Klaipėdoje – sveikatai pavojinga oro tarša | Diena.lt

KLAIPĖDOJE – SVEIKATAI PAVOJINGA ORO TARŠA

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro duomenimis, penktadienio rytą oro užterštumas centrinėje miesto dalyje leistiną normą viršijo tris kartus, o Šilutės plente – du kartus.

„Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį, kai spaudė didelis šaltis ir nebuvo vėjo, oro užterštumas buvo kone rekordiškai didelis – jis leistiną normą viršijo net aštuonis kartus. Tai dar nėra smogas, bet jau arti šio reiškinio“, - teigė Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vyriausiasis specialistas Rimantas Giedraitis.

Didžiausią įtaką oro užterštumui turi transporto srautai ir šildymas, ypač kietuoju kuru. Kietosios dalelės yra degimo produktas, todėl kone visame mieste juntamas degėsių kvapas.

„Jei oro temperatūra dar labiau kris, katilinių darbas intensyvės, tad didės ir oro užterštumas“, - pabrėžė R.Giedraitis.

Jo žodžiais, sumažinti taršą gali tik pasikeitusios oro sąlygos – turi sustiprėti vėjas ir pradėti snigti.

„Vasarą savivaldybei iškart rašome raštus, kad plautų gatves ir taip mažintų oro taršą kietosiomis dalelėmis, o dabar nieko negalima padaryti, juk katilinių neišjungsime“, - pastebėjo visuomenės sveikatos specialistas.

R.Giedraitis rekomendavo žmonėms kuo daugiau būti uždarose patalpose – taip pavyks išvengti kenksmingo taršos poveikio.

„Jei klaipėdiečiai savaitgalį sugalvotų pasivaikščioti, tai geriausia daryti prie jūros, ar miškuose. Arba tegul visi traukia ant marių žvejoti“, - juokavo pašnekovas.

Paklaustas, ar apsisaugoti nuo kietųjų dalelių padėtų kaukės, R.Giedraitis atsakė neigiamai, nes esą dalelės yra tokios smulkios, kad apsauginės kaukės jų nesulaikytų ir jos vis tiek patektų į plaučius.

„Vis dėlto manykime, kad išgyvensime“, - juokaudamas vylėsi visuomenės sveikatos specialistas.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Informuoja

Mus informuoja tik tada, kai oro taršos tarnyba užgriūva skundų lavina, o tarša viršija 8 kartus. :(

Dagilis

Pasidomėkite dar ir numatytais krauti Fortumo pelenais užterštais pavojingomis cheminėmis medžiagomis.Vakarų krovoje esančioje už 400metrų nuo III-osios vandenvietės.Žinant kaip ,,kokybiškai"(iš LEZo)dirba garbinamos privačios struktūros, jų draugai valdininkai ir visos tikrinimo institucijos, atsiveria dar vienas užtikrintas nuodingos taršos taškas.

sk

šiaip p. N.Puteikis man nepatinka. Jo pasisakymuose nemažai yra tiesos, bet nemažiau ir populizmo bei demagogijų. Tai teigiu tvirtai, nes asmeniškai teko kai ką teko žinoti, kas liečia šį poną. Tačiau dėl Fortumo Klaipėdoje jis yra 100% teisus. Šiukšlių deginimo gamykla yra kokie 400-500 metrų nuo daugiabučių namų. Šiukšlės nėra rūšiuojamos (tai nenematyta :)), o tiesiog visos deginamos. Netgi kūrenimo pečius yra sutvirtintas taip, kad jis neišlėktų į orą jeigu netyčia tarp šiukšlių pasitaikytų sprogmenys. Aiškinama, kad neva visi dūmai bus perfiltruoti, tačiau tai turbūt labiau deklaracija, nes žinoma, kad tokių filtrų aptarnavimas yra labai brangus ir mūsų su suomiais biznieriai kažin ar nesusigundys pataupyti klaipediečių sąskaita, kaip kad daro Klaipėdos mediena, kuri visą garą sėkmingai leidžia naktimis ir per išeigines. Žodžiu, kai tokia gamykla yra šalia gyvenamųjų kvartalo faktiškai per miesto vidurį, šiukšlės nerūšiuojamos ir deginamas visas brūdas, greičiausiai bus taupoma valymo įrengimų brangiam eksploatavimui, tai tik asilu arba korumpuotu valdininku būnant galima sakyti, kad šioje Fortum istorijoje viskas yra ok ir gerai. copy
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS