Žvalgyba: pandemija naudojasi sąmokslo teorijų skleidėjai, Kremliaus propaganda | Diena.lt

ŽVALGYBA: PANDEMIJA NAUDOJASI SĄMOKSLO TEORIJŲ SKLEIDĖJAI, KREMLIAUS PROPAGANDA

  • 30

Lietuvos žvalgyba teigia, kad koronaviruso pandemija naudojasi radikalai ir sąmokslo teorijų skleidėjai, o Rusijai ir Kinijai tai tapo pretekstu dar labiau kontroliuoti visuomenę.

Tai rašoma trečiadienį paskelbtoje tradicinėje Valstybės saugumo departamento (VSD) ir karinės žvalgybos ataskaitoje.

„COVID-19 pandemija daugelyje valstybių padidino radikalių politinių ideologijų ir destruktyvių sąmokslo teorijų sklaidą. Kai kuriose iš jų politinių radikalų prieš viruso plitimą mažinančias priemones rengiamos protesto akcijos virsta masiniais neramumais ar pasižymi smurto išpuoliais. (...) Tokios, tik silpnesnės tendencijos pastebimos ir Lietuvoje“, – teigiama dokumente.

„Pasinaudodamos ekstremalia COVID-19 situacija, autoritarinės valstybės užsikrėtusių asmenų kontaktų atsekimą, kuris yra vienas pagrindinių metodų kontroliuoti SARS-CoV-2 viruso plitimą, iš dalies pavertė į priverstinį didelio masto gyventojų stebėjimą“, – rašoma jame.

Kremliaus įtaka

VSD direktorius Darius Jauniškis pristatydamas ataskaitą Seime pažymėjo, kad pandemijai paskatinus destruktyvių sąmokslo teorijų sklaidą, „vienas didžiausių iššūkių yra tinkamas visuomenės informavimas apie koronavirusą ir skiepus“.

Anot ataskaitos, per visą pandemijos laikotarpį Lietuvoje užfiksuotos kelios dešimtys bandymų rengti protesto akcijas prieš taikomus ribojimus.

„Nors šios protesto akcijos buvo negausios ir masinių neramumų ar kito pobūdžio smurto išpuolių jų metu buvo išvengta, kai kurie šių renginių organizatoriai rodo gerus organizavimo bei koordinavimo įgūdžius ir savo veikloje naudoja konspiracijos metodus“, – rašoma dokumente.

Žvalgyba pastebi, kad Lietuvoje daugumai prieš ribojimus aktyviai veikiančių asmenų įtaką daro Kremliaus propaganda.

„Mūsų valstybėje buvo kelios dešimtys bandymų rengti protesto akcijas prieš kovai su pandemija skirtus apribojimus, bet jie nebuvo sėkmingi, norime pasakyti, kad nemaža dalim (įtaką) tai mąstysenai ir priešpriešai padarė Kremliaus brukama propaganda ir melagienos apie skiepus, apie Vakarų neįgalumą pandemijos situacijoje“, – per grėsmių pristatymą Seime teigė VSD vadovas D. Jauniškis.

Pasinaudodamos ekstremalia COVID-19 situacija, autoritarinės valstybės užsikrėtusių asmenų kontaktų atsekimą, kuris yra vienas pagrindinių metodų kontroliuoti SARS-CoV-2 viruso plitimą.

Skaičiuojama, kad „daugiau kaip pusė lietuviškame interneto segmente esančios su COVID-19 pandemija susijusios dezinformacijos yra tiesiogiai paimta iš Kremliui palankių informacijos šaltinių arba parengta jais remiantis“.

„Lietuvoje veikiantys prokremliški portalai ir vaizdo transliacijų projektai taip pat aktyviai užsiima šios dezinformacijos sklaida ir suteikia galimybę destruktyvių sąmokslo teorijų rėmėjams garsinti savo nuostatas“, – nurodoma ataskaitoje.

Vertinant dezinformacijos poveikį, žvalgyba pabrėžia, kad „didžiausią grėsmę sėkmingai kovai su pandemija kelia prieš skiepus nukreiptos teorijos“.

Kinijos „kaukių diplomatija“

Anot Lietuvos žvalgybos, Kinija ir Rusija, prisidengdamos siekiu nustatyti užsikrėtusių žmonių kontaktus, plečia masinį vietinių ir iš užsienio atvykusių asmenų sekimą, taip pat siekia pagerinti savo tarptautinį įvaizdį.

„Rusija siekia tradicinių tikslų – skatinti konfliktus tarp Vakarų valstybių ir jų viduje, paremti euroskeptiškai nusiteikusias politines jėgas, rodyti NATO, Europos Sąjungos bei jų narių neveiksnumą“, – rašoma dokumente.

Tuo tarpu Kinija, anot žvalgybos, siekia atremti kritiką dėl kilusios pandemijos bei kurti pozityvų šalies įvaizdį.

Rusija siekia tradicinių tikslų – skatinti konfliktus tarp Vakarų valstybių ir jų viduje, paremti euroskeptiškai nusiteikusias politines jėgas.

„Kinijos politinis režimas siekia ne tik pagerinti savo smukusią reputaciją, tačiau ir užmegzti svarbius politinius ryšius, teikdamas medicinos priemones kaip humanitarinę pagalbą su pandemija susiduriančioms valstybėms. Ilgalaikėje perspektyvoje tai galėtų būti išnaudota įtvirtinti Kinijos strateginiams interesams“, – teigiama ataskaitoje.

Žvalgyba atkreipia dėmesį, kad pandemijos metu Kinijos politinis režimas pradėjo įgyvendinti įtakos plėtros užsienyje strategiją – „kaukių diplomatiją“, kurios svarbi dalis – masinės propagandos kampanijos.

Ataskaitoje rašoma, kad „kaukių diplomatijoje“ reikšmingas vaidmuo tenka Kinijos diplomatinėms atstovybėms, kurios rūpinasi medicinos priemonių logistika bei stengiasi, kad apie suteiktą paramą būtų kuo išsamiau informuota visuomenė.

„Siekdamas gerinti Kinijos įvaizdį ir jos tarptautinių kompanijų konkurencingumą Lietuvos rinkoje, Kinijos politinis režimas koordinuoja medicininės apsaugos priemonių siuntas Lietuvai. Viešojoje erdvėje medicinos priemonių siuntos yra pateikiamos kaip Kinijos tarptautinių kompanijų, kurios turi tiesioginių interesų Lietuvos telekomunikacijų ir energetikos sektoriuose, dovanos“, – teigiama dokumente.

Jame taip pat nurodoma, kad siekiant skleisti Kinijai palankius naratyvus, plečiamas bendradarbiavimas su Lietuvos žiniasklaidos priemonėmis, kuriose reguliariai publikuojami propagandiniai užsakomieji straipsniai.

Tokiuose tekstuose pabrėžiami „Kinijos pasiekimai kovojant su pandemija, akcentuojama suteikta humanitarinė parama, „Juostos ir kelio“ projekto svarba, taip pat išsakomi priekaištai Lietuvos politikams ir aktyvistams, reiškiantiems kritiką Kinijai dėl žmogaus teisių pažeidimų bei politikos Honkongo, Tibeto ar Taivano atžvilgiu“.

Žvalgyba taip pat nurodo, kad Kinija ir Rusija vakcina nuo COVID-19 naudojasi kaip geopolitiniu įrankiu.

„Kinija siekia, kad jos sukurta vakcina naudotųsi kuo daugiau užsienio valstybių, ypač – besivystančios šalys. (...) Rusija vakcinos sukūrimą sieja su tarptautiniu valstybės įvaizdžio gerinimu ir partnerystėmis su Indija, Brazilija, Venesuela ir kitomis valstybėmis“, – rašoma ataskaitoje.

 

 

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (30)

Xyz

Globalistinio gestapo liokajai toliau kvailina visuomene ir jiesko priesu priesingoj pusej patys sededami Soroso, ir globalistinio elito kisenej ir skleisdami ju propaganda. Dauguma zmoniu nera kvaili ir supranta kas vyksta.

vandenėlis

Net ir kaip viešumai skirtame pranešime visiškai nieko naujo ir įdomaus. Ar pastebėjote, kad VSD atstove viešiesiems ryšiams tapus kairiųjų radikalų draugei Astai Samoškaitei, VSD ataskaitoje dingo kraštutinių kairiųjų veiklos grėsmės vertinimas. O juk Samoškaitės aplinkoje buvo kairiųjų "intelektualų", kuriems ir Mao kone šventas ir kruvina Pol Poto utopija - "nieko baisaus". Su kraštutiniais dešiniaisiais tai viskas kaip ir aišku, dėl statistikos buvo net ištrauktas agentas "Feuerzeugas", ar kaip ten jis, kuris ten kažką lyg ir sprogdinti (ne)bandė, o kur kraštutinių kairiųjų vertinimas, jeigu net iki visiškai pašalinių žmonių atsklinda kalbos apie ten reiškiamas mintis, tame tarpe - susijusias ir su pandemija "teorijas"?

Anonimas

Lietuvai didziausia gresme - tokia debilu valdzia ir landzbergine TS-LGBT banditine gauja.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS