Už studijas moka visi – toks modelis labiausiai patinka ministrui | Diena.lt

UŽ STUDIJAS MOKA VISI – TOKS MODELIS LABIAUSIAI PATINKA MINISTRUI

Rengiami Mokslo ir studijų įstatymo pakeitimai, kurie, pasak Švietimo ir mokslo ministro Dainiaus Pavalkio, turėtų būti paskelbti maždaug po mėnesio. Ministras susitiko su studentų atstovais, išklausė jų pasiūlymų ir išsakė savo nuomonę apie reikalingus pakeitimus.

Planuojami pakeitimai dėl aukštųjų mokyklų sutarčių su ministerija, krepšelių skirstymo ir aukštųjų mokyklų vertinimo metodikos, karjeros stebėsenos mokslo kokybei įvertinti ir kita.

Pakeitimai vis dar formuluojami.

Susitikime su Lietuvos studentų sąjunga švietimo ir mokslo ministras išklausė studentų pasiūlymus. Taip pat jis įvardijo galimus studijų finansavimo variantus ir jam pačiam labiausiai patinkantį modelį – anglišką sistemą, kai visi turi mokėti už mokslą.

„Pasiima paskolą, susimoka už mokslą, o paskui priklausomai nuo to, kokios yra pajamos, kur dirba, tą paskolą grąžina arba jis, arba įstaiga, kurioje jis dirba, arba savivaldybė, kurioje jis dirba. Arba jis dirba kur nors Anglijoje, uždirba daug pinigų ir grąžina pats bėdos nematydamas“, – komentuoja švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis.

Studentų atstovai teigia palaikantys rotacijų sistemą, kuri veikia dabar – kai kas dvejus metus pagal pažymių vidurkį peržiūrima, kas išlaikys, praras ar pelnys valstybės finansuojamus studijų krepšelius.

Tačiau, jų nuomone, šią sistemą reikia tobulinti ir labiau palaikyti geriau besimokančius visų specialybių studentus.

„Turime kalbėti apie tai, kad gerai arba labai gerai besimokantis studentas Lietuvoje galėtų studijuoti nepatirdamas papildomų rūpesčių ir neieškodamas sau papildomai pragyvenimo šaltinio“, – akcentuoja Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Paulius Baltokas.

Pasak ministro, tikimasi, kad minėti pakeitimai bus priimti dar per šią Seimo sesiją, tad studentai jų gali tikėtis jau kitąmet. Vis dėlto prie studijų finansavimo sistemos pakeitimų kol kas nebus prieita. Tai, anot ministro, bus kitų metų darbas.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

pasitikejimas

nekelia pasitikėjimo mokslo ministeris, oi nekelia. ir kalbos jo ir tikslai labai abejotini.anas skiedrų privarė, šitas tiek priskaldys, kad maža nepasirodys. kokia partija-tokie ir atstovai.

karavyrs

Nevarykite ant Pavalkio jo visa gentis yra garbinga ir daug nusipelnusi LT dar mano seneliai apie juos su pagarba atsiliepdavo !.O del studentu apmokestinimo tai kyla klausimas,kiek sumazes mums mokesciai jei pereinam prie tiesioginiu mokejimu apeidami valstybini paskirstyma?Ar eilini karta mokescius mokesim kaip buvo ir plius dar papildomai?Tada bus negerai !

jk

Įvedus prolenkiško,konstituciją pažeidusio Pawalk reformą beliks tik studijuoti užsienyje.Beje keista kad žmogus sėdintis ministro kėdėje nesilaiko vyriausybės programos,bet ko norėti iš nusikaltėlio svarščiko partijos veikėjo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS