Vyriausybė siūlo laikinai drausti visų Rusijos, Baltarusijos programų transliaciją | Diena.lt

VYRIAUSYBĖ SIŪLO LAIKINAI DRAUSTI VISŲ RUSIJOS, BALTARUSIJOS PROGRAMŲ TRANSLIACIJĄ

Tęsiantis Rusijos invazijai į Ukrainą, Vyriausybė siūlo Lietuvoje nepaprastąją padėtį pratęsti iki balandžio 20-osios 24 val. ir tuo laikotarpiu drausti visų Rusijos bei Baltarusijos programų transliacijas, taip pat numatyta galimybė riboti lietuviškų žiniasklaidos priemonių veiklą.

Tai numatoma Vidaus reikalų ministerijos parengtame Vyriausybės nutarime dėl nepaprastosios padėties.

Pagal projektą, nepaprastosios padėties metu norima uždrausti Rusijos ir Baltarusijos įsteigtų, tiesiogiai ar netiesiogiai valdomų, kontroliuojamų ar finansuojamų subjektų, nepriklausomai kur jie įsisteigę, radijo, televizijos ar kitų programų retransliavimą, platinimą internete Lietuvos teritorijoje.

Išimtis būtų daroma tik tiems, kam Lietuvos radijo ir televizijos komisija suteiktų leidimą transliuoti arba toms programos,  kurios platinamos iš Europos Sąjungos valstybių narių ar Europos Tarybos konvenciją dėl televizijos be sienų ratifikavusių valstybių.

Nutarimo projekte dėl nepaprastosios padėties numatyta galimybė riboti ir lietuviškų žiniasklaidos priemonių veiklą, jei jos skleidžia dezinformaciją, karo propagandą, kursto karą, ragina prievarta pažeisti Lietuvos suverenitetą.

Anot projekto, tokiu atveju gavus žurnalistų etikos inspektoriaus arba Lietuvos policijos prašymą per 72 valandas turėtų būti išduodami privalomi nurodymai elektroninės informacijos prieglobos paslaugų teikėjams ir interneto prieigos paslaugų teikėjams panaikinti galimybę pasiekti visuomenės informavimo priemones, o leidinių pardavėjams, leidinių pristatymo ar kitokias platinimo paslaugas teikiantiems subjektams – sustabdyti leidinių pardavimą, pristatymą ar platinimą.

Taip pat numatyta, kad nepaprastosios padėties metu draudžiama fotografuoti, filmuoti, kitaip fiksuoti, rinkti informaciją apie energetikos ūkio sektoriui priskiriamas nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbias įmones, įrenginius ir turtą. Norima uždrausti fiksuoti ir Lietuvos bei sąjungininkų kariuomenių karinės technikos judėjimą.

Lieka galioti anksčiau nustatyta didesnė valstybės sienos apsauga, pasienio ruože numatytas transporto priemonių, asmenų bei jų bagažo tikrinimas, bus sustiprintas strateginių objektų saugumas.

Pagal įstatymą, sprendimą įvesti nepaprastąją padėtį visoje valstybės teritorijoje ar jos dalyje priima Seimas, jeigu valstybėje iškyla grėsmė konstitucinei santvarkai ar visuomenės rimčiai.

Pirmą kartą nepaprastoji padėtis Lietuvoje dėl Rusijos įsiveržimo į Ukrainą paskelbta vasario pabaigoje. Ji baigs galioti kovo 10-ąją, 24 valandą.

Gairės: Vyriausybė, Rusija, Baltarusija, kanalų retransliacija, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS