Žurnalistai: tolesnis bendradarbiavimas su STT nebeįmanomas | Diena.lt

ŽURNALISTAI: TOLESNIS BENDRADARBIAVIMAS SU STT NEBEĮMANOMAS

  • 7

Lietuvos žurnalistų sąjungos taryba neeliniame posėdyje aptarė padėtį, susiklosčiusią po teisėsaugos veiksmų prieš žurnalistus. Paaiškėjo, kad žurnalistų teisės gali būti pažeidžiamos ir kituose šalies rajonuose, pavyzdžiui, ribojant savivaldybėms informacijos pateikimą – žurnalistai skundžiasi, kad aktualią informaciją gauna tik po kelių dienų.

Lietuvos žurnalistų sąjungos taryba neeliniame posėdyje aptarė padėtį, susiklosčiusią po teisėsaugos veiksmų prieš žurnalistus. Paaiškėjo, kad žurnalistų teisės gali būti pažeidžiamos ir kituose šalies rajonuose, pavyzdžiui, ribojant savivaldybėms informacijos pateikimą – žurnalistai skundžiasi, kad aktualią informaciją gauna tik po kelių dienų.

Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų kratos naujienų agentūroje BNS, žurnalistės namuose sukėlė pasipiktinimo bangą tarp žurnalistų. Žurnalistų sąjungos Tarybos posėdyje kone vienbalsiai nuspręsta, kad tolesnis bendradarbiavimas su STT nebeįmanomas.

„Atsižvelgdami į dabartinę padėtį – į teisėsaugos veiksmus, Žurnalistų sąjungos valdyba stabdo neribotam laikui  bet kokį bendradarbiavimą su Specialiųjų tyrimų tarnyba dėl bendrų konkursų, apdovanojimų žurnalistams, kurie už nuopelnus atskirose srityse būdavo apdovanojami žmogaus teisų proga“, – sako Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius.

Sudaryta speciali komisija, spręsianti, kokius įstatymus reikia skubiai taisyti, kad informacija žurnalistus pasiektų be trukdžių, taip pat kad negalėtų kiekvienas politikas, nepatenkintas žurnalisto darbu, jį persekioti. Problemų gaunant informaciją iš vietos valdžios jau beveik metus turi Anykščių žurnalistai. Laikraščio vyriausioji redaktorė dabartinę situaciją lygina su Batarusija.

„Anykčių rajono administracijos direktorius dar metų pradžioje yra išleidęs įsakymą, kuriuo žurnalistams nurodyta inforamciją pateikti savivaldybei ne dažniau kaip kartą per penkias dienas ir patvirtintą elektroniniu parašu. Anykščių rajono savivaldybę fotografuoti, filmuoti arba rengti reportažų galima tik tada, kada gauni administracijos direktoriaus, direktoriaus pavaduotojo leidimą“, – sako „Anykštos“ vyriausioji redaktorė Gražina Šmigelskienė.

Žurnalistų sąjunga prašo kolegų nuolat informuoti net apie menkiausius trukdžius renkant informaciją, interneto svetainėje atsiras speciali rubrika, kurioje bus pranešama apie žurnalistų teisių pažeidimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Kauniečiui

Tamsta esi durnas arba žurnalistas. Dori piliečiai nebijo dorų žurnalistų. Paskutiniu metu tų dorų žurnalistų nebesimato. Tik kai juos kas nors paima "už šiknos" tada jie visi pradeda cypti kaip doriausios davatkos. Kai paprastą žmogelį apdergia žurnalistas, jų vadovai net nustemba, kai pareikalauji informacijos paneigimo ir atsiprašymo - juk pas mus DEMOKRATIJA. Tik ta mūsų demokratija kažkokia labai jau vienpusė. O šiaip, tai dori žurnalistai neturėtų bijoti STT.

LT

SENIAI NIEKAS NEBEIMANOMA NORMALIAI VISKAS SENIAI BUTAFORIJA

pasakykite

kas suteikė žurnalistams neribotą valdžią? Jei jie atskleidžia tikrus nusikaltimus, įrodo faktais - tai jų darbas, bet kai pradeda dirbti įvairioms pakraipoms, kurios už tai gerai sumoka - tai jau nusikaltimas pačių žurnalistų. Niekada negirdėjau, kad jie suklydę ar tikslingai paviešinę kaltumo neįrodančių dokumentų, atsiprašytų. Jie - ne šventa karvė, todėl turi ir privalo elgtis taip, kaip reikalauja bendros žmonių bendravimo taisyklės. Nepritariu jiems nežinia kieno suteiktosiomis 4-tosios valdžios regalijomis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS