Ž. Pinskuvienė nesikuklina: Širvintų rajono savivaldybė – pavyzdinė | Diena.lt

Ž. PINSKUVIENĖ NESIKUKLINA: ŠIRVINTŲ RAJONO SAVIVALDYBĖ – PAVYZDINĖ

Po kelių skaudžių su smurtu prieš vaikus susijusių atvejų Širvintų rajone jo merė, Darbo partijos vadovė Živilė Pinskuvienė savo savivaldybę vadino pavyzdine, nors iki šiol neįgyvendinamas teismo sprendimas atstatyti panaikintą Vaiko teisių apsaugos skyrių.

„Širvintų rajono savivaldybę galėčiau įvardinti kaip pavyzdinę, dirbančią vaikų teisių srityje“, – į visus išsakytus priekaištus trečiadienį situaciją Širvintose nagrinėjusios Seimo Savižudybių prevencijos komisijos posėdyje atsakė Ž.Pinskuvienį.

Komisijos pirmininkas konservatoriaus Mykolas Majauskas tuo tarpu po posėdžio žurnalistams sakė, kad „savivaldybė neadekvačiai vertina ir nesiima rimtų priemonių, kad užtikrintų smurto ir savižudybių prevenciją“.

„Situacija kelia nerimą, ir mes teikiame kelias rekomendacijas, kuo skubiau atkurti Vaiko teisių skyrių savivaldybėje, kuris būtų įgalus ir veiksmingas, antras dalykas, matome smurto atvejus mokykloje, todėl labai svarbu, kad būtų patyčių prevencijos programos, tvarkos, kurios padėtų atpažinti, nurodymai, kaip reaguoti“, – kalbėjo komisijos vadovas.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė sakė kaskart susitikusi su Ž.Pinskuviene išgirstanti pažadą, kad Vaiko teisių apsaugos skyrius bus atstatytas, teismas tai įpareigojo padaryti pernai gegužę.

„Širvintų savivaldybei reikia laikytis Vyriausybės nutarimo ir teismo sprendimo. Jeigu teismas pasakė, kad turi būti Vaiko teisių skyrius, ir turi būti, ir pagal Vyriausybės nutarimą aiškiai nustatyta, kad vaiko teisių skyrius turi būti atskiras, nes tai valstybės deleguota funkcija. Šiuo atveju akivaizdu, kad to nėra Širvintose“, – sakė E.Žiobienė.

Širvintų rajono savivaldybėje po reorganizacijos buvo panaikintas atskiras Vaiko teisių apsaugos skyrius ir įsteigtas bendras Socialinės paramos ir vaiko teisių apsaugos skyrius, o Vaiko teisių apsaugos liko poskyris. Jame dirba trys darbuotojos.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė sakė, kad toks darbuotojų skaičius nepakankamas, nors Ž.Pinskuvienė tvirtino, kad būtent po reorganizacijos buvo užtikrintas vaiko teisių apsaugos specialistų darbas savaitgaliais.

„Jei savivaldybė nori turėti tik tris vaiko teisių apsaugos specialistus ir tikėtis, kad jie dirbs visą parą ir septynias paras per savaitę, tai tikrai yra nenormalu“, – situaciją komentavo vaiko teisių apsaugos kontrolierė.

Ž.Pinskuvienė komiteto posėdyje tvirtino įgyvendinsianti teismo sprendimą – dabartinis Socialinės paramos ir vaiko teisių apsaugos skyrius bus pervadintas į Vaiko teisių apsaugos skyrių.

„Mūsų planas, kai pasibaigs teisminiai procesai, kadangi yra teismo sprendimas, mes pakeisim pavadinimą, ir bus Vaiko teisių skyrius, iš karto. Čia tik pavadinimo pakeitimas, lygiai tie patys specialistai dirbo, ir lygiai tie patys specialistai dirbs“, – sakė merė.

„Širvintų rajono savivaldybę galėčiau įvardinti kaip pavyzdinę, dirbančią vaikų teisių srityje. (...) Ir būtent po 2016 metais įvykusios reorganizacijos, likus dirbti lygiai trims specialistams, kurie dirbo ir iki reorganizacijos, nuo tos dienos vaiko teisių skyriaus specialistai pradėjo dribti ir savaitgaliais, šeštadieniais. Tai nereiškia, kaip kitose savivaldybėse, budėti prie telefono, o konkrečiai vykti į šeimas“, – kalbėjo rajono vadovė.

Seimo komisija situaciją Širvintose nagrinėjo po atvejo, kai neblaivi motina išmetusi iš rankų sužalojo kūdikį, taip pat vasarį buvo pranešta apie paauglio savižudybės atvejį, yra atliekamas tyrimas dėl galimo smurto prieš vaiką mokykloje.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

:)

Na, kad be politikos situose reikaluose nebuvo apsieita - nepaneigsi. Ant kiek ten pavyzdine aisku, tai galima gincytis...

gamta

erogancijos ir pasiputimo is ponios neatimsi tai igimta

SUSIJUSIOS NAUJIENOS