Svarstomas automobilių apmokestinimo kompromisas | Diena.lt

SVARSTOMAS AUTOMOBILIŲ APMOKESTINIMO KOMPROMISAS

 Jeigu valstybė apmokestina asmeniniais tikslais naudojamus tarnybinius automobilius, ji turėtų grąžinti PVM už įsigyjamus automobilius, siūlo Verslo aplinkos gerinimo komisijos (Saulėtekio komisijos) Biurokratinės naštos verslui mažinimo darbo grupė. Šis pasiūlymas bus svarstomas Vyriausybėje rytoj numatytame „Verslo pavasario“ pasitarime. 

Saulėtekio komisija nuomone, kadangi apmokestinami ne tarnybos reikmėms naudojami automobiliai, pripažįstama, kad transportas pirktas tarnybos reikmėms, todėl turi būti grąžinamas PVM. Pagal dabar galiojančią tvarką už perkamą naują automobilį PVM įmonei negrąžinamas, nes manoma, kad automobilis bus naudojamas ne tik tarnybos tikslais.

Siekdama išvengti papildomos administracinės naštos sukūrimo, Saulėtekio komisija taip pat siūlo, kad Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) parengtų ir periodiškai atnaujintų žinyną, kuriame būtų pateiktos automobilių markės ir jų rinkos kainos. Pagal šiuo metu galiojančią tvarką kiekvienas mokesčių mokėtojas turintis tokį patį, tokio paties amžiaus automobilį, turi pats atlikti rinkos analizę ir padaryti skaičiavimus. Po to tokią pačią rinkos analizę turi atlikti ir mokesčių administratorius. Taip sukuriama papildoma administracinė našta. VMI pateikus unifikuotą informaciją, įmonių buhalteriams supaprastėtų jų automobilių rinkos kainos nustatymas, atitinkamai sumažėtų ir administracinė našta verslui.

Pasak Verslo aplinkos gerinimo komisijos (Saulėtekio komisijos) Biurokratinės naštos verslui mažinimo darbo grupės vadovo G.Bartkaus, darbo grupė siūlo priimti naująją tvarką, o kol ši nenustatyta, stabdyti dabar galiojančią.

„Mūsų nuomone, dabar galiojanti tvarka sukuria per didelę biurokratinę naštą verslui“, - G. Bartkus sako.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS