Amžiams užmigdytas lokys Kasparas vėžiu nesirgo | Diena.lt

AMŽIAMS UŽMIGDYTAS LOKYS KASPARAS VĖŽIU NESIRGO

Lietuvos zoologijos sodo lokys Kasparas vis dėlto nesirgo vėžiu. Tai paaiškėjo po gyvūno mirties atlikus tyrimus.

Zoologijos sodo vyriausiasis veterinaras Viktoras Siniauskas teigė, jog skrodimas atskleidė dar prastesnę 17-metų lokio būklę nei buvo įtarta.

„Vėžys nenustatytas, tačiau pūlingas kojos uždegimas buvo pasiekęs kaulą ir perėjęs į sąnarius“, – pasakojo specialistas.

Jis pridūrė, kad Kasparo kulnakaulis ir pėdos kaulas dėl kaulų retėjimo atrodė kaip rėtis. Paskutinėmis savo gyvenimo dienomis gyvūnas mažai ėdė, buvo pasyvus, mat jam labai skaudėjo žaizdotą koją.

Zoologijos sodo darbuotojai tvirtina, kad buvo imtasi visų įmanomų veiksmų, siekiant išgelbėti Kasparo gyvybę.

„Ne vieną kartą buvo konsultuojamasi su Veterinarijos akademijos specialistais, kreipėmės ir į privačių gydyklų medikus. Ne kartą buvo daryti rentgeno, kraujo tyrimai“, – anksčiau vardijo zoologijos sodo atstovė Rasa Jautakienė.

Kasparo negalavimai prasidėjo maždaug prieš dvejus metus, kuomet žvėris susižeidė ir ant jo kojos atsirado nedidelė žaizdelė. Tuomet antibiotikai pagelbėjo ir lokys pasveiko. Tačiau po metų atsivėrė ta pati žaizda. Gyvūno būklė nuolat blogėjo, įtartas vėžys, todėl specialistai, įvertinę situaciją, lokio kančias nusprendė palengvinti ir jį užmigdyti. Tai buvo padaryta sausio 18 dieną.

Nuspręsta, kad jo iškamša papuoš Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejų, tačiau dar neaišku, ar žvėries kailis bus tinkamas iškamšai gaminti.

„Kailis dabar kelioms savaitėms pamerktas į raugą. Jeigu apdoroto kailio plaukai išslinks, palikdami plikus lopus, iškamša nebus gaminama“, – pasakojo Kauno T. Ivanausko zoologijos muziejaus direktorė Nijolė Gulbinienė.

Pasak jos, gyvūno kailiui galėjo pakenkti ilgas gulėjimas viena poza.

„Lokys buvo užmigdytas penktadienį, o skrodimas atliktas pirmadienį. Jo kūnas ant šono Zoologijos sode pragulėjo visą savaitgalį, nors buvome prašę jį kaip nors pakelti. Tačiau tikimės, kad viskas bus gerai“, – kalbėjo muziejaus vadovė.

Kiek muziejui atsieis iškamšų meistro paslaugos? „Apie tai dar nekalbėjome. Sutarėme palaukti ir sužinoti, ar iškamšą apskritai bus galima gaminti“, – pasakojo N. Gulbinienė.

Zoologijos muziejuje jau yra vienas baltojo lokio eksponatas, atkeliavęs iš Kauno jėzuitų gimnazijos Gamtos muziejaus. Kasparo iškamša ekspozicijoje stovėtų greta.

Rašyti komentarą
Komentarai (49)

Vasia

Manau, kad prastokom salygom gyveno tas meskiukas, vaiksciot ir gulet ant betono, murzinas visada.... ne karta teko su vaikais zoosode ji matyti. Gal del tokiu salygu ir pasigavo koia infekcija.... Na, tai tik mano nuomone, gal ir klystu.

ginntare

tai kodel ten visi einat.ir vaikus vedat.istraukt is urvo pona direktoriu ir palaikyt tam narve.ta koncentracijos stovykla jau seniai reikejo uzdaryt. bet ten jog lietuva ir mes lietuviai.jog ne musu meska,ne musu vilkas,ne musu ruonis.zmones kokie mes baisus.

www

Ir dar. Kaip visada - Kaunui niekada nera lesu niekam. Jei zoologijos sodas butu Vilniuje,vaizdas aisku butu kitoks,o dabar ... Nukankino gyvuna su ta savo neprieziura. Neturit salygu - nelaikykit. Cia valdzios ponams is Vilniaus reikia uz viska padekoti. Kaip valdovu rumams pinigu reikia - prasom (atrodo,kad nera svarbesniu objektu Lietuvoje),kaip zoologijos sodui - spyga!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS