Mūšio laukas – Maišiagala | Diena.lt

MŪŠIO LAUKAS – MAIŠIAGALA

Daugiabučiai be kanalizacijos, pro langus į gatvę pilamos paplavos ir kambariuose skaldomos malkos. Viduramžius primenanti tvarka piktina naujakurius, bet visiškai normali atrodo šalia Vilniaus esančios Maišiagalos senbuviams.

Kovoja antrus metus

"Kibirus su šiukšlėmis jie neša štai į aną griovį, paplavas į kitą, gamtinius reikalus taip pat namie atlieka ir neša į griovį, po langais pila. Kanalizacijos čia nėra, tik aš viena įsirengiau.

Maža to, net šviestuvo negaliu pasikabinti, nes virš manęs savivaldybės skirtame bute gyvenantis kaimynas Valerijus Butkevičius namie skaldo malkas, ir vienas šviestuvas dėl to jau nukrito ir sudužo", – iš nevilties skėsčiojo rankomis antrus metus Maišiagalos seniūnijos Kiemelių kaime gyvenanti Natalija Ališauskienė.

Moteris į asocialių asmenų landyne virtusį dviaukštį daugiabutį iš sodybos Utenos rajone atsikraustė prieš porą metų. Už savo pinigus įsivedė kanalizaciją, iš naujo uždengė stogo dalį. Į Maišiagalą keltis ją paskatino Vilniuje gyvenantis sūnus. Neva šitaip jam bus lengviau pasirūpinti pasiligojusia mama.

Prieš įsigyjant būstą pirmas vaizdas šiek tiek moterį suklaidino. Palei namą čiurlenančio upeliuko srovę maitino toli gražu ne krištolinio vandens šaltiniai. Vešli Amazonės džiungles primenanti žaluma, kaip pasirodė vėliau, vešėjo ne be "trąšų". Dar ir dabar čia vaikščiodamas rizikuoji įminti į ką nors ne itin malonaus.

"Kai mane ištiko insultas, sūnus sodybą išnuomojo ir nupirko butą čia. Taip aš arčiau Vilniaus atsidūriau, bet sąlygos visai neprimena to, kas buvo mano kaime. Visi geria, nuolat triukšmauja. V.Butkevičius butą gavo iš savivaldybės už nuopelnus.

O jo "nuopelnai", kad devynis vaikus padarė ir po vaikų namus ir kalėjimus išmėtė. Kviečiu policiją nuolat, kreipiuosi į seniūniją, net Prezidentei laišką parašiau. Tai štai – sulaukiau", – rodė ranka į tik ką tamsiai rudos spalvos skysčiu išteptas duris N.Ališauskienė.

Duris užriša virvele

Pastaruoju metu drauge su N.Ališauskiene gyvena jos sūnėnas iš Kauno Raimundas Lisauskas.

Atitarnavęs kariuomenėje jaunuolis bando savo buvimu apsaugoti tetą nuo agresyvaus kaimyno. Buvęs šaulys pasakojo, kad tetai bandant raminti nuolat girtaujantį kaimyną, šis dar labiau suįžūlėjo. Vyriškis su savo sėbrų kompanija ne kartą bandė įsiveržti į naujakurės būstą, žadėjo ją ir jos sūnėną nužudyti.

"Kai teta parašė kelis pareiškimus, kai apsilankė pareigūnai, tas kaimynas pažadėjo, kad dabar specialiai taip elgsis. Buvo jis ir su peiliu atbėgęs, bet tuomet dujų balionėliu papurškiau į akis", – dėstė R.Lisauskas.

 

Konfliktuoti su V.Butkevičiumi pasirodė ne taip jau paprasta. Pats ar pažįstamų pamokytas vyriškis taip pat sukurpė ne vieną pareiškimą policijai. Tvarką daugiabutyje sumąsčiusi padaryti gyventoja buvo kaltinama ir nelegalia prekyba spiritu ir tuo, kad vedžioja šunį be antsnukio.

"Pas mane juk ir krata buvo atlikta. Bet nieko nerado. Ir šuniukas jiems, matai, užkliuvo, kad be antsnukio. O jų pačių šuo, kai užšoko sūnėnui ant nugaros, tai vos neapvertė", – dėstė N.Ališauskienė.

Vyksta prekyba alkoholiu

Kiti namo gyventojai, pasak naujakurių, taip pat toli gražu ne saldainiukai. Tame pačiame daugiabutyje vyksta ir nelegali prekyba alkoholiu, o dauguma gyventojų šioje kovoje patyliukais remia savo kaimyną.

N.Ališauskienė teigė, kad skandalingame daugiabutyje dažniau ėmus lankytis policijos pareigūnams, V.Butkevičius su savo bendrais buvo dingęs net visam mėnesiui, tačiau vos policininkai išvažiuoja, šis ar jo draugai netrunka sugrįžti ir grasinti susidorojimu.

"Visas instancijas apeiname ir užstringame ties seniūnu. Negi negali jis to žmogaus iškeldinti? Kas nors juos sieja, ne kitaip. Policija atvažiuoja, o seniūnui tas pats. Trims minutėms atvažiavo kažkas iš seniūnijos, nuėjo, paklibino už durų, sako – nieko nėra", – beviltiškai gūžčiojo pečiais N.Ališauskienė.

Apsilankyti pas V.Butkevičių nusprendusiems žurnalistams taip pat teko pabučiuoti durų rankeną. Tiksliau, duris be rankenos ir tvirtą įrodymą, kad namie tikrai nieko nėra – namų saugumą užtikrino dvi virvele surištos vinys, kurių viena buvo įkalta į duris, kita į staktą.

Supykdė visus kaimynus

Žurnalistinio objektyvumo vedami ir neradę namie V.Butkevičiaus nusprendėme pasikalbėti ir su kitais namo kaimynais. Juolab kad apie "skandalingąją" N.Ališauskienę žino čia kiekvienas, net ketverių metų vaikai.

"Tėvai juos primokė, tai jie nusimauna kelnes ir rodo užpakalį, špygas, kai Natalija ar jos giminaitis į lauką išeina. Argi taip daroma?" – smerkė laiptinės gyventojų elgesį pagyvenusi Julija.

Tiesa, kiti kaimynai laikosi kitokios nuomonės apie N.Ališauskienę.

 

"Vaikų ir mokyti nereikia, jie patys viską supranta", – atrėmė pro vieno daugiabučio duris galvą iškišusi moteris ir pasiūlo įsitikinti, kad jos sūnus mandagus. Ir iš tiesų pro šalį iš vieno buto į kitą bėgantis berniukas pasisveikina net du kartus.

Dar kita gyventoja – senyvo amžiaus Sveta, prieš aštuonerius metus apsigyvenusi čia su anūku, pripažino, kad blogybių name yra, bet juk perkant butą, visuomet verta pasidomėti, kur gi tu ateini. Pati moteris čia atsikraustė iš Šveicarijos kaimo, kai sudegė jos namas.

"Nėra kanalizacijos, bėga stogas, vanduo kaupiasi rūsyje. Mes pradėjome kasti duobę, kad vanduo nubėgtų, tai čia ta N.Ališauskienė ir išlindo. Iškart pareiškimą parašė. O pasidomėjo ji, kas ir kaip? Skandalistė ji. Juk kai nusiperki butą už porą dešimčių tūkstančių litų, negali norėti stebuklų", – piktai apibendrino pašnekovė.

Ruošia žiemai nektarinus

Tame pačiame bendrabučio tipo trijų kambarių bute, be Svetos, gyvena dar kelios šeimos: pirmos grupės invalidas, 35 metų moteris, keletas vaikų. Pajuodusios lubos, kampe įrengta šildymo ir karšto vandens "sistema" – kelių litrų aliuminis bidonėlis, kuriam vandenį šildo didžiulė visą virtuvės kampą užimanti krosnis.

Čia pat prie nektarinų prigrūstų trilitrinių stiklainių pluša namo patriarchė Vera. Impozantiška moteris iki alkūnių atsiraitojusi naktinius marškinius su nuoskauda balse vardijo N.Ališauskienės bandymus apdergti gerą namo gyventojų vardą.

"Tas Butkevičius aštuonis ar devynis vaikus užaugino. Ir augo vaikai, ir triukšmo buvo, ir visko. Per 30 metų čia gyvenu. Čia juk bendrabutis, visi laksto, vieni kitus pažįsta ir triukšmo būna, visko.

Reikia draugiškai gyventi. Jūs irgi, būkit draugiški, geriau parašykite, kad avarinio namo niekas netaiso. Ir iš šitų persikų galit kompotų pasidaryti, pigūs jie dabar – po 3,5 lito", – rekomendavo moteris.

 

Jaučiasi saugiausi pasaulyje

Į žurnalisto ir nektarinus konservuojančios Veros pokalbį neapsikentusi įsiterpė šios duktė. Vardo nepaminėjusi moteris taip pat piktinosi, kad atvykėlė užsimanė čia daryti savo tvarką. Pašnekovės nuomone, ši moteris labai konfliktiška, o kai pateko į svetimą aplinką, tai išvis pasiuto.

"Ji nervinga ir nori čia savo tvarkos. Tegul vienkiemį nusiperka. Policiją kvietinėja. Jai, aišku, joks pareigūnas į akis nepasakys, bet ji jau visus negyvai užkniso. Vargšai tie mūsų inspektoriai, važinėja ir juokiasi. Ir mes juokiamės – saugiausias namas visam Vilniaus krašte, bet ar apsaugos ta N.Ališauskienė save?" – retoriškai su piktdžiugiška šypsena klausė moteris.

Pašnekovės teigimu, N.Ališauskienė bando kovoti pasitelkusi visas įmanomas teisines priemones, tačiau ji turi suprasti, kad kiekviename įstatyme yra spragų, kurias ne iš kelmo spirti vietiniai gyventojai puikiai išmano.

"Sau nervus susigadins ir atsidurs beprotnamyje ar kokį infarktą gaus. Reikia su kaimynais bendrauti, o ne lakstyti su savo sūnėnu. Beje, jūs dar pasižiūrėkite į jį, labai jau man narkomaną primena. Tik primena, bet, ar yra, nežinia, nesiruošiu čia nieko įžeidinėti", – dėstė moteriškė.

Seniūnas išeities nemato

Maišiagalos seniūnas, nors ir atostogauja, tvirtino laikantis ranka ar seniūnijos pulso. Ir Kiemelių kaimo problema jam taip pat nesvetima. Ne kartą ten vyko policininkai, ne kartą buvo apsilankę ir seniūnijos darbuotojai.

"Kur alkoholis, ten vargas. Visur taip yra. Ir baudžiamoji byla V.Butkevičiui iškelta. Bet kur ta moteriškė žiūrėjo, kai kėlėsi į tokį namą? Ar ji pasidomėjo, kodėl parduodamas, kodėl žmogus išsikrausto?" – klausė Maišiagalos seniūnas Stefanas Orševskis.

Seniūnas patikino, kad pats buvo susitikęs su buvusiu būsto savininku, kuris tik džiaugėsi atsikratęs buto probleminiame name. "Tas pačias problemas jis vardijo kaip ir N.Ališauskienė - ir muzika, ir alkoholizmas, ir asocialūs asmenys. Žmogus pardavė, ir lyg akmuo nuo širdies nukrito. Dabar jam net veidas pašviesėjo", – savo poziciją aiškino seniūnas.

Pašnekovo nuomone, tokias problemas namo gyventojai turi spręsti bendrai. O jeigu to padaryti nepavyksta, tai jau sunku kuo nors padėti.

"Ta N.Ališauskienė irgi ne stebuklas. Girdėjau tokius žodžius, kad ji iškeldins V.Butkevičių. Kaip ji tai padarys? Kokie jos įgaliojimai? Negalima tokiom frazėm svaidytis. Jis turi devynis vaikus, jie turi teisę sugrįžti į savo būstą. Ne tie laikai, kad paimtume ir kur nors ištremtume žmogų", – aiškino seniūnas.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

taigi lenkai

geras miestas...kap sakoma ids do dupi skliobat krupi.....geri tie lenkai ...netrukdykit tegu gyvena su savo pamazgom....

Ojė

Įdomi tvarkelė Lietuvoj , nes čia privilegijas turi kaliniai , buvę kaliniai , alkoholikai ir triukšmadariai. O normalus žmogus turi kęsti jų patyčias , triukšmą, netvarką ir nešvarą. Užjaučiu , nes pati gyvenu panašioje aplinkoje.

objektyvu

pries keiciant busta reik dometis i ka keiti nes begdamas nuo vilko galima uzsiraut ant meskos, pavyzdys yra si istorija
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS