Per žiemos priėmimą į profesines mokyklas – stojančiųjų antplūdis | Diena.lt

PER ŽIEMOS PRIĖMIMĄ Į PROFESINES MOKYKLAS – STOJANČIŲJŲ ANTPLŪDIS

  • 0

Šiemet per žiemos priėmimą į profesines mokyklas priimta dvigubai daugiau stojančiųjų nei praėjusiais metais tuo pačiu metu, pranešė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

Praėjusią savaitę pasibaigus žiemos priėmimui, į profesines mokyklas priimta 1040 jaunuolių, pernai – 515.

„Darbo rinkoje daug pokyčių, kuriuos lėmė ne tik besitęsianti pandemija, – ištisos verslo šakos transformuojasi, todėl darbuotojų perkvalifikavimas, naujų kvalifikuotų darbuotojų atėjimas į rinką yra būtini šalies ekonomikos raidai“, – sako švietimo, mokslo ir sporto viceministrė Agnė Kudarauskienė.

Populiariausias tarp stojančiųjų buvo Vilniaus Jeruzalės darbo rinkos mokymo centras, čia priimta 129 jaunuolių, į profesinio mokymo centrą „Žirmūnai“ Vilniuje – 115, į Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centrą Kaune – 97, į Marijampolės profesinio rengimo centrą – 83 mokiniai.

Labiausiai stojantieji rinkosi apskaitininko, motorinių transporto priemonių kroviniams vežti vairuotojo, paramediko, elektriko modulines profesinio mokymo programas.

Bendrojo priėmimo žiemos etape šiemet dalyvavo 29 profesinio mokymo įstaigos, jos siūlė 99 profesinio mokymo programas.

Šiame etape galėjo dalyvauti visi baigusieji pagrindinio ar vidurinio ugdymo programą.

Antrus metus iš eilės priėmimas į profesinio mokymo įstaigas vyksta du kartus: žiemą ir vasarą. O likus laisvų vietų, į jas bus galima stoti ir prasidėjus mokslo metams.

Vyriausybės patvirtintame šių metų priėmimo plane į profesinio mokymo įstaigas numatyta iš viso pakviesti 20,6 tūkst. stojančiųjų – tiek, kiek pernai, kai sulaukta rekordinio susidomėjimo.

Anot ministerijos pranešimo, atsiliepiant į valstybės ir regionų darbo rinkos poreikius, taip pat įvertinus pernykščius rezultatus, šiemet padidintas priėmimas į inžinerijos, informacijos ir ryšių technologijų, gamybos ir perdirbimo sritis. Taip pat didelis vietų skaičius planuojamas sveikatos, socialinės gerovės, statybos ir architektūros sritims.

Pastaraisiais metais didėja ir profesiniam mokymui tenkantis valstybės finansavimas: 2019 metais valstybė tam skyrė 106,2 mln. eurų, 2020 metais – 112,2 mln., 2021 metais – 122,5 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS