Žymių partizanų palaikus radusiems istorikams, ekspertams skirti Seimo apdovanojimai | Diena.lt

ŽYMIŲ PARTIZANŲ PALAIKUS RADUSIEMS ISTORIKAMS, EKSPERTAMS SKIRTI SEIMO APDOVANOJIMAI

  • 2

Seimo valdyba už partizaninio pasipriešinimo tyrimus ir istorinės atminties įamžinimo veiklą skyrė Seimo apdovanojimus partizano Adolfo Ramanausko-Vanago palaikus atradusiems bei identifikavusiems mokslininkams, istorikams, kitiems asmenims.

Tokiam Seimo vicepirmininkės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės teikimui šią savaitę pritarė Seimo valdyba, pranešė Seimo Ryšių su visuomene skyrius.

Apdovanojimai skirti Valstybinės teismo medicinos tarnybos Serologijos ir DNR laboratorijos teismo medicinos ekspertei Jūratei Jankauskienei, Lietuvos kariuomenės Mokymo ir doktrinų valdybos vadovybės Karybos instituto Karo istorijos skyriaus vyriausiajam specialistui, viršilai  Ernestui Kuckailiui.

Taip pat apdovanoti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro (LGGRTC) darbuotojai: Istorinės atminties įamžinimo skyriaus vyriausioji istorikė Rūta Trimonienė, Paieškų ir identifikavimo skyriaus vedėjas Rimantas Zagreckas, Atminimo programų skyriaus vyriausiasis istorikas Dalius Žygelis.

Pranešime nurodoma, kad D. Žygelio  vadovaujama specialistų grupė nuo 2018 metų surado ir identifikavo A. Ramanausko-Vanago, Antano Kraujelio-Siaubūno, Juozo Streikaus-Stumbro ir kitų įžymių Lietuvos partizanų palaikus. Jo vadovaujama archeologų grupė ištyrė kelis Lietuvos partizanų bunkerius.

D. Žygelis taip pat inicijavo dokumentinių filmų, panaudojant „Gyvosios atminties“ programos metu surinktą medžiagą, kūrimą, yra kelių dokumentinių filmų bendraautorius.

R. Trimonienė nuo 2020 metų rengia žymių partizaninio judėjimo veikėjų ir įvykių duomenis, skelbiamus LGGRTC internetiniame puslapyje – parengta 108 partizanų sričių, apygardų ir rinktinių vadų biografijos, 10 mūšių ir 80 žuvimo vietų aprašai.

Pasak pranešimo, R. Zagreckas, E. Kuckailis  ir J. Jankauskienė  svariai prisidėjo prie pietų Lietuvos partizanų vado pulkininko Juozo Vitkaus-Kazimieraičio palaikų suradimo ir identifikavimo.

Seimo apdovanojimą skiria Seimo valdyba už indėlį atkuriant Lietuvos valstybės nepriklausomybę, Lietuvos valstybės ir parlamentarizmo tradicijų stiprinimą, veiklą visuomenės gerovei nuostatais.

Apdovanojimų ceremonija vyks kitą ketvirtadienį Seimo Vitražo galerijoje.

1957 metais sovietų sušaudyto pokario partizanų vado A. Ramanausko-Vanago palaikų buvo ieškoma iki pat 2018-ųjų. Jie rasti Našlaičių kapinėse Antakalnyje. Tais pačiais metais vadas iškilmingai palaidotas Antakalnio kapinėse.

Pagrindiniu partizaninio pasipriešinimo sistemos kūrėju laikomo J. Vitkaus-Kazimieraičio palaikai aptikti pernai Druskininkų savivaldybėje, Leipalingyje, pastato, kur veikė sovietinių represinių struktūrų NKVD-MVD-MGB poskyris ir stribų būstinė.

Jis buvo palaidotas šių metų spalį sostinės Antakalnio kapinėse, praėjus 77 metams nuo mirties.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

O kada

ras ir pagerbs situ i6gamu aukas!?

Pilietis

Vadinkim viska tikrai vardais: kol buvo vokiečiai tai ir partizanai buvo, o tarybinei armijai juos išvijus liko tik banditai puldinejantys valdžios atstovus diena ir žudantys paprastus kaimiečius nakti

SUSIJUSIOS NAUJIENOS