Žurnalistų sąjunga: valdžia vis labiau riboja informaciją (papildyta) | Diena.lt

ŽURNALISTŲ SĄJUNGA: VALDŽIA VIS LABIAU RIBOJA INFORMACIJĄ (PAPILDYTA)

  • 0

Lietuvos žurnalistų sąjunga (LŽS) ir Nacionalinė rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacija teigia sulaukiančios vis daugiau žurnalistų nusiskundimų dėl to, kad valdžios institucijos trukdo jiems rinkti informaciją.

"Po to, kai įvyko visiems žinomi teisiniai veiksmai kolegų iš BNS naujienų agentūros atžvilgiu, taip susiklostė, kad Žurnalistų sąjunga, ir ne tik mes, ir valdžios institucijos gavo pakankamai daug informacijos apskritai apie galimus įvairius teisės pažeidimus su žurnalistais susijusia veikla, su žiniasklaidos veikla", - trečiadienį žrunalistams sakė LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius.

Anot jo, tokia situacija susiklostė įvairiose savivaldybėse, tarp jų - Raseinių rajone, Alytuje.

"Vienokios ar kitokios konfliktinės situacijos tarp žurnalistų bendruomenės ir savivaldos pasitaikydavo ir anksčiau, bet galbūt tai būdavo pavieniai atvejai. O šiuo metu tokia tendencija grėsmingai didėja. Iš mūsų asociacijos, kuri vienija tik 29 leidėjus, net keletas per šiuos mėnesius buvo atvejų, kai iš tikrųjų mus pasiekė signalai, kad reikia rajonų laikraščiams pagalbos", - pridūrė Nacionalinės rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacijos direktorė Rasa Navickienė.

Ji informavo apie skundus iš kitų savivaldybių žurnalistų: Klaipėdos rajono, Varėnos rajono, Kupiškio rajono. Pastarajame tarybos posėdžiai tapo uždari vietos žurnalistei.

Apie Anykščių rajono naujienas rašančio laikraščio "Anykšta" vyriausioji redaktorė Gražina Šmigelskienė trečiadienį pasakojo, kad rajono savivaldybė pastaruoju metu informaciją teikia tik raštu, atsako tik į tuos klausimus, kurie pateikiami per vieno langelio sistemą arba patvirtinti saugiu elektroniniu parašu. Be to, žurnalistams klausimą leista užduoti tik vieną kartą per penkias dienas.

Pasak žurnalistų atstovų, Druskininkų savivaldybės vadovai privataus kaltinimo tvarka kreipėsi į teismus dėl kritiškos informacijos Druskininkų laikraščiuose, kitaip sunkina nepriklausomos žiniasklaidos darbą, tuo metu remia savo pačios įstaigos "Druskininkų švietimo centras" leidinį.

Nerimą dėl susidariusios situacijos taip pat išsakė Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisija.

"Komisijai kelia nerimo besiformuojanti tendencija regionuose stumti nepriklausomą žiniasklaidą į užribį, naudojantis biudžeto lėšomis ir savivaldybės, kaip įstaigos, teikiamomis galimybėmis", - nurodoma komisijos trečiadienį išplatintame pranešime.

Ji pavadino Druskininkų savivaldybės veiksmus "siekiu monopolizuoti informaciją sunaikinant nepriklausomą Druskininkų spaudą".

"Bandymas užgniaužti savarankišką, su valdžia nesusijusią spaudą, yra rimtas perspėjimas demokratinei visuomenei, jog siekiama riboti jos teisę gauti nešališką, nepriklausomą ir politinių bei partinių įsipareigojimų nesaistomą informaciją", - nurodo komisija.

Lietuvos žurnalistų sąjunga teigia ketinanti siūlyti įstatymų pakeitimus, kurie padėtų spręsti informacijos ribojimo problemas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS