministrės, faktiškai pareiginė alga padidės beveik 2,9 tūkst. arba 19 proc. VRM įstaigų pareigūnų.

Pokyčiais siekiama didinti minimalius pareiginių algų koeficientus pirminės ir vidurinės grandies pareigūnams, mažinti darbo užmokesčio netolygumus tarp statutinių įstaigų, paskatinti pareigūnus tarnauti ilgiau ir nepalikti tarnybos.

Statute taip pat nustatomas tik minimalus pareigybių grupių pareiginės algos koeficientas, o centrinių statutinių įstaigų vadovai patvirtins pareigūnų darbo apmokėjimo sistemas, pagal kurias pareigūnams ir bus mokamas darbo užmokestis.

Be kita ko, peržiūrėjus pareigybių suskirstymą į grupes, jų mažės nuo 15 iki 10, taip, anot VRM, nustatant aiškesnę pareigybių sistemą.

Dokumente nustatoma galimybė statutinių profesinio mokymo įstaigų kursantams mokėti specialiąsias stipendijas. Aukštųjų mokyklų studentams, kurie studijuoja pagal vidaus tarnybos sistemai reikalingų specialybių studijų programas, siūloma numatyti galimybę mokėti tikslines skatinamąsias stipendijas, jeigu jie sudaro stojimo į vidaus tarnybą sutartis.

„Taip pat ten yra kitų labai svarbių priemonių, kas susiję su naujų pareigūnų pritraukimu, jų nukreipimu būtent į tas vietoves, kur labiausiai reikia – numatytos tikslinės išmokos, tam tikros stipendijos“, – prieš posėdį kalbėjo ministrė.

Siekiant pritraukti pareigūnus į tam tikras vietoves, kuriose yra pareigūnų trūkumas, nustatoma galimybė mokėti vienkartines skatinamąsias išmokas naujai priimamiems pareigūnams, jeigu jie įsipareigoja tam tikrą laiką dirbti tose vietovėse.

A. Bilotaitės teigimu, statute taip pat numatyta spręsti pareigūnų reabilitacijos klausimus. Kitų metų biudžete tam numatytas papildomas finansavimas.

„Jeigu bus priimtos nuostatos, mūsų pareigūnai galės rinktis, gavę savo krepšelį, kur gauti reabilitacijos paslaugas“, – sakė ji.

Ministrė taip pat pabrėžė, kad statute numatomas apie 600 pareigūnų rezervas, kurį būtų galima pasitelkti esant „tam tikroms krizinėms ar ekstremalioms situacijoms“.

Savo ruožtu Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacija (LTPF) teigia, kad siūlomi pakeitimai, kuriais pareigūnams taikomos garantijos sulyginamos su valstybės tarnautojų, pablogins jų padėtį ir „griauna pareigūnų bendruomenės pasitikėjimą Vyriausybe kaip darbdaviu“.

Federacija taip pat nurodo, kad priedo už laipsnį panaikinimas, priedo už stažą mažinimas nuo 30 proc. iki 20 proc. pareiginės algos dydžio, perkėlimo į kitas pareigas tarnybinio būtinumo atvejais, butpinigių ir kelionės išlaidų kompensavimo sąlygų bloginimas „visiškai demotyvuoja ne vienerius metus kantriai tarnybą tęsiančius bei neįkainojama patirtį turinčius pareigūnus“.

VRM savo ruožtu teigia, kad tie pareigūnai, kurie turi didesnį nei 20 proc. priedą už stažą, jį išlaikys, o priedą už laipsnį siūloma įtraukti į minimalų pareiginės algos koeficientą. Dėl to, ministerijos atstovų teigimu, padidės pareigūnams mokamas priedas už tarnybos stažą, kuris skaičiuojamas nuo pareiginės algos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tikrai

Konservatoriai, valdantieji užsimojo ir šią gerai sustyguotą struktūrą panaikinti, padaryti kišenine, sau paklusnia! Pareigūnų katastrofiškai trūksta, o švepluojanti ministrė kaip užsukta kartoja jai valdančiųjų pateiktą dezininfomaciją. Baisesnės valdžios tikrai neturėjome! Palaikykime iųėjusius į mitingą pareigūnus...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS