Bernardinų kapinėms - jau 200 metų | Diena.lt

BERNARDINŲ KAPINĖMS - JAU 200 METŲ

Šiemet sukanka 200 metų, kai buvo įkurtos Vilniaus Bernardinų kapinės, valstybės saugomas kompleksinis kultūros paveldo objektas.

Ruošiantis minėti kapinių jubiliejų jų atgaivinimo darbai prasidėjo dar 2004 m. ir ypač suaktyvėjo 2006-aisiais, kai Adomo Mickevičiaus Lietuvos ir Lenkijos santykių rėmimo fondo iniciatyva Kultūros paveldo departamentas, Lenkijos Respublikos Kovų ir atminties apsaugos taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė pasirašė Bernardinų kapinių atgaivinimo programą.

Vykdant šią programą buvo restauruota apie 150 antkapinių paminklų, sutvirtintas pietinis kapinių šlaitas, organizuojamos ekskursijos po kapines, koncertai ir kt.

Siekdamas sureikšminti neeilinę šių kapinių istorijos datą, parodyti išlikusių senųjų Bernardinų kapinių kaip kompleksinio kultūros paveldo objekto vertę bei atkreipti visuomenės dėmesį į atliktus kapinių koplyčių, antkapinių paminklų atnaujinimo darbus, pagerbti šiose kapinėse amžino poilsio atgulusių garbių kultūros, mokslo ir visuomenės veikėjų bei paprastų vilniečių atminimą, Adomo Mickevičiaus Lietuvos ir Lenkijos santykių rėmimo fondas paskelbė šiuos metus Vilniaus Bernardinų kapinių 200 metų sukakties paminėjimo metais.

Pavasarį prie garsaus botaniko, Vilniaus universiteto profesoriaus Stanislovo Bonifaco Jundzilo kapo buvo pasodintas iš Šveicarijos parvežtas Jundzilo erškėtis, o spalio pirmomis dienomis buvo atidengtas antkapinis paminklas žinomo XIX a. pabaigos fotografo Juozapo Čechavičiaus kapo identifikuotoje vietoje.

Svarbiausias ir baigiamasis šio jubiliejaus renginys – tarptautinė konferencija „Vilniaus Bernardinų kapinėms 200 metų“, rengiama spalio 15d., 10 val. Vilniaus Rotušėje. Konferencijoje bus perskaityti penki pranešimai, pristatyta knyga „Vilniaus Bernardinų kapinės“. Rotušės patalpose bus surengta Bernardinų kapinių nuotraukų paroda, bus lankomos ir pačios kapinės. Konferenciją užbaigs šv. mišios Bernardinų bažnyčioje ir koncertas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS