Žaibiškai sureagavę medikai išgelbėjo užspringusį vyrą: grąžintas gyvenimas – mūsų tikslas | Diena.lt

ŽAIBIŠKAI SUREAGAVĘ MEDIKAI IŠGELBĖJO UŽSPRINGUSĮ VYRĄ: GRĄŽINTAS GYVENIMAS – MŪSŲ TIKSLAS

  • 31

Greitosios medicinos pagalbos tarnybos (GMPT) specialistė Jolita Karčiauskaitė pasidalijo savo patirtimi gelbėjant užspringusį vyrą ir laimingai pasibaigusia istorija.

Kaip pasakojo Kauno rajono teritorinio skyriaus Jurbarko poskyrio skubiosios medicinos pagalbos slaugos specialistė J. Karčiauskaitė tą birželio dieną ji dirbo drauge su Rasa Šedauskaite, GMP vairuotojais Sigitu Tolpežniku ir Nerijumi Zaksu. Vakarop vienu metu abiems  brigadoms atėjo kvietimo signalas. 

„Supratome, jog kažkam skubiai reikia mūsų  pagalbos“, – teigė specialistė.

Paaiškėjo, jog skambinančiojo pranešimas: visiška obstrukcija, t. y. vyras užspringo.

„Jau vykstant į kvietimą dispečerė informavo, kad tai yra 40 metų vyras, kuris yra gaivinamas. Susisiekus su kitame automobilyje vykusia kolege Rasa, aptarėme kiekvieno komandos nario veiksmus. Nuvykę į kvietimą, radome ant žemės gulintį vyrą su labai ryškia cianoze. Matėsi pavieniai bandymai įkvėpti, tačiau nesėkmingi. Skubiai įvertinome situaciją, kiekvienas komandos narys pradėjo pagalbos teikimo veiksmus pagal aptartą planą“, – pasakojo J. Karčiauskaitė, kuriai teko teko įvertinti vyro kvėpavimo takų būklę ir praeinamumą.

Grąžintas gyvenimas – mūsų tikslas kiekvienoje sudėtingoje situacijoje.

„Atvėrus kvėpavimo takus rankomis svetimkūnio visiškai nesimatė. Nusprendžiau laringoskopo pagalba pamatyti svetimkūnį. Ir man pavyko – tai buvo nemažas šašlyko gabalas. Pabandžiau jį pašalinti „Magill“ žnyplėmis, tačiau svetimkūnis buvo per didelis, tačiau jis kiek pajudėjo. Tada staigiai priėmiau sprendimą šašlyką bandyti išlupti rankomis. Pavyko! Ištraukus mėsos kąsnį, atlikau įpūtimus Ambu maišu ir įvertinau, kad jie yra  efektyvūs. Įvedžiau laringinę kaukę ir pacientas pradėjo kvėpuoti pro ją. Užtikrinome deguonies tiekimą. Greitai pradėjo mažėti veido cianozė. Tuo tarpu kiti komandos nariai vertino paciento būklę, monitoravo širdies veiklą, buvo pasiruošę bet kokiai situacijos eigai. Džiugu, jog nuo atvykimo iki paciento būklės stabilizavimo užteko vos keleto minučių. Atvykus į Jurbarko ligoninės priėmimo skyrių, pacientas buvo perduotas Intensyvios terapijos skyriaus personalui. Džiaugiamės, jog grįžus į savo postą, mus aplankė tą dieną budėjusi reanimacijos gydytoja (intensyvios terapijos skyriaus vadovė Vilmantė Sasnauskienė). Reanimatologė specialiai atėjo padėkoti visai komandai už puikiai atliktą darbą ir išgelbėtą gyvybę. Pacientas pilnai atgavo sąmonę, po paros buvo iškeltas iš intensyvios terapijos skyriaus. Nuostabu buvo dirbti su tokia komanda“, – teigė J. Karčiauskaitė.

Specialistė dėkojo GMPT dispečerei, kuri pagalbą pradėjo teikti jau telefonu, bei kolegoms Rasai, Sigitui, Nerijui, kurie savo darbą atliko tiksliai ir kokybiškai.

„Grąžintas gyvenimas – mūsų tikslas kiekvienoje sudėtingoje situacijoje“, – rašė GMPT specialistė.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (31)

Rasa

Pasisekė vyrukui. O mano tėtis 42m užduso maistu prieš daug metų.

Lina

Sveikinu kolegas! Sėkmės Jums ir stiprybės! Taip jau būna: kai, išplėšus iš mirties nagų, norisi skrist ant debesio - būtinai atsiras koks šlykštukas ir įpils šaukštą š(malos)! Turim ir tokiems imunitetą. O anas tegu sau kramto, kramto...

jei medikas nesugebetu atlikti tai kas jam priklauso

tada kyla klausimas vertas milijono ka jis ten mokesi ir ismoko medicinos istaigose ir ne tik kad juos taip kai kurie slovina.Dabat ju atlyginimai tokio dydzio kad ir kiaule uz toki atlyginima galima butu ismokinti gelbeti zmogu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS