Vyriausybė siūlo siaurinti privalomą notaro dalyvavimą | Diena.lt

VYRIAUSYBĖ SIŪLO SIAURINTI PRIVALOMĄ NOTARO DALYVAVIMĄ

Vyriausybė siūlo siaurinti privalomą notaro dalyvavimą dėl tėvystės pripažinimo, hipotekos išregistravimo ir kitais atvejais.

Ministrų kabinetas trečiadienį pritarė atitinkamoms Teisingumo ministerijos (TM) parengtoms pataisoms ir jos bus teikiamos Seimui, pranešė ministerija.

Teisingumo ministrės Evelinos Dobrovolskos teigimu, atsisakius notaro dalyvavimo ten, kur tai galima padaryti nesukuriant papildomų rizikų, gyventojai ir institucijos galės greičiau atlikti tam tikrus sandorius ir paprasčiau gauti paslaugas.

TM siūlymu, nebebūtų privalomas notaro dalyvavimas tėvystės pripažinimo procese – nesusituokę tėvai galėtų tiesiogiai kreiptis dėl tėvystės pripažinimo į civilinės metrikacijos įstaigas, kurios įregistruotų tėvystės pripažinimą pagal tėvų prašymą. 

Ministerijos pateikiamais duomenimis, 2020 metais notarų buvo patvirtinti ir civilinės metrikacijos įstaigose įregistruoti 1009 pareiškimai dėl tėvystės pripažinimo, 2021 metais – 677 pareiškimai.

Pasak pranešimo, galimybė kreiptis į notarą dėl tėvystės pripažinimo išliktų, jeigu, pavyzdžiui, asmenys patys pageidautų tėvystės notarinio patvirtinimo arba pareiškimas dėl tėvystės pripažinimo būtų reikalingas siekiant tėvystės įregistravimo ne Lietuvoje.

Taip pat siūloma išplėsti hipotekos išregistravimo be notaro galimybes. Pasak TM, jau dabar hipoteką išregistruoti galima be notaro, informacinių technologijų priemonėmis, jei įsipareigojimas yra tinkamai įvykdytas.

Siūloma nustatyti galimybę informacinių technologijų priemonėmis išregistruoti hipoteką visais kitais hipotekos pasibaigimo pagrindais, pavyzdžiui, daiktui išnykus, panaikinus hipoteką teismo sprendimu, kai tai neprieštarauja kreditoriaus interesams, tačiau visais atvejais bus būtinas kreditoriaus sutikimas.

Ministerijos siūlymu, notaro dalyvavimo būtų atsisakoma perleidžiant mažus orlaivius. Šiuo metu visi orlaiviai, taip pat mažieji, pavyzdžiui, motorizuotos skraidyklės, sklandytuvai, bepiločiai lėktuvai, kurie pagal savo pobūdį yra mokymo priemonės arba sporto inventorius, yra prilyginami nekilnojamiesiems daiktams ir jų perleidimo sandoriai privalo būti patvirtinti notaro.

Notarinės formos reikalavimas nebūtų taikomas orlaiviams, kurių maksimali kilimo masė yra mažesnė nei 5670 kilogramų. Civilinės aviacijos departamento duomenimis, 2019–2021 metais buvo sudaryti 79 mažų orlaivių perleidimo sandoriai.  

Notaro paslaugų būtų atsisakoma ir įvaikinimo procese patvirtinant sutuoktinio sutikimą įvaikinti. Pasak ministerijos, kadangi sutuoktinių pasirengimą įvaikinti vertina Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba, o galutinį sprendimą byloje priima teismas, notarinis sutuoktinio sutikimo patvirtinimas nėra prasmingas. 

Tvirtinti dokumento vertimo iš vienos kalbos į kitą tikrumą taip pat siūloma be notarų pagalbos. Kaip sakoma pranešime, praktikoje notarai liudija tik vertėjo parašo tikrumą, o ne patį vertimą, nes už vertimo tikrumą atsako vertėjas, tad notaro vertimo tikrumo paliudijimas yra perteklinis.

Nuo 2021 metų sausio 1 dienos įsigaliojo Notariato įstatymo pakeitimai, kuriais buvo atsisakyta dokumentų vertimo iš vienos kalbos į kitą tikrumo liudijimo konsulinėse įstaigose. 

Be to, notarinių veiksmų neprireiktų sudarant valstybės ir savivaldybių turto patikėjimo sutartis. Siekiama nustatyti, kad valstybės ir savivaldybių turto patikėjimo sutartims būtų taikoma paprasta rašytinė forma, nes sprendimų dėl patikėjimo sutarčių sudarymo ir pačių sutarčių turinio teisėtumas yra patikrinamas priimant teisės aktus dėl patikėjimo sutarčių sudarymo. 

Teisingumo ministerija inicijuoja ir Civilinės būklės aktų registravimo įstatymo pakeitimus. Siekiant užtikrinti būsimų sutuoktinių asmens duomenų apsaugą, siūloma atsisakyti prašymo įregistruoti santuoką viešo skelbimo, taip pat atsisakyti pareiškimo dėl kliūčių sudaryti santuoką bei sudaryti galimybę artimiesiems atsiimti civilinės būklės aktų įrašų išrašą. 

Teisingumo ministerija nurodo pasiūlymus pateikusi įgyvendindama Valstybės kontrolės rekomendacijas dėl galimybės atsisakyti privalomo notarinio tvirtinimo srityse, kuriose nėra būtina notarinė priežiūra arba nešališka notaro konsultacija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS