A.Večerskio šou baigėsi. Kas toliau? | Diena.lt

A.VEČERSKIO ŠOU BAIGĖSI. KAS TOLIAU?

Lietuvos nacionalinis dramos teatras iš Večerskių šeimos glėbio bus grąžintas meno pasiilgusiems žiūrovams. Bent taip tikisi konkursą eiti teatro vadovo pareigas laimėjęs Martynas Budraitis.

1diena.lt teiravosi, kaip pokyčius Nacionaliniame dramos teatre vertina profesionalai.

Lietuvos nacionalinės filharmonijos generalinė direktorė Rūta Prusevičienė:

Vertinu rezultatus teigiamai, nes labai arti buvo du stiprūs kandidatai, kurie paruošė tikrai išmintingas, tikslias, giliai išmąstytas teatro ateities programas. Tai yra žmonės, labai daug nuveikę Lietuvos kultūros plotmėje ir užmezgę tarptautinius ryšius, todėl tik duok Dieve jiems sveikatos viską įgyvendinti.

Manau, kad visas šis sujudimas dėl LNDT turėjo įvykti ir netgi, sakyčiau, kad dabar jis įvyko ganėtinai pavėluotai, nes diskusijos vyko jau seniai, todėl iš esmės viską, kaip susiklostė, vertinu teigiamai. Pati būdama vadovė neigiamai vertinu šioje istorijoje tik vieną dalyką – teatro vadovo parašų rinkimą už save iš teatro darbuotojų. Aš tikrai taip nesielgčiau, leičiau procesams vykti patiems.

Teatro režisierius Gintaras Varnas:

Esu patenkintas rezultatais, tikiuosi, kad šita teatro komercialėjimo epocha, kuri tęsėsi penkerius metus, baigėsi ir kad į teatrą grįš pajėgiausi Lietuvos režisieriai, kad bus rodomi normalūs spektakliai, kuriuos galima pavadinti menu, o ne tik pigia pramoga. Čia yra pagrindiniai dalykai.

Girdėjau A.Večerskio grasinimą, kad jis sprendimą ruošiasi skųsti – tegu. Konkursas vyko visiškai skaidriai, ten dalyvavo nemažai stebėtojų, visi tą matė, be to, kokios gali būti pretenzijos, jei jis pats pažeidė Viešųjų ir privačiųjų interesų įstatymą? Kaip sakoma, prisidirbai, pats kaltas, ką čia dabar pakeisi.

Mačiau puslapį "teatralai.lt", manęs nenustebino ten pilamas purvas. Tačiau mano biografijoje teatro sferoje tai buvo pirmas atvejis, kai bandoma kovoti tokiais būdais. Tikėkimės, kad ir paskutinis.

Aš, be abejo, ruošiuosi statyti spektaklius LNDT, viešai pasakiau, kad tai daryčiau laimėjus bet kuriam kandidatui. Prisižadu, kiek tik galėsiu, prisidėsiu. Apskritai šis konkursas, sulaukęs labai didelio atgarsio, yra tam tikra prasme istorinis, kada vis dėlto ministerija objektyviai nusprendė, kad teatras turi būti meno židiniu ir tai turėtų būti ženklas ir kitiems valstybiniams teatrams, kad už valstybės pinigus turi būti išlaikomas to vertas menas, o ne šiaip niekalas.

Istorikas Eugenijus Jovaiša:

Kaip galiu vertinti rezultatus, vertino komisija, kuri buvo sudaryta. Mes buvome pakviesti kaip stebėtojai, bet neturėjome progos nei išsakyti savo stebėjimų, nei ką nors daryti. Ką jie išrinko, tą ir turi. Mes nebuvome net patariamasis balsas, aš nesupratau, kokia buvo ekspertų prasmė. Nei vienas žodis nebuvo ištartas, nieko nebuvo paklausta, tiesiog pasėdėjome ir paklausėme.

Aš būčiau pasakęs savo pastebėjimus, dėl ko buvau pakviestas, dėl procedūrų, kaip man atrodo, ar kvalifikuotai išklausta, ar komisijos nariai tinkamai procedūrą darė.

Sąvoka - teisinga ar neteisinga - priklauso, kaip į ją žiūrėsi. Aišku, procedūra buvo teisinga pagal tai, kaip ją numato įstatymai. Ką čia gali besakyti, aš tiesiog nesupratau savo vietos, o kai žmogus nesupranta savo vietos ir kai kviečia tave, sako, reikia, kad atsvertumėte, atstovautumėte kitą nuomonę, bet čia nebuvo jokio atstovavimo nei išsakymo. Po to ką nors sakyti neturiu jokio noro ir nemanau, kad tai būtų moralu.

Oskaras Koršunovas, režisierius:

Labai džiaugiuosi, kad konkursą laimėjo Martynas. Teisybę sakant, netgi skatinau jį ryžtis dalyvauti. Patikėkite, jam kandidatuoti nebuvo lengva. Martyno apsisprendimą vertinčiau ne kaip karjeros postūmį, bet kaip pilietišką žingsnį. Nes tokia situacija, kokia iki šiol buvo Nacionaliniame dramos teatre, tęstis negali. Kitos išeities nebuvo. 

Noriu Martynui palinkėti sėkmės, nes jam tikrai bus sunku, niekas jo išskėstomis rankomis nelauks – ten reikia labai daug ką keisti, reformuoti. Atsakomybė, kuri guls ant Martyno pečių, labai didelė. Martyno konkursui pasiūlyta programa gera, džiugu, kad ją įvertino ir ministerija, nes jau atrodė, kad tai – neįtikėtina.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS